Biisintekoapua unten mailta

The Findians lähestyy musiikkiaan maailmanmusiikki-
hengessä.

Anssi Juntto

Suomalaisten siirtolaisten ja Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen jälkeläiset fintiaanit nousivat otsikoihin viime vuonna julkaistun Fintiaanien mailla -teoksen myötä.

The Findians -niminen reggaeyhtye on puolestaan vaikuttanut Oulun seudulla 2000-luvun alkuvuosista lähtien.

– Olimme hämillämme, kun kuulimme fintiaaneista. Kait me sitten tunsimme jonkinlaista hengenheimolaisuutta, laulaja-kosketinsoittaja Tapio Wiik miettii.

Kun The Findians aloitteli esiintymistä, ohjelmistossa oli paljon cover-biisejä. Sittemmin yhtye on keskittynyt soittamaan omia kappaleita, jotka sujahtelevat kahteen lokeroon: instrumentaaliin dubiin ja laulettuun reggaehen.

Wiik on vastannut laulubiiseistä, ja rumpali Timo Byström ja kitaristi Mikko Räisänen ovat kantaneet ideoitaan dub-osastolle. Välillä biisintekoapua on saatu unten mailta.

– Kun teimme TWIIKin levyä, sinne tuli kaksi biisiä edellisyönä nähdyistä unista. Ei tarvinnut kuin säveltää ne pois alta. Tai en tiedä, onko se enää säveltämistä. Samalla tavalla kävi tässäkin, Wiik kertoo.

– Ilmeisesti sitä työstää musiikkia vielä nukkuessaankin.

The Findians uppoutui työstämään ensimmäistä levyään alkujaan jo toistakymmentä vuotta sitten. Tietokoneen kovalevy kuitenkin hajosi ja äänitetyt raidat ja kappaleet katosivat bittiavaruuteen.

Esikoislevylle tuleva materiaali on äänitetty jo aikaa sitten, ja miksauksetkin ovat viimeistä silausta vaille. Paketti on tarkoitus julkaista vinyylimuodossa lähiaikoina. Julkaisija ja tarkka julkaisuajankohta ovat vielä avoinna.

– Sehän asiasta on tehnyt hitaan, että teemme tätä talkoohengellä.

Pitkäsoitolla kuullaan perustrion lisäksi joukkoa taustalaulajia ja vierailevia soittajia. Varsinaisten studiosessioiden jälkeen yhtyeen vakituisiksi jäseniksi ovat liittyneet kosketinsoittaja Tommi Kärki, basisti Ville Mäkinen ja perkussionisti Tuomas Tervonen.

– Kokoonpanoa piti laajentaa. Tuumasimme, että pitäähän meidän pystyä tekemään jokunen keikkakin, jos saamme levyn ulos, Byström selvittää.

Muut treenasivat ilman laulua läpi talven, mutta Iissä asustava Wiik liittyi joukkoon vasta hiljattain. Laulun puuttuminen ei menoa juuri haitannut. Bändi hioutui yhä paremmin yhteen, ja uusia biisejä syntyi tasaiseen tahtiin.

– Talvella on sen verran pimeää, että musaa ei todellakaan voi miksikään aurinkojaffaksi sanoa. Enemmän se on sellaista slaavilaista meininkiä. Mollia tulee, mutta minkäs teet. Räisänen naurahtaa.

Byströmin mukaan yhtye lähestyy Jamaikalta kumpuavaa musiikkiaan maailmanmusiikkihengessä.

– Vaikka tämä valikoima nyt onkin reggaepainotteista, siellä on seassa afrojuttua ja soulahtavampaa meininkiä. Jos lisää matskua alkaa syntyä, katsotaan, millaista se on, ja mille mantereelle se meitä vie.

Fakta

The Findians

Oululainen reggae- ja dub-yhtye. Perustettu kesällä 2002.

Yhtyeessä soittavat Tapio Wiik (laulu ja kosketinsoittimet), Mikko Räisänen (kitara), Timo Byström (rummut), Tommi Kärki (kosketinsoittimet), Ville Mäkinen (basso) ja Tuomas Tervonen (perkussiot).

Esiintyy The Sound of Reggae vol 2 -tapahtumassa Tukikohdassa Välivainiolla perjantaina.

Ensimmäinen The Sound of Reggae järjestettiin Rauhalassa 22 vuotta sitten.

The Findiansin Timo Byström, Ville Mäkinen, Tapio Wiik, Tuomas Tervonen ja Mikko Räisänen treenailivat
ilman Tommi Kärkeä.


Creative Commons -lisenssi

Artikkelin lähde Kaleva 03.08.2016.