Lavakarisma kantaa Unkariin

Oululainen Blind Channel voitti
Ylen bändikilpailusta matkan Budapestiin.

Janne Taanila

Ensi viikolla on luvassa jännitystä ja kutinaa vatsanpohjassa, kun viisi Blind Channel -yhtyeen muusikkoa matkaavat Unkarin pääkaupunkiin Budapestiin Sziget-festivaaleille esiintymään.

Szigetin artistikattaus on hulppea: festivaalilla nähdään muun muassa Robbie Williams, Ellie Goulding ja Paloma Faith. Blind Channelin lisäksi samalla lavalla nähdään suomalainen 22-Pistepirkko.

– Tavastian johtajalla Juhani Merimaalla oli jokin kontakti Szigetiin, festivaali oli kuulemma hakenut uusia nousevia kykyjä ohjelmistoonsa, yhtyeen jäsenet kertovat.

Blind Channelin suurimmat saavutukset keikkarintamalla ovat tulleet musiikkikilpailujen kautta. Viime kesänä bändi oli soittamassa Saksassa Wacken Open Airissa.

Keikan he saivat voitettuaan Wacken Metal Battle -kilpailun. Toukokuussa bändi osallistui YleX:n järjestämän Stage haltuun -kilpailuun.

– Me mietittiin pitkään, halutaanko enää osallistua bändiskaboihin Wackenin jälkeen. Oltiin juuri menossa Helsinkiin äänittämään lauluosuuksia, kun saatiin kuulla, että päästiin alkukarsinnoista jatkoon, bändin pojat kertovat.

Ennakkoilmoittautumista seuranneesta semifinaalista Blind Channel pääsi vielä yleisöäänestyksen turvin suoraan finaaliin, kun kilpailun raati valitsi viisi muuta loppukilpailuun pääsevää yhtyettä.

– Heitettiin Tavastialla vartin kestävä kolmen biisin keikka ja jo heti alusta saakka oli Kasmir entisenä hevimiehenä aivan liekeissä.

Nykyään kevyempää musiikkia esittävä Kasmir oli kilpailun tuomaristossa muutamien musiikkialan vaikuttajien kanssa.

– Voittohan siitä kisasta napsahti ja palkinnoksi saatiin tämän kesän keikat provinssiin ja elokuussa pidettävään Szigetiin.

Koska suuri radiokanava oli mukana järjestämässä kilpailua, Blind Channel on saanut paljon radiosoittoa ja haastatteluja.

– Hype on kasvanut koko ajan. Fanimäärä on noussut ja keikoilla lavakarisma on selvästi purrut.

Stage haltuun -kilpailu on nimenomaan livebändikilpailu ja live-esiintyminen on myös Blind Channelin suurimpia vahvuuksia.

– Tavastialla oli esimerkiksi monia faneja pääkaupunkiseudulta, jotka näkivät meidät ensimmäistä kertaa lavalla.

Kilpailu oli ikärajaton ja keikoilla kävi myös alaikäistä porukkaa. Vahingoiltakaan ei vältytty.

Yhtyeen kitaristi Joonas Porko kertoo, että illan aikana hänen puhelimensa varastettiin ja joku osti sillä 20 pulloa limua.

Panokset ovat nousseet koko ajan. Keikkaliksat ovat tuplaantuneet eikä bändin budjetti ole enää miinuksella.

– Viime kesänä soitettiin Provinssissa jossain koirankopissa, nyt päästiin suuremmalle saarilavalle, laulaja-kitaristi Joel Hokka sanoo.

Vaikka viimekesäinen Wackenin reissu oli poikien mukaan unohtumaton seikkailu, oli se myös osaltaan raskas.

– Ajettiin seitsemän henkeä samassa maasturissa kolme päivää putkeen ja yövyttiin laittomasti leirintäalueilla.

Unkariin he sen sijaan pääsevät lentäen kahdessa tunnissa, kun kilpailun järjestäjä hoitaa matkat ja majoituksen.

– Toisaalta Saksassa oli kaikki hyvin organisoitu ja festivaali kokonaisuudessaan kuin rokkitähtisimulaattori, että on vaikea kuvitella jotain vielä suurempaa, Hokka pohtii.

Fakta

Blind Channel

Viisihenkinen Violent Pop -yhtye, johon kuuluu Joel Hokka (laulu ja kitara). Niko Moilanen (rap, laulu, koskettimet), Joonas Porko (kitara ja taustalaulu), Olli Matela (basso), Tommi Lalli (rummut).

Perustettu vuoden 2013 keväällä jäsentensä viimeisenä lukiovuotena.

Voitti viime kesänä keikan Saksan Wacken Open Airiin ja sai tänä vuonna Stage haltuun -kilpailusta palkinnoksi esiintymiset Provinssiin ja Sziget-festivaalille.

Solmi maaliskuussa levytyssopimuksen Ranka Kustannuksen kanssa.

Debyyttialbumia työstetään syksystä lähtien studiossa ja se on määrä julkaista ensi keväänä.

Yhtye keikkailee seuraavan kerran Oulun seudulla syksyllä ja tähtää jo ensi kesän Qstock-lavoille.

Blind Channel harjoittelee Ylen vanhoissa tiloissa Höyhtyällä. Bunkkeri on ilmeisesti rakennettu poikkeustilaa varten, jotta lähetyksiä pystyttäisiin toimittamaan myös kriisin sattuessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva