Taiji-opettaja puhuu kiinaa ja italiaa

Arkkitehti Aki Korhoselle taiji- ja qigong-harrastus ovat hyvä vastapaino suunnittelutyölle.

50 vuotta

Päivi Alasuutari

Aki Korhonen ottaa esille näyttävän sapelin ja keskittyy tekemään taiji-liikesarjan Ainolan puiston nurmikolla. Paikka on tullut tutuksi Oulun Taiji-seuran perustajajäsenelle ja koko Oulun taiji-harrastuksen sielulle. Seura on harjoitellut kesäisin samaisessa paikassa jo parikymmentä vuotta, keskiviikkoisin ja lauantaisin.

Korhonen aloittaa aamunsa kesät talvet ulkona taiji- tai qigong-sarjalla. Aikaa siihen kuluu puolesta tunnista tuntiin. Tänä kesänä aamutreeniin on mennyt tunti, päivällä on tullut tehtyä sarjoja uudestaan ja illalla onkin sitten voinut olla seuran harjoitukset.

Hän valmistautuu kansainväliseen terveys-qigong-turnaukseen, joka järjestetään elokuun lopussa Portugalin Portossa.

Terveys-qigong on kehitetty Kiinassa 2000-luvulla tukeutuen yli 4000 vuoden ikäiseen qigong-perinteeseen. Tällä hetkellä siinä on yhdeksän liikesarjaa. Ne on kehitetty yliopistojen professorien johdolla tiimeissä, joihin kuuluu qigong-mestareita, länsimaisen ja kiinalaisen lääketieteen sekä urheilun asiantuntijoita.

Niin qigongin kuin taijiin perimmäinen tarkoitus on terveyden edistäminen, vaikka taijiin juuret ovatkin taistelutaidossa. Tärkeintä on mielenrauha ja tyyneys, ja mieli tyyntyy, kun ihminen keskittyy liikesarjaansa. Kilpailuissa tuomaristo pisteyttää liikesarjojen puhtautta ja suorituksen rentoutta.

Korhonen on arkkitehti, joka on työskennellyt alalla yli 20 vuotta, joista viimeiset kymmenen vuotta yrittäjänä. Taiji ja qigong toimivat hyvin työn vastapainona.

– Arkkitehdin työssä pitäisi pystyä olemaan aika hyvässä vireessä, että pystyy tekemään luovaa työtä. Työ on myös varsin staattista, istutaan paljon tietokoneella. Kun tekee taijiita tai qigongia, niin työasiat unohtuvat aivan täysin, mieli lepää ja myös keho saa liikuntaa.

Korhonen harrasti teini-ikäisenä karatea ja aikidoa. Kun hän tutustui 1980-luvun lopussa taiji’hin, lajissa oli paljon tuttua, mutta sen erilainen suhtautumistapa harjoitteluun teki häneen vaikutuksen. Olennaista olikin keskittyminen ja rentoutuminen, sisäinen puoli.

Kiinnostus vain lisääntyi, kun hän meni arkkitehtiopiskelijana Kiinaan opiskelijavaihtoon. Vuonna 1990 hän tapasi Helsingissä asuvan wushu-opettajan Zhang Fangin, joka on edelleen hänen opettajansa.

Harrastus on antanut mielenrauhan ja hyvän kunnon lisäksi paljon ystäviä niin Suomesta kuin eri puolilta maailmaa ja vienyt kiinnostaviin alan kansainvälisiin seminaareihin, joissa hän on tavannut sarjojen kehittäjiä ja saanut heiltä opetusta.

Korhonen on harrastuksensa alusta asti ollut kiinnostunut myös kiinalaisesta kulttuurista ja kiinan kielestä.

– Pärjään kiinaksi ravintolassa ja pystyn keskustelemaan säästä ja että mitä kuuluu, mutta siitä eteenpäin voin tipahtaa kärryiltä. Sitten taas se kieli, mikä liittyy tähän harrastukseen, on aika vahva.

Italia on Korhoselle toinen tärkeä kiinnostuksen kohde. Ruokakulttuurissa italialainen keittiö osuu makuhermoon paremmin kuin kiinalainen. Oopperamusiikki ja säveltäjänä erityisesti Verdi ovat lähellä sydäntä.

– Kävin Roomassa ensimmäisen kerran vuonna 1984 ja sen jälkeen olen reissannut Italian päästä päähän. Roomassa käynneistäni en ole enää ihan varma, luulisin että yli kymmenen kertaa.

Italiaa hän on opiskellut aikoinaan kansalaisopistossa ja myöhemmin omin päin, ja pärjää kielitaidollaan Italian-matkoillaan – paremmin kuin Kiinassa kiinaksi.

fakta

Aki Korhonen

Syntynyt 18.8.1965 Oulussa.

Arkkitehti SAFA, oma toimisto.

Harrastaa taijiita ja qigongia, perinteisiä kiinalaisia kamppailulajeja sekä kiinan kieltä ja kiinalaista kulttuuria. Toinen tärkeä kiinnostuksen kohde on Italia, sen kieli ja kulttuuri.

Oulun Taiji-seuran perustajajäsen ja puheenjohtaja, Suomen Wushu-liiton hallituksen jäsen ja sen Terveys-Qigong-jaoston johtaja, Wushu-liiton pj. 2006, 2009 ja 2010, varapj. 2007.

Opettaa ja kilpailee wushu-lajeissa. Useita suomenmestaruuksia, henkilökohtainen hopea ja joukkueen kultamitali PM-mestaruuskilpailuissa Oslossa. Euroopan terveys-qigong -turnauksesta Belgian Monsista 2014 kaksi henkilökohtaista kulta- ja hopeamitalia sekä kaksi joukkuekultaa.

Valmistautuu kilpailemaan Portugalin Porton kv. terveys-qigong-turnauksessa.

”Kun tekee taijiita tai qigongia, niin työasiat unohtuvat aivan täysin, mieli lepää ja myös keho saa liikuntaa.”

Aki Korhonen teki Ainolan puistossa taiji-liikesarjaa sapelilla. Oulun Taiji-seuran harjoitukset on kesäisin pidetty Ainolan puistossa jo parikymmentä vuotta. Korhonen on seuran perustajajäseniä ja puheenjohtaja.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva