Kasvislounasta Paistinkääntäjille

Paistinkääntäjien Oulun voutikunta ryhtyi jo kolmisen vuotta
sitten suunnittelemaan, miten he panevat pöydät koreiksi,
kun gastronomian harrastajien vuoden päätapahtuma
Suurkapituli on Oulussa.

Päivi Alasuutari, tekstit
Jarmo Kontiainen, kuvat

Paistinkääntäjien Oulun voutikunnan vouti Anna Paakkari, ravintola Nallikarin keittiömestari ja osakas Antti Lindholm sekä ravintoloitsija Janne Gehör silmäilevät juuri painosta tulleita Paistinkääntäjien Suurkapitulin käsiohjelmia.

Gastronomian harrastajista kun on kysymys, käsiohjelma koostuu pääasiassa menuista. On perjantain Diner Amical, ystävien illallinen, lauantain lounaat ja Grand Diner, juhlaillallinen.

– Pidimme jo kolme vuotta sitten ensimmäisen ideariihen, jossa mietimme, mitä haluaisimme tuoda esille, Paakkari kertoo.

Aivan uutta Suurkapitulien historiassa on kasvislounas lauantaina päivällä. Edellisenä iltana 340-henkinen osallistujajoukko saa toki tukevasti lihaa syödäkseen ystävien illallisella ravintola Nallikarissa. Se vietetään grillijuhlien merkeissä ja tarjolla on muun muassa härän niskaa ja filettä ja itse tehtyjä makkaroita karitsasta ja riistasta.

– Haluamme näyttää merellistä Oulua.

Nyt järjestäjät jännäävät, millainen on perjantai-illan sää. Jos hyvin käy, ensimmäiset tarjoilut järjestetään Nallikarin kärjessä.

Nallikarissa oli jo tehty makkaroita yhtenä päivänä, ja tiistaina niiden tekoa jatkettiin. Lihaa on hankittu Viskaalin tilalta, ja sieltä on saatu myös lainaan makkaramylly.

Lauantain lounaalle osallistujajoukko jakaantuu kuuteen eri ravintolaan Oulussa: Hellaan, Hugoon, Istanbul Orientaliin, Puistolaan, Virtaan ja Vänmanniin.

– Me annoimme vain idean, ravintolat saivat pitkälle vapaat kädet toteutukseen. Ennakkoon sovimme vähän raaka-aineista, että ne olisivat suurin piirtein saman arvoisia, Paakkari kertoo.

Grand Diner nautitaan Lapland Hotelsin ravintola Oulassa. Menu on ”makumatka Jäämereltä Lapin poikki Ouluun”. Ja sen sisältöä on hiottu yhdessä huolella ja hartaasti.

Kun yhteen on kokoontunut iso joukko ihmisiä, joille hyvä ruoka on intohimo, voi hyvällä syyllä epäillä pöytäseurueita hyvinkin kriittisiksi. Paakkarin mukaan paistinkääntäjien pöytätapoihin kuuluu, että aterioidessa nautitaan, ei arvioida ruokaa isoon ääneen.

– Puhemiesneuvostossa on sovittu, kuka kiittää ruuasta, ja hän arvioi ruuan. Jos joku on mennyt pieleen, siitä ei puhuta. Jos vaikka alkuruokaa ei kiitoksessa mainita ollenkaan, siinä oli ehkä jotakin vikaa, Paakkari paljastaa.

Hän myöntää, että joskus ruokailu voi gastronomien keskuudessa mennä ryppyotsaiseksi touhuksi, mutta pääsääntöisesti yhteisössä keskitytään nauttimaan yhdessä hyvästä ruoasta.

– Esimerkiksi perjantai-illan Diner Amical on enemmän seurustelutilanne, Janne Gehör lisää.

Jos tilanne on vaativa ravintolan henkilökunnalle, myös ruokailijoilta edellytetään pöytätapojen hallitsemista. Kesken ruokailun ei poistuta drinkille tai tupakalle.

– Ensikertalaisille, jotka vasta tulevat järjestöön – nytkin installoitavana on kymmeniä ensikertalaisia – se on jännittävä paikka, että kuinka menetellään ja miten käyttäydytään, Paakkari sanoo.

Diner Amicalin ja Grand Dinerin järjestäminen isolle osallistujajoukolle on vaativa tehtävä, josta ei pelkästään omalla henkilökunnalla selvitä. Myös tavaroita lainataan ravintolasta toiseen.

– Tässä on paljon oppilaitoksia mukana ja sitten meille tulee väkeä lainaksi eri ravintoloista, keittiömestariyhdistyksestä ja Paistinkääntäjistä, Gehör kertoo.

Paakkarin mukaan ravintola Oulaan saadaan apuja lisäksi Lapland Hotels -ketjun muista ravintoloista sekä keittiöön että saliin.

Kun ruokailijajoukko on iso, lämpötilat ovat monesti hankalin haaste. Kuinka onnistua siinä, että shampanja on varmasti kylmää ja lautaset lämpimiä jokaiselle ruokailijalle.

fakta

Ammattilaisia ja harrastajia

Suurkapituli – Grand Chapitre on Chaîne des Rôtisseurs -järjestön eli paistinkääntäjien vuosittainen päätapahtuma.

Ouluun kokoontuu

340

yhteisön suomalaista jäsentä. Jäsenistö koostuu ravintola-alan ammattilaisista ja harrastajista.

Ohjelma Oulussa

Kaikille avoin, maksuton avajaisseminaari ”Juhlat ja juomat – ennen, nyt ja tulevaisuudessa” perjantaina 19.8. kello 14.30–16 Oulun kaupunginkirjaston auditoriossa.

Lauantain installointitilaisuudessa kaupungintalolla uudet jäsenet saavat käädyt ja heidät ”lyödään ritareiksi”. Oululaisia ”aateloitavia” ovat harrastajajäsenistä muun muassa Italian kunniakonsuli Ulla Paananen ja ammattilaisista Torin lihakauppias Juha Riihijärvi. Kaiken kaikkiaan aateloitavia on

17.

Lauantaina kello 17.50 installoidut kävelevät juhla-asuissaan Kirkkokatua pitkin juhlaillalliselle Lapland Hotel Oulaan.

Tapahtuman installoijana on Turkin valtavouti Mohammed Hammam ja käätyjen luovuttajana Suomen valtavouti Ari Arvonen.

Anna Paakkari tutkii ravintola Nallikarin keittiössä perjantain illalliselle valmistuvan kuusenkerkkäpaistinkastikkeen pohjaa. Käsiohjelma kertoo, mitä missäkin saa syödäkseen. Esimerkiksi ravintola Hellan lauantain kasvislounaalla nautitaan pääruuaksi tattaria, punajuurta, kurpitsaa, herneitä ja linssejä. Nallikarin ravintoloitsija Janne Gehör tarkistaa vielä kerran Diner Amicaliin valitun valkoviinin maun.

Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 18.08.2016.