Koko kortteli historiallista Oulua kaupan

Suomen yliopistokiinteistöt neuvottelee arkkitehtiosaston tilojen myynnistä, tarjouksia tuli useampia.

Ostajaehdokasta tai -ehdokkaita ei tässä vaiheessa paljasteta.

Arkkitehtiosasto toimii keskustassa vielä ainakin
yhden lukuvuoden.

Liisa Laine, teksti
Jukka Leinonen, kuvat
Riku Nieminen, graafi

Oulu

Suomen yliopistokiinteistöt hieroo parhaillaan kauppoja Aleksanterinkadun ja Rantakadun välisestä korttelista, joka puolentoista vuoden sisällä jää tyhjilleen Oulun yliopiston arkkitehtuurin osaston muuttaessa Linnanmaalle.

Oulun ydinkeskustassa sijaitseva kortteli on osa historiallista Oulua. Suurin osa rakennuksista on suojeltu. Kokonaisuuteen kuuluu myös vuonna 2002 rakennettu uudisrakennus.

Kampuskehityksestä vastaava johtaja Juha Uotila Suomen yliopistokiinteistöistä ei tässä vaiheessa halua paljastaa mahdollisesta ostajasta tai ostajista sen enempää, koska neuvottelut ovat vielä kesken.

Korttelin rakennuksista järjestettiin tarjouskilpailu, jonka perusteella neuvotteluja käydään. Uotilan mukaan asiassa tullaan julki asian ratkettua.

– Saimme hyviä tarjouksia. Tavoitteena on saada sopimus aikaan syyskuun loppuun mennessä.

Uotila ei ota kantaa myöskään siihen, milloin mahdollinen uusi toiminta alkaisi ja minkä tyyppistä se olisi.

Yliopistokiinteistöt myy koko korttelin. Kokonaisuuteen kuuluu seitsemän rakennusta: viisi puurakennusta, vanha kivinen päärakennus sekä uudisrakennus. Yhteen laskettu pinta-ala on yli 4 500 neliömetriä.

Arkkitehtuurin osasto on toiminut koko historiansa ajan noin 55 vuotta Oulun keskustassa.

Puutalokortteli on osa aluetta, jolla on säilynyt runsaasti vanhaa 1800-luvun lopulta peräisin olevaa rakennuskantaa.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto jatkaa kaupungin keskustassa ainakin tämän lukuvuoden ja ehkä vielä seuraavan syksynkin.

Dekaani, professori Helka-Liisa Hentilä kertoo, että kesäkuussa olleen kokouksen perusteella remontti olisi kuivatusten ja muiden syiden takia viivästymässä hieman.

Arkkitehtiosaston muuttoa keskustasta Linnanmaalle on vastustettu voimakkaasti. Yliopisto perustelee siirtoa säästöillä.

– Kaikkiin ajatuksiin tottuu ajan kanssa. Ja ainakin tilojen suunnitelmat ovat hienot, toteaa Hentilä.

Arkkitehtiosaston uusista tiloista Linnanmaalla järjestettiin kutsukilpailu, jonka voitti Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola.

Kilpailu oli siinä mielessä harvinainen, että kyseessä ei ollut uuden rakennuksen rakentaminen vaan tilojen suunnitteleminen jo olemassa oleviin.

Tilat tulevat keskeiselle paikalle T- ja S-ovien tuntumaan ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen, muun muassa entisen koneosaston tiloihin.

Henkilökunnan tiloista tulee monitilaratkaisuja nykyisten koppikonttoreiden tilalle.

Linnanmaalla arkkitehtiopiskelijoille on varattu tilaa yhteensä 2 700 neliömetriä. Tilojen vähenemistä keskustan tiloihin verrattuna selittää se, että sulautuessaan osaksi Linnanmaan kampusta arkkitehdit eivät tarvitse enää esimerkiksi virastomestareille omaa toimipistettä, omaa kirjastoa ja yhtä monta luentosalia kuin aikaisemmin.

Hentilä itse on valittu yliopiston koulutusrehtoriksi ja aloittaa tehtävässä syyskuun alussa.

– Minulle tulee siis joka tapauksessa lähtö Linnanmaalle jo aikaisemmin.

”Saimme hyviä tarjouksia. Tavoitteena on saada sopimus aikaan syyskuun loppuun mennessä.”

Juha Uotila

Kampuskehityksestä
vastaava johtaja,
Suomen yliopistokiinteistöt oy



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva