Sielun etsimistä ja kainalopieruja

Risto Nyman ja Kari Miettunen keskustelivat Muusajuhlien alla sanataiteesta, musiikista ja alapäähuumorista.

Eleonoora Riihinen

Jos kuuloetäisyydellä istuisi herkkähipiäinen ihminen, tällä saattaisivat korvat punottaa ja kahvit mennä väärään kurkkuun. Tuban nurkkapöydän ääressä istuvat Muusajuhlien esiintyjä, kirjailija Risto Nyman ja tuottaja Kari Miettunen. He rupattelevat pahemmin puheitaan sensuroimatta ja nauttivat ”nestemäisestä lounaasta”.

Nymanilla on kädessään pakasta vedetty romaani Eipä Vähä Katekismus, jonka hän on kirjoittanut Elias Kalmistona. Kalmisto on ”teknisistä syistä” valittu autofiktiivinen pseudonyymi.

Uuden teoksen kansitaide muistuttaa erehdyttävästi Täällä pohjantähden alla -romaanin tunnetuinta painosta.

Romaani kertoo eräänlaisesta psykomatkasta. Elias Kalmisto joutuu pakenemaan Tampereelta julkaistuaan ensimmäisen romaaninsa. Se on aika psykedeelistä tekstiä, Nyman kertoo.

Teoksessa käsitellään pakenemisen ja etsimisen teemoja Pahkasika-huumorin sävyttämänä. Esikoisteoksen tavoin kirjan on julkaissut Kustannusyhtiö Kumiorava. Sen julkistustilaisuus on Muu-
sajuhlilla.

– Kalmiston esikoisen kanssa kävi niin, että minun piti lukea se yhdeltä istumalta. Aloin lukea sitä Raksilassa markettien pihassa, enkä voinut lopettaa. Kaupatkin meni kiinni. Mitään sellaista en ollut ennen lukenut, Kari Miettunen kehuu.

Nyman näyttää tyytyväiseltä. Haluan tietää, mikä tekee hänen tekstistään niin persoonallista. Saan kuulla uudesta romaanista lukunäytteen, jota ei voi sanasta sanaan tässä toistaa.

Polveilevat virkkeet käsittävät muun muassa vähintäänkin epäilyttäviä säästövinkkejä pään sekoittamiseksi, tarinan Hitlerin mahavaivoista ja kertomuksen Hugo Bossin ja Mustanaamion välisistä tekijänoikeuskiistoista.

Romaani ei ole ainoa Nymanin hengentuotos, johon Muusajuhlilla tutustutaan. Nyman on kunnostautunut viime aikoina myös elokuvaohjaajana. Muusajuhlilla nähdään ensimmäistä kertaa englanniksi tekstitettynä elokuva Suviretki.

Nyman itse luonnehtii sitä ”road movieksi” ja dokumentiksi. Se kertoo miehistä, jotka lähtevät etsimään sieluaan ja Jumalaa vanhoillislestadiolaisten Suviseuroilta. Elokuva kuvattiin yhdellä otolla viime kesänä.

– Olin melkein selvin päin, kun kuvasin sen. Maksoin jätkille viinat, että ne lähtisivät siihen messiin. Piti viedä kitara kaniin, että sain rahat juomiin ja bensoihin. Siellä se kitara on vieläkin, Nyman kertoo.

Suviseuroilta he lensivät ulos miltei saman tien, mutta matka on joskus tärkeämpi kuin päämäärä.

– Elokuvasta tulee mieleen Aki Kaurismäen Calamari Union, jossa Frankit lähtevät Kalliosta Eiraan, Miettunen sanoo.

Muusajuhlien järjestely on pitänyt Kari Miettusen kiireisenä. Viisipäiväisen sanataidefestivaalin ohjelmistoon kuuluu laskentatavasta riippuen 60 esitystä.

Muusajuhlilla nähdään muun muassa M.A. Numminen, Kauko Röyhkä, Pertti Kurikka ja Rosa Liksom.

Miettunen on halunnut pitää kiinni ohjelmiston poikkitaiteellisuudesta. Siksi mukana on sanataidetta myös elokuvien ja musiikin muodossa.

Piilottipa Miettunen mukaan pari jekkuakin, ettei tule liian ”jäykkismeininki”. Hän laittoi esimerkiksi Nymanin vetämään kainalopierukilpailua.

Tällaisen huumorin lisäksi kaveruksia yhdistää musiikki. Miettunen on tuttu mieskuoro Huutajista sekä useista bändiprojekteista ja Nyman soittaa kitaraa eri kokoonpanoissa.

Nymanin lapsuuden haave on juuri toteutunut. Hän on perustanut kasarihevibändin, jonka musiikillinen esikuva on Dio.

Kirjailijoista Nyman ihailee eniten Aleksis Kiveä ja Timo K. Mukkaa. Idoleidensa tavoin myös Nymanin tekstejä on kauhisteltu säädyttöminä.

Siitä Nyman on vain tyytyväinen.

– Vaikka minua pidetään varmaan umpikahelina, olen vakavissani taiteen kanssa. Valvon öitä, kun mietin, miten ilmaisisin parhaiten jonkun asian.

Härskiyden sietokykykin riippuu lukijasta.

– Ainahan Suomessa on ollut pornolauluja ja rivouksia varhaisesta kansanrunoudesta lähtien, Miettunen kuittaa.

Elias Kalmiston Eipä Vähä Katekismus -kirjan julkkarit ja Risto Nymanin Suviretki-elokuva keskiviikkona 19.8. kello 17.30 alkaen galleria Koomassa.

Fakta

Poimintoja ohjelmasta

Keskiviikko 19.8.

Naiset historiankirjoittajina: Sara Wacklin ja arjen historia. Professori Tiina Kinnunen pitää esitelmän naisten roolista suomalaisessa historian kirjoittamisessa. Pohjois-Pohjanmaan museo, kello 18.

Rosa Latva Uni: Laulaja-lauluntekijä Rosa Latvan kappaleita monimuotoiselle akustiselle instrumentaatiolle sovitettuna. Tuba, kello 19.30.

Torstai 20.8.

Kirjailijavierailu: Rosa Liksom. Ravintola Tubassa Liksom keskustelee multitaiteilijuudesta oululaisen sarjakuvataiteilija-kuvittaja Lauri Ahtisen kanssa. Kempeleen kirjasto, kello 17.30 ja Tuba, kello 19.

Teemana Rakkaus: Oululaiset lauluryhmät laulavat rakkaudesta. Mukana lauluryhmät Poloku, Lemmenpelurit, Toiset meistä, Cassiopeia. Kaupunginkirjaston lehtisali, kello 18.

Perjantai 21.8.

Myssyn alta: Viina-Matin veisuja. Viina-Matin runoihin perustuvassa pienoisperformanssissa Viina-Matin rooleissa ovat Jarkko Korpua ja Lauri Ahtinen, kertojana esityksen ohjaaja Kari Miettunen. Pääkirjaston ala-aula, kello 17.

Kirjailijavierailu: Ari Paulow. Kempeleläinen kirjailija Ari Paulow kertoo elokuussa ilmestyneestä Jesse Hackman -dekkarista Kultainen Kotka. Kempeleen kirjasto, kello 18.

Lauantai 22.8.

Lauteiden alta: Saunatonttujen vastaisku. Tommi Sahan tuplarunoutta sekä tämän vuoden J. H. Erkon kirjoituskilpailun voittajan Marko Heikkisen runoesitys. Kesän sauna, Tuiran uimaranta, kello 17.

Sarjakuvapolku. Oululainen sarjakuvantekijä Harri Filppa johdattaa Kulttuuritalo Valveelta starttaavan saattueen itse suunnittelemaansa ja järjestämäänsä sarjakuvapolkua pitkin Hupisaarten kautta Oulun Taidemuseolle. Kulttuuritalo Valve, kello 19.

Sunnuntai 23.8.

Cuenta Cuentos -tarinailta. Kirjailija Katri Rauanjoen luotsaamassa tarinaillassa saavat espanjalaisen perinteen mukaisesti kaikki kertoa oma tarinansa. Ravintola Tervasoihtu, kello 18.

Häilyvät muistot. Musiikillinen runoesitys, joka pohjautuu Teija Annelin runoihin ja teksteihin. Ravintola Perla, kello 19.

Piilottipa Miettunen mukaan pari jekkuakin, ettei tule liian ”jäykkismeininki”.
Hän laittoi esimerkiksi
Nymanin vetämään kainalopierukilpailua.
Kaverukset Risto Nyman (vas.) ja Kari Miettunen ovat molemmat asuneet Etelä-Suomessa, mutta viihtyvät hyvin Oulussa.
– Oulun kulttuuripiirit ovat sopivan pienet. Täällä on helppo järjestää tapahtumia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva