Pyörätuolilla vaikka luontoon makkaranpaistoon

Vihiluodon kyläyhdistys teki EU-rahoituksen avulla kylän luontopolusta esteettömän. Oululainen Piia Jolla testasi pyörätuolilla, miten hyvin kunnostetulla polulla pääsee liikkumaan.

Luontopolun avajaisia juhlitaan tänään perjantaina.

Niina Hentilä, teksti
Jarmo Kontiainen, kuvat

Kempele

Vihiluodon kyläyhdistyksen puheenjohtajan Matti Niskasen sähköpostiin tuli pari vuotta sitten viestejä, joissa kyseltiin, pääseekö Vihiluodon luontopolulle pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa.

Vielä tuolloin hänen piti vastata, että ”ei oikein pääse”. Alueella oli märkiä paikkoja, ja polku oli kapea. Kyselyistä lähti kuitenkin ajatus, voitaisiinko luontopolusta tehdä esteetön.

Tänään perjantaina kello 14 esteettömän luontopolun avajaisia sitten juhlitaan.

EU-osarahoituksella rakennetulle polulle on levitetty kolme kerrosta mursketta ja kivituhkaa. Kyläyhdistyksen jäsenille talkootunteja on kertynyt yli 500.

– Ensi kesänä tuomme vielä uuden kerroksen kivituhkaa, että polusta tulee varmasti hyvä, Niskanen sanoo.

Oululainen Piia Jolla lähti Kalevan mukaan testaamaan, miten kyläyhdistys on hankkeessaan onnistunut. Jolla on Suomen CP-liiton aluetyön suunnittelija, ja hän on käynyt myös esteettömyyskartoittajan perustutkinnon.

Viimeksi Jolla oli tarkastamassa Hossan kansallispuiston esteettömyyttä. Hän iloitsee Oulun alueen uudesta luontokohteesta.

– Täällä ei hirveästi ole esteettömiä luontopolkuja. Ainakin Liminganlahden luontokeskuksessa pääsee kuulemma pyörätuolilla katsomaan lintuja. Samoin Hailuodossa on esteettömiä reittejä.

Vihiluodon luontopolku näyttää lupaavalta. Maa vaikuttaa tarpeeksi tasaiselta ja tiiviiltä, että pyörätuolillakin voisi päästä eteenpäin. Ja niin Jolla pääseekin.

Jollan pyörätuoli on kevyt ja kapea, ja hän liikkuu vaivattomasti polulla. Harjaantunut silmä näkee kuitenkin nopeasti parannuskohteita.

– Polku on paikoin hieman kapea. Jos on isolla sähköpyörätuolilla liikkeellä tai jos ihmisellä on hahmottamisen häiriöitä, liikkuminen voi olla vaikeaa.

Reitin varrella olevaan lintutorniin ei ole pyörätuolilla pääsyä. Sitä vastoin jo olemassa olevan grillikodan taakse on rakennettu kokonaan uusi grillipaikka, jonka lähelle pääsee myös pyörätuolilla. Se saa Jollalta kiitosta, vaikka reitti sinne onkin hieman kalteva.

– Monissa paikoissa grillikodat on tehty vammattomien ihmisten mukaan.

Noin 800 metriä pitkän luontopolun varrella on kolme siltaa. Kun käännymme takaisin Vihiluodon hotellia kohti, yksi silloista on sen verran jyrkkä, että Jolla hyväksyy apukädet työntämään hänet ylös.

Loppumatkalla ongelmia ei ole. Jolla kehuu etenkin luontopolun tiivistä pintaa.

– Siitä on saatu tosi hyvä. Ja yleensä tällaisiin paikkoihin lähdetään sellaisella asenteella, että nautitaan luonnosta. Silloin ei tarvitsekaan vetää sata lasissa. Monesti näkee paikkoja, jotka on jätetty isolle murskeelle, jolloin pyörätuolilla on turha kuvitellakaan pääsevänsä eteenpäin.

Hän kävisi mielellään enemmän luontokohteissa.

– Vielä jos luontoon pääsisi mahdollisimman helposti, ettei aina tarvitsisi riskiä palomiestä kantamaan. Pidemmillä reiteillä myös invavessat ovat tarpeellisia, mutta tällä pätkällä sellaista ei tarvitse.

Jolla toivoisi, että esteettömiä reittejä tehtäessä otettaisiin asiantuntijoihin yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa.

– Mutta on hienoa, että Vihiluodon kyläyhdistys on kiinnittänyt esteettömyyteen huomiota ja toteuttanutkin hankkeen.

Lisää verkossa
Katso video. kaleva.fi

”Yleensä tällaisiin paikkoihin lähdetään sellaisella asenteella, että nautitaan luonnosta. Silloin ei tarvitsekaan vetää sata lasissa.”

Piia Jolla Kyläyhdistys ei pysty ihan samaan kuin kunnat ja Metsähallitus, mutta polku on pyörätuolikelpoinen, puheenjohtaja Matti Niskanen esittelee. Matkan varrella pääsee ihailemaan kyläyhdistyksen lampaita, jotka
laiduntavat läheisellä pellolla.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 05.08.2016.