50 vuoden keikkarupeama

Unto Karjalaiselle on soittokavereita kertynyt.

Syksyllä 1966 alkaneelle uralle
ei näy loppua.

Jarno Mällinen

Vanhassa valokuvassa poika hymyilee hirsirakennuksen edessä. Sylissä roikkuva haitari peittää hänestä puolet.

– Aloitin kahdeksanvuotiaana. Haitariin jäi polven kuvat: se oli niin iso, että pidin sitä lattialla, Unto Karjalainen kertoo.

Musisointi tarttui veljiltä ja äidiltä, joka kävi tanssikeikoilla välineinään viulu, mandoliini ja polkupyörä. Vaikka hän poikien soittoa joskus kommentoikin, Untosta tuli itseoppinut.

– Se lähti ihan takaraivosta: miten löytäisi oikeat äänet, miten sormet riittävät.

Toisessa kuvassa on tyylikäs nuorimies kokopuvussa. Otos on 50 vuoden takaa, niiltä ajoilta, kun Osmo-veli pyysi Unton tilalleen Haminan Seurahuoneelle.

Se oli 18-vuotiaan ensimmäinen työpaikka hanuristina. Soolo-ohjelmistoon kuului ”kaikkea maan ja taivaan väliltä”. Jälkimmäistä edusti ortodoksisen kirkon kanttori, jota Karjalainen toisinaan säesti.

Seuraavaksi veli hommasi Unton Helsinkiin Paavo Tiusasen oppiin. Tämä patisti nuorukaisen klassisen harmonikansoiton SM-kisoihin.

– Tuoli oli keskellä näyttämöä, yleisössä suuria mestareita George de Godzinskysta alkaen. Alkoi hiki valua. Olin heittämässä ekan kappaleen jälkeen kesken, mutta Lasse Pihlajamaa sanoi, että älä lähde, olet tällä hetkellä toisena.

Pronssisijasta huolimatta veri veti kotimaisemiin. Kevyen musiikin kuka kukin on -lista sai jatkoa heti Ouluun saavuttua, kun Pertti Haipola pyysi Karjalaista keikoille.

Sen jälkeen orkesteripestejä alkoi kertyä. Vakipaikan tarjosi oululainen Kyläsoittajat. Muistoissa vilisee solistikuuluisuuksia.

Vuokko Piirosen kanssa esiinnyttiin melkein joka maitolavalla. Henry Theel oli herrasmies: kultainen mikrofoni, oikein presiis. Taisto Tammi oli mahtava laulaja, Irwin Goodman otti vauhtia takahuoneesta. Eino Gröniä bändi ei saa lähteä seuraamaan, koska laulun rytmi ei kulje suoraan...

Kysyntää riitti. Haitaristeja oli vähemmän kuin nyt, arvioi Karjalainen. Sähkökitara-aalto oli painanut arvostuksen alas. Uudesta noususta hän kiittää Jani Uhleniusta ja Pedro Hietasta. Mutta:

– Bändit ovat pienentyneet kuin pyy maailmanlopun edellä, ja minullakin on haitarissa midi. Joskus pää halkeaa, kun pitää matkia basistia, säestää viulu- ja urkusoundilla ja soittaa välissä soolo.

Vakavampi paikka oli, kun peukalo jäi varastotöissä oven väliin ja lyheni sentin. Oulun kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaaliin (1973) Karjalainen ei voinut palata, mutta kuntoutui vähin erin.

– Klassista en pystynyt enää soittamaan.

Kuten suomalaismuusikoilla yleensäkin, toimeentulo on edellyttänyt toista päivätyötä. Kun pienten lasten isä oli viikon työmatkoilla ja viikonloput keikoilla, kotona teki tiukkaa.

– Ei tämä olisi näin kauan jatkunut, ellei vaimo olisi ymmärtänyt.

Vaimolla, Riitta Polvi-Karjalaisella, on hyvät edellytykset taiteellisen toiminnan suvaitsemiseen: hän soittaa itse viulua, maalaa ja tekee keramiikkaa. Pariskunta keikkailee nimellä Duo Ritunski.

Ainesta on verisukulaisissakin. Kaisa-tytär on euroviisukarsinnoissa suosiota saaneen Barbe-Q-Barbiesin kitaristi-säveltäjä, veljen lapsenlapsi Niko Kumpuvaara menestynyt harmonikkataiteilija.

Unto Karjalaisen 50-vuotistaiteilijajuhla ”taitaa mennä keikalla” – ihan tavallisella. Juhlakonsertti useine solisteineen ei tule kyseeseen, sen sanelevat alan aikataulut.

– Vaikka viiskymmentä vee tulee täyteen, ei tämä näköjään lopu. Veikko Ahvenainen on jo lähes 87 ja tekee hulluna keikkaa.

fakta

Unto Karjalainen

Syntynyt 16. kesäkuuta 1948 Yli-Iin Tannilassa.

Vanhemmat pientilallisia. Kahdeksan sisarusta.

Ennen hanuristinuraa sekatyömiehenä, uran aikana varastotöissä ja myyntiedustajana.

Kauppateknikko Oulun Markkinointi-instituutista.

1. palkinto Oulun kaupungin kulttuurikilpailussa (20–29-vuotiaiden haitarinsoitto) 1967. Pronssia klassisen harmonikansoiton SM-kilpailuissa 1967. Hopeaa valtakunnallisessa senioriharmonikkakilpailussa 2012 ja 2013.

Tekee sekä soolo- että yhtyekeikkoja.

Säestänyt muun muassa Henry Theeliä, Annikki Tähteä, Taisto Tammea, Vuokko ja Kari Piirosta, Erkki Junkkarista, Eino Gröniä, Kauko Simosta, Rainer Frimania ja Jamppa Tuomista.

Levyttänyt Kyläsoittajat-yhtyeen riveissä.

Asuu neljättä vuotta Kempeleessä, sitä ennen Oulussa.

Vaimo, aikuinen tytär ja poika, kolme lastenlasta.

Harrastaa musiikin ohella kuntoilua.

Unto Karjalainen aloitti ammattilaisuransa Haminan Seurahuoneella 1. syyskuuta 1966. Yleisön edessä hän esiintyi jo noin 12-vuotiaana,
kun sähkökatko keskeytti levytanssit ja haitaristi tultiin hakemaan iltamyöhällä kotoaan. Urallaan hän on vaalinut laajaa musiikkikäsitystä
ja soittanut haitarimusiikkia aina klassisesta zydecoon.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 22.08.2016.