Sanaleikit gangsteri-hahmon kiusana

Oululainen Veli-Matti Ural on tehnyt sarjakuvia ala-aste-
ikäisestä asti.

Ensimmäinen kovakantinen Sarjakuva-albumi Keijo Teuras
julkaistaan tänään.

Anssi Juntto

Oululainen sarjakuvapiirtäjä Veli-Matti Ural sanoo Mauri Kunnaksen sarjakuvien inspiroineen häntä etenkin huumorin ja käsikirjoittamisen osalta. Piirustustyyliinsä Ural vastaavasti tunnustaa napsineensa vaikutteita Mustanaamiosta ja vanhoista Marvel-sarjakuvista.

Uralin ensimmäinen kovakantinen albumi Keijo Teuras julkaistaan tänään tiistaina.

Strippisarjakuvan nimikkohahmo oikeastaan juontaa juurensa aina piirtäjänsä yläasteaikoihin, kun hän tehtaili serkkunsa ja kavereittensa kanssa huumorivideoita, joista eräässä seikkaili muuan Keijo Teuras. Se hahmo oli kuitenkin tyystin erilainen, ja juttu oli muutenkin aivan eri.

Uudemman kerran nimi pulpahti Uralin mieleen, kun hän alkoi piirtää sanaleikkeihin ja mustaan huumoriin perustuvia vitsejä Kalevan strippisarjakuvakilpailuun vuonna 2012. Niiden keskeisimmäksi hahmoksi hahmottui tehtävissään epäonnistuva gangsteri.

Kaleva julkaisi yhden 15 stripistä, ja myöhemmin koko nippu oli nähtävissä Kvaak.fi-sarjakuvasivustolla. Kun ihmiset tuntuivat pitävän aikaansaannoksista, Ural alkoi piirtää niitä lisää.

– Ne ensimmäiset 15 ovat melko kaavamaisia, mutta niiden jälkeen olen ruvennut rikkomaan sitä kaavaa. Tähän mennessä olen tehnyt 107 strippiä, ja lisää tulee. Minulla on parisenkymmentä luonnosta odottamassa, hän kertoo.

Tässä vaiheessa kansiin on päätynyt 60 ensimmäistä Keijo Teuras -strippiä. Niistä Ural tosin halusi piirtää mainitut 15 ensimmäistä uudestaan jo ihan senkin takia, että hän oli kehittynyt piirtäjänä.

Samalla hän muokkasi alkuperäisteoksia muutenkin hieman uusiksi. Hän muun muassa korjasi niiden rytmiä ja jätti joitakin turhia ruutuja pois.

Ensimmäinen albumi perustuu pitkälti sanaleikkeihin ja väärinkäsityksiin. Stripit ovat pullollaan hauskoja tilanteita ja slapstick-huumoria. Sittemmin Ural on ruvennut käsittelemään enemmän vakavia teemoja – olkoonkin, että jokainen 5–6 ruudun sarjakuva päättyy edelleen vitsiin.

Sarjakuvansa kohderyhmää Ural ei ole miettinyt sen kummemmin. Ihan perheen pienimmille se ei kuitenkaan sovi.

– Tässä puhutaan aikuisin termein, puhutaan mafiasta ja politiikasta. Yläasteikäiset varmaan saavat tästä jo hyvinkin irti.

Mafiakontekstiin liittyy tietysti myös viitteitä väkivallasta.

– Sanaleikit aika paljon perustuvat kielikuviin väkivallasta. Itse väkivaltaahan näissä ei sinänsä näytetä. Väkivallasta kuitenkin puhutaan paljon, ja siellä on myös kuolemaan liittyviä sanaleikkejä. Jostakin syystä siitä irtoaa tosi paljon.

Uralilla on paljon ideoita Keijo Teuraan varalle, ja hän myöntää, että hahmo saattaa hyvinkin seurata häntä koko loppuelämän. Toisaalta välillä hän haluaa tehdä myös jotain muuta.

– Nyt Keijo onkin ollut vähän aikaa jäissä, sillä teen parhaillani Esa Niskasen käsikirjoittamaa lentokonesarjakuvaa, Ural sanoo.

– Haluaisin tehdä myös proosaa jossain vaiheessa. Minulla on pari kirjaideaa, toista olen vähän jo aloittanut.

Tällä hetkellä Ural joka tapauksessa elättää itsensä sarjakuvalla. Hän on juuri aloittanut työt Oulun sarjakuvakeskuksen toimintavastaavana. Työnkuvaan kuuluu muun muassa sarjakuvan peruskurssien vetäminen.

Fakta

Veli-Matti Ural

24-vuotias oululainen sarjakuvapiirtäjä.

Oulun sarjakuvaseura ry:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Opiskelee kasvatustieteitä Oulun yliopistossa.

Ensimmäinen sarjakuva-albumi Keijo Teuras (Arktinen Banaani) julkaistaan tiistaina 16.8.

Ural signeeraa albumeitaan Turun Sarjakuvakaupan toimipisteessä Valveella Oulun taiteiden yönä torstaina kello 16.

Positiivinen palaute

on kannustanut Veli-Matti Uralia jatkamaan ja kääntämään

harrastuksen leipätyöksi. Keijo Teuras –sarjakuvassa puhutaan väkivallasta, mutta sitä ei näytetä.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 16.08.2016.