Sydämeltään oululainen ravilegenda

10 000 voiton mies Jorma Kontio piipahti kesken ravikiireiden kotiseudullaan.

Nöyrä ohjastajalegenda ei mieti eläkkeelle jäämistä, vaan ainoastaan seuraavan lähdön voittamista.

Ravit

Antti Pylkkänen

Oulu

– Tunnen edelleen olevani oululainen, Pohjoismaiden kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja Jorma Kontio sanoo katsellessaan lapsuutensa maisemia Heinäpäässä.

– Tuosta laskettiin hevosilla peltojen poikki Äimärautiolle, jatkaa mestarikuski ja viittaa kädellään Torikatua etelään päin.

Etelään vei ennen pitkää myös Kontion tie.

– Uran kannalta oli ratkaisevaa, kun sain Tampereen Teivosta tallipaikan 1970-luvun lopulla. Valmennukseen tuli kovia hevosia. Mini Bunter voitti Kriteriumin ja Lola Lobell ravasi Euroopan ennätyksen.

Suuremmille areenoille kelpasi lähteä kotoa saadut eväät repussaan.

– Isä on ensimmäinen ihminen, jota kiitän saavutuksistani. Hän kannusti ja rohkaisi aina.

Kontio on synnynnäinen hevosmies. Hänen isä Mikko Kontio oli Oulun tunnetuimpia hevoskauppiaita. Jos on Jorma Kontiolla yli 10 000 voittoa, kauppasi hänen isänsä saman verran hevosia. Setä Lauri Kontio voitti puolestaan ravikuninkaan seppeleen 1963 Eri-Pojalla. Veljenpoika sai nimensä samaan kunniataulukkoon tänä kesänä Jokivarren Kunkun kanssa.

– Se oli kova juttu, epäilemättä yksi tärkeimmistä saavutuksistani.

Kontio muistelee, kuinka Lauri-sedän Eri-Poika ja Oulun toinen ravikuningas Puhemies asustelivat Peltokadun liepeillä. Samalla tontilla kohoavat nykyään kerrostalot. Vieressä on Kontion opinahjo, edelleen vanhalla paikallaan seisova Heinätorin koulu.

– Paljon tuli koulusta poissaoloja, kun hevoset olivat aina päällimmäisenä mielessä. Oppimäärä tuli kuitenkin kahlattua läpi. Koskaan en ole muuta työtä havitellut kuin raviammattilaisen uraa.

Kun nousukiito 1980-luvulla tosissaan alkoi, oli Kontiolla vientiä ympäri maailmaa.

– Davidia Hanoverilla voitettiin isoja kisoja Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Tamman omistaja Hans Enggren houkutteli siirtämään toimintaa Amerikkaan. Ei tullut lähdettyä, kun oli lapset ja elämä Suomessa. Eikä kaduta.

Vuonna 2000 oli aika maan vaihtamiselle kypsä. Kontio perheineen muutti raviurheilun eldoradoon, Ruotsiin.

– Asutaan Enköpingissä, eikä sieltä ole kiire pois.

Juuri 62 vuotta täyttänyt Kontio vaikuttaa ikäistään nuoremmalta. Ketterästi kulkeva ravisuuruus ei mieti eläkkeelle jäämistä.

– Terveyspuoli on kunnossa, ja jos on myös jatkossa, kilpaa ajetaan. Sen suurempia suunnitelmia ei ole. Nälkää ja motivaatiota riittää.

Ravilähdöissä tilanteet tulevat eteen salamannopeasti. Siksi ohjastajan reaktiokyvyn tulee olla vielä nopeampi. Paljon on muuttunut myös ravimaailma.

– Hevoset ovat kehittyneet, samoin varusteet ja radat. Koko touhu on ammattimaisempaa. Ennen laskettiin surutta vaan eteenpäin, ja paras hevonen voitti. Ei siinä paljon taktikoitu, kuten nykyään.

Hyvän raviohjastajan määritelmää kysyttäessä Kontio teroittaa erästä ominaisuutta.

– Pitää olla oikealla tavalla huonomuistinen. Häviöitä ei saa jäädä murehtimaan, eikä vastaavasti voitontunteeseen tuudittautumaan.

Yksi tappio kaihertaa mestaria.

– Vuonna 1995 Houston Laukko oli siinä iskussa, että olisi voinut pärjätä Prix d’Amerique’ssa. Ori oli kuitenkin kömpelö Ranskan volttilähtöön ja otti alkulaukan.

Haluaako Jorma Kontio voittaa vielä Prix d’Amerique’n?

– Enpä tiedä.... Haluan voittaa aina sen seuraavan lähdön.

Fakta

Erkki Jorma Kontio

Syntynyt Oulussa 7.8.1953.

Ensimmäinen ohjastus Ulla-Maijalla 13-vuotiaana Raahen jääraveissa. Ensimmäinen voitto samalla hevosella samana vuonna.

Sai ajoluvan vasta 14-vuotiaana. Luvan hinta oli viisi markkaa.

Pohjoismaiden kaikkien aikojen voitokkain raviohjastaja. Ykkössijoja 10 006.

Uran 10 000. voitto tuli sunnuntaina Pihtiputaalla hevosella Evartti.

Piti omaa valmennustallia 1971–1994 Oulussa, Turussa, Teivossa ja Forssassa.

Muutti vuonna 2000 Ruotsiin, asuu nykyään perheensä kanssa Enköpingissä.

Viiden lapsen isä. Tytär Anna-Juulia Kontio on menestyvä esteratsastaja.

Ohjastanut palkintorahoja yli 60 miljoonaa euroa. Ajettuja startteja noin 70 000.

Voittanut Suomen ohjastajaliigan 18 kertaa ja kahdesti ravikuskien Euroopan mestaruuden sekä Ruotsin pääradan Solvallan kuskipörssin.

Ennätyskaudella (1989) 417 voittoa. Lukemaa pidetään lyömättömänä.

Arvostaa uransa tärkeimmiksi saavutuksiksi Jokivarren Kunkun ravikuninkuuden ja Jexpress Dahlialla vuonna 1992 tulleen UET GP:n voiton.

Jos mattimeikäläinen aloittaisi raviohjastajan uran tänään ja ottaisi tavoitteekseen Jorma Kontion 10 000 voiton saavuttamisen, aikaa menisi voitto per päivä -tahdilla noin 27 ja puoli vuotta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva