Tuiran-puisto vai Sairaalan-mettä?

Sairaanlanmettä eli Tuiranpuisto

Risteys nimeltä Miljoonamonttu

Kirjolan talo

Vanhaa kunnioittaen: Intiön hautausmaa

Monet Oulun paikat tunnetaan niiden epävirallisilla tai vanhoilla nimillä.

Vieläkö käyt Femilan talossa, Puutteenperällä tai Kuusiluodon koululla?

Anna-Mari Kilpijärvi, tekstit
Joel Karppanen, kuvat

Tullista tulleelle kenties ensimmäisenä Oulussa vastaan tulee Letkun puisto, jota virallisista kartoista ei löydä. Oulussa monet paikat tunnetaan niiden vanhoilla tai epävirallisilla nimillä.

Vanhemmat oululaiset saattavat käydä Raksilassa Eka-marketissa, eli Raksilan marketeilla nykyisessä Salen talossa tai Tuirassa Tapulissa S-marketin sijaan. Monet käyvät uimassa Raksilan uimahallissa Oulun uimahallin sijaan tai vievät kukkia Intiön hautausmaalle Oulun hautausmaan sijaan.

Miksi sitten vanhat paikannimet pysyvät tiukassa? Helsingin yliopiston yliopistonlehtorin, dosentti Terhi Ainialan mukaan vanhojen nimien käyttäminen on eräänlaista muistelupuhetta. Hänen mukaansa on hyvin tavallista, että esimerkiksi liikkeistä puhutaan niiden vanhoilla tai aikaisempien omistajien nimillä.

– Kyseessä on yleensä merkityksellinen paikka, jolle ei ole ollut tarvetta vaihtaa nimeä. Vanhaa nimeä voi käyttää kuitenkin niin kauan kun on muita, jotka tunnistavat, mistä paikasta on kyse.

Toisaalta paikat ja niiden myötä myös nimet herättävät tunteita. Rakennukset ovat usein kytköksissä niitä käyttäviin ihmisiin, joten tunnesidokset taloihin ovat vahvempia kuin esimerkiksi katuihin.

Rakennusten ja muiden maamerkkien nimien on Ainialan mukaan monissa tutkimuksissa todettu kuuluvan asukkaiden keskeiseen nimistöön, johon kuuluvat sanat useimmat tietävät. Kuvaavaa on, että kaupunkimaisemassa kulkiessa omaa reittiä kerrotaan käytyjen tai nähtyjen liikkeiden avulla. Katuja ei välttämättä tunneta yhtä hyvin.

– Usein kaupungissa suunnistetaan rakennusten mukaan. Kadusta saatetaan puhua, jos siellä on tapahtunut jotain merkittävää.

Paikannimien käytössä on myös sukupolvien välillä eroja, vaikkakin eri-ikäisillä on käytössään myös yhteistä, yleisesti käytössä olevaa nimistöä.

Paikannimet opitaan useimmiten nuoruudessa, kun ympäristö otetaan haltuun.

Nuorena opitut paikannimet pysyvät myös Ainialan mukaan useimmiten aktiivisessa käytössä. Nimet myös muistetaan paremmin. Nimet kertovatkin puhujan nuoruudenmaisemista ja myös tärkeistä paikoista.

– Vanhemmilla sukupolvilla on osin erilainen nimistö kuin nuoremmilla. Toisaalta myös ajanviettopaikat muuttuvat, joten eri-ikäiset eivät välttämättä puhu edes samoista paikoista.

Fakta

Rakkailla paikoilla on monia nimiä

Kysyimme lukijoilta epävirallisia tai vanhoja paikannimiä, jotka elävät puheessa edelleen. Listassa ovat epäviralliset nimet ja mitä ne tarkoittavat.

