Oulu-opistossa rehtorin ovi pysyy auki

Oulu-opiston uusi rehtori Outi Lohi on kulkenut töiden perässä pitkin Suomea pituussuunnassa.

Anna-Mari Kilpijärvi

Remontin keskellä oleva Pohjankartano on vielä sokkeloinen Outi Lohelle. Oulu-opiston uusi rehtori aloitti virassaan elokuun alusta.

– Työkaverit ovat mukavia ja opastus työhön on ollut hyvää, en olisi osannut toivoa parempaa, hän hymyilee.

Lohi on kulkenut töiden perässä yli puolen Suomen pituuden. Helsingistä hänen tiensä vei Simoon ja Ranualle.

– Itse olen aina sanonut, että työpaikkaa on vaihdettava 5–10 vuoden välein. Olen hakenut uusia haasteita, ja nyt tuli sopiva hetki.

Oulu ei ole hänelle aivan tuntematon kaupunki. Toinen Lohen lapsista on valmistunut ylioppilaaksi Oulun lyseon lukiosta.

Samoin opistomaailma on Lohelle tuttua jo ennestään. Ranuan sivistystoimenjohtajana vastuulle kuuluivat myös Ranuan kansalaisopiston rehtorin työt.

Oulu-opistolla on pitkä historia, se on myös Suomen kolmanneksi suurin kansalaisopisto.

Lohen johdolla opisto aloittaa 118. lukuvuotensa. Oulussa kohtaavat Lohen mukaan vanha Oulu ja siihen liittyneet kunnat, mutta myös muualta muuttaneet asukkaat. Lohen mukaan on hienoa, että kursseilla voivat kohdata eri ammattiryhmät ja ikäpolvet.

– Haluamme vaalia perinteitä, mutta katsoa myös tulevaisuuteen. Opiston kehittäminen kiinnostaa minua, hän summaa.

Opistojen rahoitus asettaa Lohen mukaan sekä haasteita että mahdollisuuksia toiminnalle. Valtiovallan ja kuntien rahoitus on laskemaan päin, joten opistoissa joudutaan pohtimaan enemmän myös tulopuolta. Oulu-opistolla tullaankin mahdollisesti näkemään enemmän yhteistyötä ja uusia tehtävänjakoja.

Lohen mukaan julkishallinnossa olisi varaa ottaa mallia enemmän liiketoiminnasta. Esimerkiksi entinen Kiiminkijoen opisto toimi osakeyhtiönä ennen Oulu-opistoon liittymistä. Kun toiminnalla on selkeä tavoite, on henkilökunta entistä sitoutuneempi, jos tuloksista voi hyötyä myös itse.

Organisaation on kuitenkin toimittava, hän muistuttaa. Henkilökunnan on voitava hyvin, tällöin myös opisto voi hyvin.

– Opettajat toimivat käyntikortteina opistolle. Onneksi meillä on osaavia ja motivoituneita opettajia.

Uutena rehtorina Lohi haluaa ajaa laatua ja asiakaslähtöistä palvelua. Rehtorina hän haluaa olla helposti lähestyttävä ja pitää oven aina avoinna.

– Ajattelen opiston olevan lähipalvelu. Usein se on ainoa lähipalvelu sivualueilla, oli kyse sitten kunnasta tai kaupungista.

Opiston sisällöissä on otettava hänen mukaansa huomioon sen asiakaskunnan laaja ikähaitari.

– Itselleni on tärkeää vaalia muun muassa kädentaidon perinteitä ja musiikkia, ne edistävät henkistä hyvinvointia. Esimerkiksi tanssi edistää sen lisäksi myös fyysistä hyvinvointia, Lohi sanoo.

– Työelämä on tänä päivänä hyvin kiireistä, joten minulle on tärkeää, että Oulu-opistolla voi pysähtyä tekemään itselle tärkeitä asioita ja kokeilemaan jotain uutta. Tämä on voimaantumisen paikka.

Fakta

Outi Lohi

Syntynyt 1.7.1963 Ranualla. Perheeseen kuuluvat poika Jesper, tytär Maaria ja avopuoliso Juha.

Aloitti 1.8. Oulu-opiston rehtorina.

Työskennellyt 11 vuotta Ranualla sivistystoimenjohtajana, Simossa 4 vuotta kotitalousopettajana ja vararehtorina, Helsingissä 4 vuotta Vesaisten Helsingin piirin toiminnanjohtajana ja Helsingin yliopiston lehtorina.

Harrastaa muun muassa metsästystä, lukemista ja hortoilua eli villiyrttien keräämistä.

Oulussa toivoo ehtivänsä harrastaa avantouintia, tanssia, kulttuuria ja kädentaitoja.

Oulu-opiston rehtori Outi Lohi haluaa olla rehtorina helposti lähestyttävä. Ennen lukuvuoden alkua hän jalkautui Rotuaarille esittelemään
opiston tarjontaa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva