Isot odotukset Suomen talouden kehityksestä

Ville Vähämäki pitää poliitikkojen talouspuheita pessimistisinä.

Kansamme edustajat 16/18

Oulun vaalipiirissä

Juttusarjassa esitellään
kaikki Oulun vaalipiirin kevään eduskuntavaaleissa valitut
18 kansanedustajaa.

Ville Koivuniemi

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki ei suhtaudu Suomen tulevaisuuteen lainkaan niin pessimistisesti kuin useat hallituspuolueiden kansanedustajat.

– Talouteen on sisäsyntyisesti muodostunut syklejä. Keynesiläisen taloustieteen mukaan valtio elvyttää taantumassa ja säästää nousukaudella. Politiikan ongelma on puolikeynesiläinen politiikka. Siinä elvytetään kyllä taantumassa, mutta lisätään menoja nousukaudella. Se vain vahvistaa näitä talouden syklejä, Vähämäki kuvaa.

Poliitikkojen puheet taloudesta ovat Vähämäen mielestä yleensä totuutta pessimistisempiä.

– Kiinan tilanne voi taloutta toki heikentää, mutta kun öljyn hinta laskee ja dollari vahvistuu, se luo mahdollisuuksia etenkin meidän vientivetoisille yrityksille. Tässä saatetaan olla jo kovemman nousun tiellä kuin ihmiset aavistavat, Vähämäki sanoo.

– Suomessa on koulutettu väestö ja ihmiset haluavat tehdä töitä. Ihme on, jos tästä ei selvitä kuivin jaloin.

– Esimerkiksi kolmen A:n luottoluokituksen laskusta peloteltiin kauan, mutta kun luottoluokitus laski, sanottiin, ettei siitä ole juuri seurauksia.

Jos mahdollista, Vähämäki suhtautuu Oulun tulevaisuuteen vielä optimistisemmin kuin Suomen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa BusinessOulun, Oulun Yritystakomon ja Oulun kaupungin yhteistyö on luonut aloitteleville yrityksille mahdollisuudet onnistua ja lisätä työpaikkoja.

– Nokian entisiä työntekijöitä taitaa olla työttömänä noin 250. En tiedä, milloin he kaikki työllistyvät, mutta näen, että Oulun taloudessa on vahvaa potentiaalia.

Kun Vähämäki liittyi Perussuomalaisiin 2000-luvun alkupuolella, puolueen asema poliittisella kentällä oli mitätön nykyiseen verrattuna.

– Vuosina 2007–2008 Perussuomalaisiin liittyneistä nuorista moni nousi vuoden 2011 vaaleissa eduskuntaan. Ja niistä, jotka eivät nousseet, moni pääsi kansanedustajan avustajaksi tai kansliaan töihin.

Vähämäen mukaan puolueen kannattajamäärän kasvun on voinut nähdä kansanedustajana muun muassa lobbareiden intona esitellä ajatuksiaan koko ajan enenevässä määrin.

– Tietysti kovin lobbauspaine koskee ministerien lisäksi valiokuntien puheenjohtajia. Lobbareita kannattaa kuunnella, mutta ei aina uskoa, Vähämäki sanoo.

Vähämäki on tuttu näky raviratojen ja pesäpallokenttien katsomoissa. Tämän kesän hän on viettänyt Vimpelissä ja käynyt katsomassa pari kourallista Vimpelin Vedon pesäpallopelejä. Kun Vähämäki tunnetaan vielä ravivedonlyöntiharrastuksestaan, häneltä täytyy kysyä, kannattaako Vimpelin Vedon pesäpallomestaruuden puolesta lyödä vetoa?

– En osaa sanoa. Siellä on kolme tasaista joukkuetta (Vimpeli, Sotkamo ja Joensuu). Mutta sen sijaan oli hienoa, että Kempeleen Kiri nousi Superpesikseen. Puolituttujani pelaa siellä, ja Sarkkirannan kenttä on mukava, Vähämäki sanoo.

– Ja jos nyt toivomaan pääsee, kyllä jalkapalloonkin toivoisi liigatason oululaisjoukkuetta.

Fakta

Ville Vähämäki

Ikä: 36

Kotipaikka: Oulu

Koulutus: diplomi-insinööri, tietotekniikka

Työura: kansanedustaja 2011–

Perhe: seurustelee

Luottamustehtävät: valtio-
varainvaliokunnan, tulevaisuus-valiokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston jäsen, Oulun
kaupunginvaltuuston jäsen, Pohjois-Pohjanmaan
maakuntavaltuuston varajäsen

Merkittävin poliittinen saavutus: Suomen 100 uutta mahdollisuutta – radikaalien teknologioiden mallin kehittäminen tulevaisuusvaliokunnalle.

Tämän kauden 3 tärkeintä
asiaa:
Suomen kilpailukyvyn parantaminen ja sitä kautta
työpaikkojen synnyttäminen. Syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisy. Turvallisuuden
lisääminen.

Kolme kantaa

Kuntaliitoskeskustelua Oulun eteläpuolella pitää jatkaa...EI

Pyhäjoen ydinvoimalalle pitää myöntää rakentamislupa...EI

Onko Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne hyvä ajatus...KYLLÄ

Ville Vähämäen mukaan perussuomalaisten kasvun voi nähdä esimerkiksi ovelle tulevien lobbareiden lisääntymisenä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva