Hirvaskosken hauki-pihvillä Kylinääriksi

Kylä kokkaamaan -tapahtuma toi Pudasjärven torille tuhatkunta kävijää maistelemaan ja arvostelemaan pudasjärvisten kylien ja yhteisöjen kokkaamia ruokia.

Helge Murtovaara

Pudasjärvi

Haukipihvit lohkoperunoilla ja kastikkeella siivittivät Hirvaskosken kylän joukkueen toistamiseen Kylä kokkaamaan -tapahtuman voittoon. Ero toiseksi tulleeseen Kameleontti ry:hyn kasvoi 14 pisteeseen.

Viime vuonna voitto ja Kylinääri-arvonimi tuli karitsanpäävellillä. Antti Holmströmin mukaan uutta ruokaa ryhdyttiin suunnittelemaan heti voiton jälkeen ja myöhemmin haukea ryhdyttiin keräämään pakkaseen uutta koitosta ja kilpailua varten.

– Kilpailuun on paneuduttu koko kesä, mutta kansahan sen voiton päättää. Pulinat pois, Holmström sanoo.

Hauet on pyydetty Hirvasjärvestä, fileoitu ruodottomiksi ja jauhettu. Holmströmin mukaan raaka-aine on omaa tuotetta ja paikkakunnalla perinteisesti käytettyä.

– Tänä päivänä ruokaa tuodaan muualta ja kaukaa, mutta tämä on lähiruokaa läheltä. Meillä on myös Lapin ukon keittoa ja vanhanajan juhannusjuustoa, makiajuustoa.

Lapin ukon keitto maistui ainakin pudasjärvisille Kalle Kelalle ja Pirjo Tuovilalle, jotka osallistuivat nyt toista kertaa järjestettyyn tapahtumaan ensimmäistä kertaa. He arvelivat, että kaikkia yhdeksän joukkueen kokkailuja ei tule maistettua.

–Kaikkia ei tule käytyä ja mautkin menevät sekaisin. Pitää valikoida, mitä syö, Kela selventää.

Pudasjärvisten kylien ja yhteisöjen välinen leikkimielinen kilpailu ideoitiin aikoinaan Pudasjärven kaupungin kehittämistyön yhteydessä. Kehittämisjohtaja Jorma Pietiläisen mukaan tapahtumalla halutaan elävöittää kaupunkia ja lisätä sosiaalisia kohtaamisia.

Ruoka on maailmalla kaikkia ihmisiä yhdistävä asia, se ei tunne kulttuurirajoja.

Kilpailussa halutaan myös nostaa esille ja elvyttää paikallista ruokakulttuuria.

– Jo viime vuonna Kylä kokkaamaan osoittautui myönteiseksi, sosiaaliseksi tapahtumaksi. Jokainen pystyy keskustelemaan ruoasta, se ei jätä ketään kylmäksi.

Heti ensimmäisenä vuonna kilpailu innosti kyliä ja yhteisöjä mittelemään taitojansa, sillä viime vuonna mukana oli 12 joukkuetta.

Nyt joukkueita tuli vain yhdeksän, koska osa väestä lähti juuri käynnistyneeseen vesilintujahtiin. Kesän ensimmäiset lämpimät veivät väkeä hieman myös mökeille.

Yleisöä sen sijaan tapahtuma jaksoi kiinnostaa, sillä Pudasjärven kaupungista arvioidaan paikalla käyneen päivän aikana tuhatkunta ihmistä.

Samassa yhteydessä torilla järjestettiin peräkärrykirppis, jolla tuntuu olevan nostetta Pudasjärvellä.

Toriemäntä Kerttu Simun mielestä kaksi tapahtumaa samassa yhteydessä toimii todella hyvin, koska ne tukevat toisiansa. Pudasjärven peräkärrykirppikset on huomattu laajemminkin, sillä paikalla oli myyjiä Puolangalta ja Oulusta saakka.

– Parhaimmillaan peräkärrykirppikselle on osallistunut kolmisenkymmentä myyjää, ja parhaimmillaan niissä on ollut 200–250 kävijää, Simu kertoo.

Huhtikuussa 2013 perustettu Kurenalan kyläyhdistys huolehtii
torin siivoamisesta joka aamu. Lauantainakin toriemäntä oli paikalla miehensä Hannu Simun kanssa jo aamuyhdeksältä laittamassa paikkoja kuntoon tapahtumia varten.

Toria elävöitetään myyntitoiminnan lisäksi järjestämällä elävää musiikkia ja tapahtumia kaupungin kulttuuritoimen ja Pudasjärven seurakunnan kanssa.

Haukipihviannosta Hirvaskosken kylän teltalla kokoava Antti Holmström kertoo, että Kylä kokkaamaan -kilpailuun on valmistauduttu jo pitkään.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva