Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja on valmis

Tietokirja

Ilpo Koskela: Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja. Arktinen Banaani.

Uusi, laajennettu ja päivitetty laitos Ilpo Koskelan Sarjakuvantekijän oppikirjasta tulee ilman muuta tarpeeseen. Aikanaan markkinoilla on ollut useampia päteviä opuksia aiheesta, mutta kaikki ovat olleet pitkään loppuunmyytyjä, kuten Koskelankin kirjan ensimmäinen versio.

Sarjakuvan tekemisen perusasiat pitävät yhä kutinsa, mutta esimerkiksi tekniikan kehittymisen, levityskanavien ja julkaisufoorumeiden muuttumisen myötä kenttä on muuttunut kosolti lyhyessä ajassa. Sarjakuva on joustavana taidemuotona pystynyt vastaamaan haasteisiin varsin hyvin, mutta tiedon kokoaminen samojen kansien sisään auttaa tietysti.

Pitkän linjan sarjakuvataiteilijana ja graafikkona Koskela tuntee kentän erinomaisesti. Hänen kirjoitustyylinsä on selkeää ja havainnollista, mutta ”opettajamaisuuden” hän välttää. Tärkeimpien asioiden painotuksesta ei tingitä.

Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja on säilyttänyt edeltäjänsä selkeän jaottelun: polulla edetään johdonmukaisesti harjoitusten kera liian suuria harppauksia välttäen.

Tekstiin luottaa, koska sen neuvot ja ohjeet ovat muotoutuneet vuosikymmenten kokemusten kautta.

Koskela antaa auliisti tilaa myös muiden kollegojensa puheenvuoroille ja näytteille. Tuo on paikallaan, koska tapoja tehdä ja toteuttaa on yhtä monia kuin tekijöitäkin. Osa suosii perinteisiä työmenetelmiä, osa on taas omaksunut avukseen nykytekniikan.

Koskela pitää kirjansa lähtökohtana ja sen läpi kulkevana punaisena lankana sitä, että sarjakuva on tarkoitettu julkaistavaksi.

Tekovaiheiden opastuksen jälkeen edetään eri mahdollisuuksiin, kuinka valmis aikaansaannos voidaan tarjota lukijalle. Ei unohdeta, että sarjakuvantekijän pitää myydä paitsi työnsä, tavallaan myös itsensä.

Kirjan loppupuolella tarjotaan käyttökelpoisia vinkkejä monista eri tavoista käyttää sarjakuvaa ansion lähteenä, kuten tilaustyöt ja oheistuotteet. Lisäplussaa on, että kirja muistaa hoksauttaa sarjakuvan ja elokuvan läheisestä suhteesta.

Neuvot koulutuksesta, tapahtumista ja kilpailuista ovat arvokkaita niin aloittelijalle kuin hieman pidemmälle ehtineille. Leipätyökseen tai puoliammattilaiseksikin aikovat taas hyötynevät tekijänoikeutta ja ulkomaan myyntiä käsittelevistä luvuista. Eikä Koskela unohda liikunnan ja muun työergonomian merkitystä.

Siihen nähden, kuinka paljon Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja sisältää asiaa, Ilpo Koskela on saanut mahdutettua sen verraten kompaktiin muotoon: reiluun pariinsataan sivuun.

Se on osoitus paitsi kyvystä tiivistää, myös keskittyä olennaiseen.

Sauli Pesonen



Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 21.08.2016.