Koulu jäi lomalle

Kiimingissä Hannuksen kylällä seisoo koulu, josta tuli osaavissa käsissä koko kylän oma talo.

60 vuotta lapsia opintielle vieneellä koululla tanssitaan nykyään häitä ja pyöritetään bingon arvontarumpua.

Anni Hyypiö, teksti
Teija soini, kuvat

Oulu

Hannuksen koululla ei enää koskaan pirise kello välitunnin merkiksi.

Silti vilkkaasta puheenporinasta päätellen täällä on kouluvuoden alkamisen kynnyksellä jotain erityistä meneillään.

Pieneen koulukeittiöön syntyy neljän ihmisen pyöriessä oitis tiivis tunnelma. Sivupöydän ääressä Kristiina Väänänen siivuttaa lohta ja poronlihaa tottuneella otteella. Sivummalla Maija-Liisa Leskelä häärää kahvikuppien ja kattauksen parissa.

Koulun salissa ei näy merkkejä keittiön kiireistä: kukkamaljakot ja kynttilälyhdyt ovat löytäneet paikkansa valkoisten pöytäliinojen peittämillä pitkillä pöydillä. Sari Leskelän ja Paul Nelsonin häät alkavat olla vieraita vaille valmiit.

Hannuksen koulun käyttäjien keski-ikä kasvoi seitsemän vuotta sitten jyrkästi.

Tarina on se tavallinen: Kiimingin kunta halusi lakkauttaa sisäilmaongelmaisen koulun, kyläläiset eivät. Lakkautuspäätöksen jälkeen hannuslaiset ostivat koulun tontteineen viidelläkymmenellä eurolla ja remontoivat sen mieleisekseen.

Kyläyhteisön puheenjohtaja Anneli Rautio kertoo koulun olevan nykyään hannuslaisten kohtauspaikka. Lapset ovat kulkeneet kerhoissa kokkailemassa ja pelaamassa jalkapalloa. Koululla kokoontuvat myös zumbaajat, jumppaajat, yrttikurssilaiset ja bingoajat.

Koulu ei ole pelkästään kylän. Kyläyhteisön sihteerin ja rahastonhoitajan Hannele Kutilaisen mukaan lämmitykseen, sähköön, vakuutuksiin, veteen ja kiinteistöveroon uppoaa vuosittain yhteensä noin parikymmentä tuhatta euroa.

Jotta käyttökustannukset saadaan katettua, koulua ja sen saunaa vuokrataan muun muassa muistotilaisuuksien, syntymäpäivien ja häiden pitopaikaksi. Leskelän ja Nelsonin juhlat ovatkin jo kolmannet Hannuksen katon alla tanssitut häät.

Koululla historia on läsnä. Remontinkin jälkeen menneestä käytöstä muistuttavat seinälle jäänyt liitutaulu, renkaat ja puolapuut. Kehystetyissä mustavalkokuvissa entiset oppilaat seisovat suorissa riveissä.

Yksi kuvissa poseeraavista oppilaista on kylän puuhamies Aarno Huru, jolla olisi takataskussaan nippu makoisia koulumuistoja. Juttujen kuulemisen ehtona tosin on se, ettei toimittaja kirjoita niitä ylös. Nauhalla Huru suostuu paljastamaan vain sen, että entisaikaan Hannuksen koululaiset tunnettiin aikoinaan kauempanakin siitä, että he osasivat aina tervehtiä kohteliaasti.

Huru ei ole ainoa ex-opinahjossaan viihtyvä oppilas. Moni eläköitynyt entinen hannuslainen on muuttanut takaisin synnyinkylälleen, ja tulee koululle mielellään muistelemaan menneitä kolttosia ja hauskuuksia.

Jotta Hannuksen koulu ei tulevina vuosina hiljenisi lopullisesti, se kaipaisi vanhojen oppilaiden lisäksi uusia kävijöitä kyläläisistä ja mökkiläisistä.

Toimintaa pyörittävät nyt pääasiassa aktiivit, jotka ovat puhaltaneet elämää koululle sen ostamisesta lähtien.

Yksi heistä on leipomista varten hiusmyssyä päähänsä sovitteleva Valma Kaijala, Raution ja Kutilaisen mukaan ”korvaamaton Valma.”

– Uutta Valmaa ei ole vielä keksitty. Mitähän me tehdään sitten, kun Valma jää pois, naiset huokaavat.

Kyläjuhla Hannutsialaiset Hannuksen koululla lauantaina 15.8. kello 18 alkaen. Luvassa muun muassa elävää musiikkia ja teatteriryhmä Pölöhöttäjien uusin näytelmä.

Fakta

Hannuksen koulu

Hannuksen kylä sai ensimmäisen oman koulun vuonna 1923.

Nykyinen koulurakennus otettiin käyttöön 20.10.1947.

Koulun lakkauttamispäätös tehtiin valtuustossa 1.9.2008.

Kyläyhdistyksen omistamassa koulussa on koulurakennuksen lisäksi asuntola. Kokoontumistilojen lisäksi kyläläisten käytössä on kuntosali, puutyötila, keittiö ja kirjasto.

Vaikka koulun isoimmat remontit on jo tehty, pieniä investointeja tehdään jatkuvasti. Viimeisin ostos on oma munkkikeitin. Kuvassa tilavuokravastaava ja bingotoimikunnan jäsen Valma Kaijala. Entinen koululainen Aarno Huru tietää monta hillitöntä tarinaa Hannuksen koulun ja kylän historiasta. Suurin osa kertomuksista on kuitenkin niin mehukkaita, ettei niitä kuulemma ilkeä lehteen painaa. Kuvassa Huru seisoo koulun vanhan saunan ovella. Sari Leskelä ja Paul Nelson juhlivat häitään Hannuksen koululla. Häiden järjestämistyöhön parilla ja Leskelän perheellä meni noin kolme päivää. Koulun pihapiirin rakennuksilla on kaikilla omat käyttötarkoituksensa. Talousrakennuksen edessä olevalla lavalla esitetään tulevana lauantaina hannuslaisten uusin teatteriprojekti. Kuvassa kyläyhteisön puheenjohtaja Anneli Rautio, kyläyhteisön jäsen Jaska Isola ja sihteeri Hannele Kutilainen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva