Musiikkia arkistojen kätköistä

Trokaristiretki hioo 1920- ja 1930-luvun iskelmät rocksuodattimen läpi.

Matti Heikura

Kiivaassa taistossa musiikkia kuluttavien kansalaisten huomiosta on uusien yhtyeiden etsittävä omia polkujaan.

Oululainen Trokaristiretki on kehittänyt omaksi erikoisalakseen vanhan tanssimusiikin, jota se esittää rockmusiikin eri tyylien mukaan tuomilla mausteilla.

Yhtyeen ohjelmiston rungon muodostavat siis 1920- ja 1930-lukujen suomalaiset tai suomeksi sanoitetut iskusävelmät, jotka hiotaan esityskuntoon rocksuodattimen läpi.

Trokaristiretken musiikillisen idean synnystä liikkuu erilaisia huhuja, aina viinakätkölle mentäessä löytyneestä nuottivihosta alkaen. Juttutuokion perusteella käy ilmi, että yksi suurimmista innoittajista oli televisiosta tuttu Velipuolikuu-sarja ja siinä esitetyt vanhat tanssimusiikkikappaleet.

Sarjasta tutuksi tullut tunnussävelmä Muistan sua Elaine on Trokaristiretken käsittelyssä muuttunut lähinnä reggaeksi.

Muut kappaleet ovat löytyneet sen jälkeen muun muassa kirjaston uumenista ja haitaritaiteilijoiden humppakansioista.

– Ja etsintä jatkuu, basisti Tuomo Tikkanen sanoo.

Sovitukset syntyvät joskus yhden jäsenen ideoiden perusteella, joskus taas ryhmätyönä. Silloin soitetaan kappale aluksi sen alkuperäisellä poljennolla ja lopullista esitysilmettä haetaan yhdessä.

Monipuolisuuden takaa se, että yhtyeessä vaikuttavien pitkän linjan muusikoiden taustalta löytyy erilaisia bändikokoonpanoja raskaasta metallista pop- ja rock-bändeihin.

Kappaleet ovat tanssittavissa modernin käsittelyn jälkeenkin, vakuuttavat yhtyeen jäsenet.

Toisaalta he ovat huomanneet, että osa tanssikansasta pitää kiinni peruspoljennosta, vaikka orkesteri olisi muuttanut kappaleen kokonaisilmettä rajustikin.

Mieliin painunutta palautetta tuli muun muassa eräältä pitkän linjan tanssimuusikolta, joka totesi ensin olleensa sitä mieltä, ettei näitä kappaleita voi noin esittää. Kuunneltuaan yhtyettä hän tuli siihen johtopäätökseen, että juuri näinhän niitä pitääkin esittää. Sitä perussettiä kun on kuultu tarpeeksi.

Keikkamatkat ovat toistaiseksi suuntautuneet lähinnä Pohjois-Suomeen, sillä yhtyeen jäsenten mukaan sillä on ollut jossakin määrin vaikeuksia selittää keikkajärjestäjille, millaista musiikkia se esittää.

Toiveissa on, että tilanne helpottuu ensimmäisen singlen myötä.

Sinkulla perinteinen humppa-
foksi Alaska soi toki tunnistettavana, mutta ZZ Top -filtterin läpi suodatettuna.

Toinen yhtä perinteinen kappale Pieni sydän on tunnistettavissa eräänlaiseksi tangoksi, Tikkanen kuvailee.

FAKTA

Trokaristiretki

Oulussa vuonna 2012 perustettu yhtye.

Yhtyeeseen kuuluvat Mikko Hyttinen (kitara ja laulu), Kari Pärkkä (kitara), Markus Niemi (haitari), Tuomo Laikari (rummut) ja Tuomo Tikkanen (basso)

Alaska-singlen julkistamiskeikka Vihiluodon torpalla 29.8.

Trokaristiretken jäsenet haluavat tuoda vanhan tanssimusiikin hienot melodiat ja harmoniat nyky-yleisölle tutuiksi uudistettujen sovitusten kautta. Kuvassa vasemmalta Markus Niemi,
haitari, Kari Pärkkä, kitara, Tuomo Laikari, rummut ja laulu, Mikko Hyttinen, laulu ja kitara sekä Tuomo Tikkanen, basso.

Iskelmää gramofonivillityksen ajalta

Matti Heikura

Suomalaisen iskelmämusiikin ensimmäinen kulta-aika sattui 1920- ja 1930-luvuille.

Etenkin 1930-luvun alku tunnetaan Suomessa myös gramofonivillityksen aikana, jolloin äänilevyjen myynti nousi ensimmäisen kerran merkittäväksi liiketoiminnaksi.

Aikakauden iskusävelmät on sen jälkeen kaivettu usein arkistojen kätköistä. Monet niistä päätyivät esimerkiksi Teijo Joutselan
ja Humppa-Veikkojen ohjelmistoon.

Myöhemmin niitä hyödynsivät muun muassa M. A. Nummisen Uusrahvaanomainen Jatsiorkesteri sekä Pirkka-Pekka Petelius Velipuolikuu-ohjelmassa.

Osa kappaleista on on jo niin vanhoja, että niiden tekijänoikeudet ovat jo rauenneet.

Suomessa noudatetun käytännön mukaan ETA-alueelta peräisin olevien teosten suoja-aika on tekijän elinikä sekä 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Muualta peräisin olevien teosten suoja-aika puolestaan on 50 vuotta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva