Valaisinsarja antoi tärkeää näkyvyyttä

Elina Ursin

Oululaisella Hannakaisa Pekkalalla on monta rautaa tulessa. Nuori lupaava, viimeisen vuoden kalustesuunnittelun opiskelija Lahdesta odottaa seuraavaa koitosta.

Heti syyskuun ensimmäisellä viikolla on Helsinki Design Weekiä, joka on Pohjoismaiden suurin designfestivaali ja Habitare, huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma.

Pekkala osallistui luokkakavereidensa Janita Isotalo ja Susanna Kettusen kanssa Aalto-yliopiston ja Messukeskuksen suunnittelukilpailuun Habitaressa. Kaverusten yhteisöllinen ja toiminnallinen tilataideteos Keko valittiin viiden finalistin joukkoon ja se valmistuu Messukeskuksen sisääntuloaulaan.

Enemmän kuin rahallista pääpalkintoa, 10 000 euroa, Pekkala odottaa vielä suurempaa voittoa.

– Suunnittelukilpailujen rahallista pääpalkintoa tärkeämpää on näkyvyyden ja nimen saaminen esille. Kilpailut avaavat mahdollisuuksia eteenpäin. Jos haluaa luoda kansainvälistä uraa, osallistumiseen satsataan jo opiskeluaikana.

Pekkala on nuoresta iästään huolimatta saanut jo kansainvälistä tunnustusta. Viime talvena opiskelija voitti arvostetun kansainvälisen Northern Lighting Desing Award -kilpailun valaisintyöllään Symmetry.

– Valaisimissa minua kiehtoo taiteellinen vapaus ja toisaalta tunnelma, minkä ne luovat tilaan.

Koska muotoiluteollisuuden prosessit ovat pitkiä, Pekkala arvelee, että symmetrisistä kuvioista muodostuvan valaisinsarjan tuotanto aloitetaan norjalaisessa Northern Lighting -yrityksessä ensi vuoden aikana.

Tulevana ammattilaisena Pekkala näkee suomalaisen muotoilun tulevaisuuden valoisana. Myös Skandinaavinen muotoilu ja tyyli elää vahvana kansainvälisillä markkinoilla.

– Hyvin pitkään Suomessa on ratsastettu klassikoilla. Rinnalle pitää saada uutta ja modernia muotoilua sekä uusia tekijöitä. Onneksi raikkaita tuulia on näkynyt esimerkiksi Marimekon ja Iittalan tuotannossa.

Pekkala ei usko, että hänen tuleva työ olisi ainoastaan huonekalujen piirtämistä. Koko ala on murroksessa uuden tekniikka ja ihmisten kulutustottumusten myötä.

Kalustesuunnittelussa pitää nähdä pitkälle tulevaisuuteen. Uusia ideoita muotoilijat ja suunnittelijat hakevat taiteesta, ruuasta, muodista, matkustamisesta, harrastuksista, ajankohtaisista ilmiöistä sekä kulutustottumuksista. Pikku hiljaa ideat näkyvät myös kalusteteollisuudessa, Pekkala kertoo.

– 3D-printterit sekä kierrätys ja vanhan tuunaus vaikuttavat tulevien muotoilijoiden työnkuvaan. Voi olla, että ihmiset itse suunnittelevat omat huonekalunsa ja meidän työmme on tutkia ja antaa suunnitteluun ideoita.

Ennen valmistumista Pekkalalla on työn alla vielä yksi merkittävä etappi: Tukholman huonekalumessut.

Tapahtumaan Pekkalan valmistuva luokka, 12 oppilasta, sai Kulttuurirahaston 17 500 euron apurahan. Ryhmä suunnittelee näyttelyyn huonekalukokonaisuuden, 12 Essentials, 12 tärkeintä huonekalua.

– Jokainen meistä suunnittelee ja valmistaa kotiin tärkeän tavaran tai huonekalun. Oma työni on luultavasti säilytyskaluste.

Valmistumisen jälkeen Pekkalaa kiinnostaa alan maisteriopinnot Aalto-yliopistossa. Koulutus ei johda vain tiettyä polkua eteenpäin, vaan vaihtoehtoja on paljon ja monialaisuus on opinnoissa vahvuus.

– Aalto-yliopistossa on hyvät mahdollisuudet kokeilla laajemmin muotoilua. Minua kiinnostavat lasi ja keramiikka, käsillä tekeminen, mutta myös graafinen suunnittelu.

Fakta

Hannakaisa Pekkala

Syntynyt 17. toukokuuta 1994 Oulussa.

Ylioppilas, Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio, 2013.

Muotoilija, Lahden Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti, kalustemuotoilun koulutusohjelma, 2013–2017.

Näyttelyt: 12 Essentials, Tukholman huonekalumessut, Helmikuu 2017. Wired to be inspired, Habitare, Helsinki, Syyskuu 2016. Keko -suunnittelukilpailu, Habitare, Helsinki, Syyskuu 2016. Designing Cellulose for the Future II, Aalto-festivaali, Helsinki, Toukokuu 2016.

Palkinnot ja kilpailut: Northern Lighting Design Award 2016 -voittaja valaisinsarjalla Symmetry.

Harrastaa monipuolisesti taidetta, valokuvausta, urheilua ja ruuanlaittoa.

Designtori
Taiteiden yössä

Desingtori esittelee muotoilua ja taidekäsityötä, torstaina kello 15–23 sekä perjantaina kello 14–20, Pakkahuoneenkatu 5. Järjestää PROTO – Pohjois-Suomen muotoilijat ry.

Kaikille avoimissa muotoilupajoissa etsitään taiteilijatyöpari Anna Koivukankaan ja Leea Alatalon johdolla Oululle sopivaa kuosia ja muotoillaan yhteinen Aittatori-design: yhteisötaiteellinen näkemys Oulusta. Työpajat torstaina 18.8. kello 18–21 ja perjantaina 19.8. kello 15–18. Ei ennakkoilmoittautumista, Pakkahuoneenkatu 8.

Hannakaisa Pekkalasta on hämmentävää, ettei Oulun kokoisessa kaupungissa muotoilua ole osattu myydä laajemmalle yleisölle. – Oulussa on Desing Days ja joitakin pienempiä tapahtumia, mutta markkinoinnilla ei ole löydetty suurempaa yleisöä. Oulussa on potentiaalia ja taitavia osaajia. Hannakaisa Pekkalan kansainvälistä tunnustusta saaneet valaisimet.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.08.2016.