Centrum = Nykyisin kiinteistössä toimii Intersport Rintamäki

Femilan talo = Nykyisin kiinteistössä sijaitsee ravintola
Tivoli

Hammarinkulma = Nykyisin kiinteistössä sijaitsee H&M

Hovihalli = Kiinteistössä toimi aiemmin S-market

Iikka = Heinäpään K-market

Johteenpooki = Johanssoninranta

Kallioparkki, Rooppi = Kivisydän

Kastellin häkki = Oulunsuuntien ja Kajaanintien risteys

Kela = Nykyisin kiinteistössä sijaitsee Anttila ja K-supermarket Hovihalli

K-Hamina = Iin K-market

Kuusiluodon koulu = Oulun Suomalainen Yhteiskoulu

Leeveri = Linnansaari. Ei pidä sotkea Leveriin, joka sijaitsee Heinäpäässä.

Letkun puisto = Otto Karhin puisto

Limminranta = Hollihaan venesatama

Makkarasuo = Talvikangas

Marketit = Raksilan marketit

Nokelan koulu = Lintulammen koulu

Nuku = Kulttuuritalo Valve

Osis = Heiton talo Haukiputaalla

Pekurinkulma = kiinteistössä sijaitsee muun muassa kulmassa McDonald’s

Port Artturi = Välivainio

Puutteenperä = Lehtoranta

Pyrinnön sali, Pyrkkä = Urheilutalo

Raksilan jäähalli = Oulun jäähalli

Saarelan puutarha = Oulun hautausmaa

Sokos-aukio = Rotuaarin aukio

Tuiran sillat = Merikosken sillat

Vaakuna = Radisson Blu

Valkeisjärvi = Valkiasjärvi

Oulun hautausmaa kulkee monien suussa Intiön hautausmaana, kuten myös Oulussa pitkään asuneella Sanni Tjäderillä.

– Kyllä vanhaa pitäisi kunnioittaa, hän miettii.

Epäviralliset nimet tulevat hänen mukaansa vastaan, jos navigaattorin avulla pitäisi suunnistaa eri paikkoihin. Aina virallista nimeä ei muista tai tiedä. Vanhoista paikoista Tjäder muistaa hyvin Kirjolan ja Hammarin kulmat, sekä Kiistolan elokuvateatterin Kirkkokadulla (nykyisin Halonen). Tuiranpuisto on vehreä keidas Länsi-Tuirassa. Laidan leikkipuistossa usein käyvä Sarlundin perhe käyttää paikasta sen virallista nimeä. Vanhemmat oululaiset saattavat puhua puistosta ”sairaalanmettänä”, sillä alueella on sijainnut kaupunginsairaala.

– Epävirallisia nimiä oppii, kun täällä asuu. Mielestäni erikoisia nimiä ovat Ynni [Raatin nuorisotalo] ja sammakkotalo (keskustan terveysasema) sekä Seelanti Herukassa, isä Jan ja poika Daniel Sarlund listaavat. Miljoonamonttu on monelle tuttu paikka Tulliväylän ja Kuusamontien risteyksessä. Risteys on saanut nimensä sen rakentamiseen kuluneiden rahojen myötä. Risteyksen yli kulkevalla kevyen liikenteen väylällä kulkenut Toimi Kuokkanen tuntee epävirallisen nimen, vaikka ei sitä niin aktiivisesti käytä.

– On hienoa, että vanhoja paikannimiä muistetaan. Olen asunut Oulussa nuoruuteni, mutta asuin pitkään muualla. Muutin takaisin kahdeksan vuotta sitten, minulla on vielä paikannimet vähän hukassa. Muistan hyvin vielä VPK:n talossa olleen Letkun vintin, hän kertoo. Kirjolan talona Kirjolan kirjakaupan mukaisesti tunnetaan talo, jossa on nyt muun muassa Finlaysonin liike. Nyt rakennus on huputettuna. Kolme vuotta Oulussa asunut Ilpo Välimaa ei ole kuullut vanhasta nimestä. Jos hänen pitäisi sopia tapaaminen paikkaan, hän puhuisi Rotuaarin eteläpäästä.

– Itse kannatan yksiä nimiä paikoille. Epäviralliset nimet kulkevat usein puskaradion kautta. Toki osa nimistä on tunnettuja, kuten Letkun puisto (Otto Karhin puisto). Erikoisimpiin oululaisiin paikannimiin hän laskee Kiikelin, joka tosin on ihan virallinen nimi.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 06.08.2016.