Lumijoella pelataan kohta padelia

Suomen pohjoisimman
padel-kentän avajaisia vietetään
Lumijoen koulukeskuksessa torstaina.

Laji tuli lakeuksille lomatuliaisina.

Sanna Alavaikko

Lumijoki

Lumijoen liikuntahallin kohdalla moni ohi ajava auto hiljentää vauhtia ja miltei pysähtyy. Ihmisiä kiinnostaa, mitä ihmettä hallin ja Poutalantien väliin rakennetaan.

Kenttärakennelmien parissa häärii yksi espanjalainen ja joukko suomalaisia kentänrakentajia. He tekevät Suomen pohjoisinta padel-kenttää.

Tennistä ja squashia muistuttava padel on Suomessa vielä suhteellisen uusi urheilulaji. Sitä on pelattu täällä vasta reilun kymmenen vuoden ajan. Mutta miten padel päätyi Lumijoelle?

– Olimme perheen kanssa viime joulu-tammikuussa Espanjassa, ja siellä Esa ja lapset innostuivat lajista, lumijokinen Sirpa Hirvasniemi kertoo.

Hirvasniemen perhe onkin ollut merkittävässä roolissa Lumijoen kenttähankkeessa. Perheen isä Esa Hirvasniemi toimii hankkeen taustalle perustetun Lumijokiset liikkumaan ry:n puheenjohtajana.

Yhdistys saatiin rekisteröityä juuri ja juuri ajoissa, jotta kentälle ehdittiin hakea Leader-rahoitusta. 60 prosenttia rahoituksesta tulee Leaderilta ja loput 40 prosenttia rahoittaa yhdistys.

– Kunta on ollut tässä hyvin mukana ja tarjosi kentälle hyvän paikan liikuntahallin vierestä. Kouluaikoina kenttä on koululaisten käytössä, mutta muuna aikana sieltä voi kuka tahansa varata vuoron pientä maksua vastaan. Käyttömaksuilla rahoitetaan kentän kustannuksia, Esa Hirvasniemi kertoo.

Kunta hoiti kentän perustusten tekemisen samalla, kun kunnosti kentän vieressä olevaa leikkipaikkaa. Kunta hankkii myös pelivälineet koululaisten käyttöön. Välineitä vuokrataan myös muille kentän käyttäjille.

Esa Hirvasniemi kiittelee Lumijoen kunnan toimintaa ja myönteistä suhtautumista kenttähankkeeseen.

– Jos kunta ei olisi tarjonnut kentälle paikkaa, rakentaminen näin nopealla aikataululla ei olisi ollut mahdollista, hän toteaa.

Kenttärakenteita on pystytetty maanantaista lähtien talkootyönä. Kentän on toimittanut espoolainen Piresma. Pystytyksen asiantuntijana toimii espanjalainen Raul Genzor Cacuera. Muut pystyttäjät ovat lumijokisia talkoolaisia.

Suomen padel-liiton toiminnanjohtaja Piukku Kopiloff on uudesta kentästä innoissaan. Lumijoen kenttä on Suomen ensimmäinen semipanoramakenttä, mikä tarkoittaa sitä, että kentän kulmissa ei ole lainkaan metallisia tukirakenteita.

– Kenttiä tarvitaan Suomeen ehdottomasti lisää, sillä laji kasvaa koko ajan. Ja nimenomaan tarvitaan tällaisia julkisia kenttiä, jotka ovat kaikkien käytettävissä, Kopiloff sanoo.

Hän lupaa opastaa Lumijoella kaikki kiinnostuneet alkuun lajin parissa, kun uuden kentän avajaisia vietetään tämän viikon torstaina.

– Tulen myös pitämään syksyllä kurssin täkäläisille liikunnanopettajille, että he voivat sitten hyödyntää kenttää opetuksessa. On ollut puhetta, että samalla voisin pitää perehdytyskurssia parina iltana myös muille kiinnostuneille, Kopiloff kertoo.

Esa Hirvasniemi suunnittelee, että tulevaisuudessa myös kansalaisopistossa voitaisiin järjestää padel-kursseja.

Piukku Kopiloff korostaa, että padel on ennen kaikkea hauska, matalan kynnyksen liikuntamuoto, joka sopii kenelle tahansa.

– Tässä lajissa sosiaalisuus on keskeistä. Tämä ei ole kilpailukeskeinen laji. Suomessa suhtautuminen moniin lajeihin on liian kilpaurheilukeskeistä. Siksi on tärkeää, että on lajeja, jotka keskittyvät enemmän muuhun kuin kilpailemiseen, Kopiloff painottaa.

fakta

Mikä ihmeen padel?

Padel on tenniksen ja squashin ominaisuuksia yhdistävä mailapeli, joka kehitettiin alun perin Meksikossa 1960-luvun lopulla.

Laji levisi Meksikosta Espanjaan ja sieltä edelleen muualle Eurooppaan. Espanjassa padel on toiseksi pelatuin urheilulaji heti jalkapallon jälkeen.

Suomessa padel esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran vuonna 2003.

Lumijoen kenttä on maamme
18. padel-kenttä. Lajin harrastajia on Suomessa noin 10 000.

Padel on sosiaalinen peli, jota hyvinkin eritasoiset pelaajat voivat pelata yhdessä. Sitä pelataan nelinpelinä.

Padelia pelataan 200 neliön kokoisella kentällä, joka muistuttaa pientä tenniskenttää keskiverkkoineen. Kentässä olennaista ovat myös seinät.

Pelivälineet ovat komposiittimuoviset mailat sekä tennispalloa muistuttava pallo.

Talkoolaiset rakentavat Lumijoen padel-kenttää espanjalaisen Raul Genzor Cacueran (vas.) johdolla.

Yksi rakentajista on idean isän, Esa Hirvasniemen veli Janne Hirvasniemi.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva