Satamaruokala herää eloon

Irakilainen Fialy Barkho tarjoaa Toppilassa suomalaista ruokaa.

Kari Sankala

Oulu

Perinteikäs satamaruokala Satamatie 35:ssä avaa syyskuun puolivälin tienoilla ovensa asiakkaille Toppilan vanhalla satama-alueella.

Viitisentoista vuotta sitten Suomeen Irakista tullut Fialy Barkho ryhtyy itsenäiseksi yrittäjäksi satamaruokalan kunnostettavissa tiloissa.

Työpaikkana satamaruokala ei ole Barkholle uusi, sillä hän on työskennellyt Oulussa vuosia Ytytyön ja Ytyä - Yhteistyötä työttömät ry:n kokkina.

Barkhon suunnitelmissa on, että satamaruokala palvelee seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan.

– Ravintolassa tarjotaan suomalaista ruokaa. Myös buffet kuuluu suunnitelmiin. Minä toimin itse kokkina. Ruuanlaitto on ollut kauan kiinnostukseni ja olen ollut tässä talossa kokkina, Barkho kertoo.

– Suomalaiset ruuat ovat kaikki hyviä – poronkäristys, karjalanpaisti ja muut.

– Minusta tämä satamaruokala sijaitsee hyvällä paikalla. Tänne rakennetaan paljon, ja täällä on paljon ihmisiä. Uutta tulee lisää.

– Sisustus on mietinnässä, mutta merihenkisyyttä haen. Nyt remontoidaan keittiötä, jotta ruokala saadaan auki mahdollisimman nopeasti.

– Uskon, että tästä tulee sisältä hieno. Työvoimaa ravintolaan kyllä löytyy, Barkho arvelee eikä lähde pohtimaan, kuinka paljon henkilökuntaa hän joutuu palkkaamaan.

Satamatalo on Oulun Satamatie 35 Oy:n omistuksessa. Yhtiön osaomistaja Jani Auer kertoo, että satamaravintolan tilat korjataan nurkka nurkalta.

– Tärkein kohta on ravintolan keittiö. Siellä on ollut vesivahinko. Yritämme laittaa tilat kuntoon mahdollisimman reippaasti, jotta kaveri saa yrittää.

Itse satamatalossa ravintola vie puuosan ensimmäisen kerroksen. Talossa on myös asuinhuoneistoja ja toimistotilaa.

– Kivipuolen kellarissa on bändien treenikämpät.

Tulevan ravintolasalin perällä merellistä loistoa tilaan tuo suuri reliefi Toivo-laivasta. Sen on tehnyt Janin sukulaismies Sauli Auer vuonna 2013.

Satamaruokalan rakennukset olivat aiemmin Oulun kaupungin omistuksessa.

Kaupunki pisti kuitenkin kesällä 2012 rakennukset myyntiin.

Tekninen lautakunta myi elokuussa 2012 satamaruokalan rakennukset eli Satamatie 35:n Jani Auerin Rasavil-Tuote Oy:lle ja vuokrasi tontin 35 vuodeksi.

Osoitteessa oli toiminut Toppilan sataman hiipumisen jälkeen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Myydessään satamaruokalan kaupunki velvoitti purkamaan piharakennukset ja maakellarin. Varsinaisesti Eviran käytössä olleisiin rakennuksiin tuli kunnostusvelvoite.

Satamaruokala koostuu vuonna 1939 valmistuneesta ruokalasta ja 1950-luvulla valmistuneesta kolmikerroksisesta lisäosasta. Kerrosalaa niissä on yhteensä noin 1 250 neliömetriä.

Tontilla on kokoa noin 1 400 neliömetriä.

YtyTyö avasi oman ravintolansa vanhassa satamatyöläisten ruokalassa alkutalvesta 2013. Nykyään sen toiminta on muuttanut Toppilassa toisaalle.

Niinpä uudeksi yrittäjäksi on syyskuussa tulossa Fialy Barkho.

Satamaruokalan kaupan yhteydessä kaupunki myi tarjouskilpailulla myös muut naapuruston rakennukset. Niidenkin kunnostustyöt ovat käynnissä.

Fakta

Toppilan satamaruokala

Vaikka satamaruokalan osoite on Satamatie 35, niin tuleva ravintola sijoittuu kokonaan Höyrymyllyntien puolelle.

Satamaruokalan naapurustossa on Merikillan, satamatoimiston ja nosturinkuljettajien rakennukset. Pihapiiristä on purettu joskus aiemmin poliisitalo.

Satamaruokalan puutalo on rakennettu vuonna 1939 silloisen Toppilan satama-alueen ja varastokenttien laidalle.

Satamaruokalan salin takaseinää komistaa Toivo-laiva. Ravintoloitsija Fialy Barkhon puolesta puinen reliefi saa olla osana sisustusta. Fialy Barkho ei aio perustaa satamaruokalaansa pitseriaa, vaan hän keskittyy suomalaiseen ruokaan.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva