Kantaesitysten syksy Oulussa

Kaupungin-teatterin Taivaslaulu kiinnostaa, lippuja myyty ennakkoon jo yli 4 500.

Matti Heikura

Oulun kaupunginteatterin syksyn näytäntökaudesta on tulossa vahva, monipuolinen ja runsas toteaa teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen.

– Luvassa on ankaria, koskettavia ja kauniita tarinoita sekä hienoja vierailuja.

Toivosen mukaan näytäntökauden vahvat teemat – usko, toivo, rakkaus sekä yksilö vastaan yhteisö – edustavat myös yhteiskunnallista teatteria.

– Yhteiskunnallinen teatteri ei ole sitä, että meillä on joku täysin samalla tavalla ajatteleva massa, jonka osanen olen, vaan sitä, miten yksilö pärjää yhteiskunnassa, miten yksilö saa äänensä kuuluville.

Ensimmäisenä ensi-iltaan saadaan pienelle näyttämölle Anton Tšehovin novelliin perustuva Musta munkki, joka on samalla kotimainen kantaesitys.

Näytelmän dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaavan Riko Saatsin mukaan Tšehovin näytelmien suuruus tunnetaan yleisesti, mutta harvat tuntevat hänen novellinsa.

– Musta munkki on yksi järisyttävimmistä novelleista, joita olen lukenut viimeisten neljän vuoden aikana ja kuten suuret tekstit yleensä, ne ovat suuria koska ne avautuvat kirjoitusajankohtansa ulkopuolelle.

Teksti onkin Saatsin mukaan häkellyttävän ajankohtainen. Se kertoo rakkaudesta työhön ja rakkaudesta ihmisten välillä.

– Se on rakkauden, huolenpidon ja välittämisen korkeaveisu.

– Rakennamme pienelle näyttämölle esitystä, joka tietyllä tavalla palaa tarinan kertomisen alkujuurille, ja esitystä, joka on välitön, kaunis ja katsojien mielikuvitusta kiihottava.

Syksyn odotetuimpia näytelmäsovituksia ainakin ennakkokiinnostuksen perustella on Pauliina Rauhalan Taivaslaulu, joka ensi-ilta on isolla näyttämöllä 12.9. Lippuja on teatterin mukaan varattu jo yli 4 500 kappaletta.

Näytelmän ohjaajan Heta Haanperän mukaan jos jonkun näytelmän kuuluu nousta Oulun kaupunginteatterin lavalle, niin juuri Taivaslaulun.

– Teos kertoo lestadiolaisen kontekstin sisäpuolelta mutta siten, että se koskettaa joka ikistä lukijaa. Siksi se on ollut muun muassa kirjastojen lainaushitti jo vuosia.

Näytelmä on tarina siitä, miten rakastutaan ja miten halutaan kuulua porukkaan ja tehdä asiat kunnollisesti ja selviytyä paremmin ja kuinka sitten käykään. Tarina menee yli lestadiolaisuuden tai minkä tahansa, onhan väsymys tämän ajan aihe.

– Mielestäni tarinan ei aina tarvitse olla maailmoita syleilevä, vaan myös pieni, hauras ja arkinen voi olla universaalia.

Työryhmä on Haanpään mukaan saanut pitkään sukeltaa aiheeseen.

– Suviseuroissakin on käyty.

Vinttikamarin marraskuinen ensi-ilta Laulaisin sinulle lempeitä lauluja, hellä ja humoristinen tarina ystävyydestä, on samalla näytelmän maailman ensi-ilta.

Näytelmä perustuu ruotsalaisen kirjailijan Linda Olssonin esikoisromaaniin, joka valittiin maansa parhaaksi romaaniksi 2006.

Lisää kantaesityksiä saadaan näyttämölle ensi vuoden helmikuun lopulla, kun Mika Ronkainen ohjaa suurelle näyttämölle palkitun dokumenttielokuvansa Laulu koti-ikävästä teatteriversion.

– Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten saadaan Mersu mahtumaan suurelle näyttämölle, Ronkainen sanoo.

FAKTA

Usko, toivo ja rakkaus

Oulun kaupunginteatterin vahvat teemat alkavalla syksyn näytäntökaudella ovat usko, toivo ja rakkaus.

Anton Tšehovin novelliin perustuva Musta munkki saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä 11.9.

Taivaslaulun ensi-ilta on 12.9. suurella näyttämöllä.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja saa maailman ensi-iltansa Vinttikamarissa 13.11.

Lars von Trierin elokuvan pohjalta tehtävä tulkinta näytelmästä Breaking the Waves nähdään suurella näyttämöllä 14.11.

Ohjelmistossa jatkavat The Addams Family, Sänky, Viimeinen valssi ja Nuolikärppä.

Ohjaaja Heta Haanperä korostaa, että Taivaslaulu on myös kasvutarina — nuoren parin kasvamisesta avioliittoon ja vanhemmuuteen.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva