Ampumaurheilukeskus hakee ympäristölupaa

Ruutikankaalle tulossa maan suurin ampumaratakeskus.

Keskus täyttäisi myös kansainväliset mitat.

Liisa Laine

Oulu

Ruutikankaan ampumaurheilukeskukselle haetaan ympäristölupaa. Tavoite on päästä rakentamaan jo ensi kesänä ja saada keskus toimintaankin saman vuoden puolella.

Oulun Seudun Ampumaurheilukeskus ry:ssä ollaan kuitenkin varauduttu, että prosessiin saattaa mennä pitempään.

Suunnitteilla on kansainväliset mitat täyttävä maan suurin ampumaratakeskus.

Se palvelisi koko Pohjois-Suomen harrastajia.

Keskuksen paikka on Limingan Ruutikankaalla, josta Limingan ja Lumijoen kunnat ovat hankkineet noin sata hehtaaria maata keskusta varten.

Ympäristölupaa haetaan seitsemälle haulikkoradalle, kymmenen ampumapaikan sporting-radalle, viidelle eri pituiselle kivääriradalle, joista yhdistettynä saa vielä kaksi lisää, kahdelle hirviradalle ja kahdelle villikarjuradalle, joista yksi on riistalajien yhteinen sekä yhdelle pistooliradalle ja 25 practical-radalle.

– Tähän saakka hanke on edennyt erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä viranomaisten, eri yhteisöjen ja asukkaiden kanssa, toteaa yhdistyksen tiedottaja Timo Haataja.

Ympäristölupahakemuksen yhteydessä on tehty tarkat aluesuunnitelmat ja melkoisesti erilaisia tutkimuksia muun muassa kasvillisuudesta, alueella pesivästä linnustosta, nisäkkäistä, mahdollisista viitasammakoista ja historiallisista paikoista.

Haatajan mukaan niissä ei ole ilmennyt mitään, mikä estäisi keskuksen rakentamisen.

Lisäksi alueesta on tehty useampikin melumallinnus.

– Hankkeen pitäisi kyllä olla erittäin hyvin valmisteltu.

Toukokuussa järjestetyssä yleisötilaisuudessa suurin huolenaihe oli melu.

– Se on aivan ymmärrettävää. Meluasian eteen onkin nyt satsattu, vakuuttaa Haataja.

Meluvalleista on tulossa massiiviset. Haulikkoradan ympärillä vallituksista tulee 14 metriä korkeat ja niiden päälle vielä meluaitaa.

Aluetta on jo parikymmentä vuotta pidetty parhaana mahdollisena paikkana ampumaratakeskukselle. Se on hiekkakangasta ja siellä on vanha kaatopaikka sekä pieniä soranottokuoppia.

Lähin vakituinen asutus on noin 1,6 kilometrin päässä alueen pohjoispuolella. Loma-asutusta on hieman lähempänä.

Alueen eteläpuolelle on tulossa tuulivoimapuisto, joten uutta asutustakaan ei ole tiedossa lähelle.

Keskus maksaa miljoonia, eivätkä yhdistyksen omat rahat siihen riitä. Kunnatkaan eivät nykyisessä taloustilanteessa pysty osallistumaan, joten rahoitusta on etsittävä muilta tahoilta, kuten EU:lta.

Fakta

Ampumalajit lyhyesti

Haulikko: Ammutaan savikiekkoja, joiden lentoradat vaihtelevat lajista riippuen. Useita eri alalajeja kuten trap (ammutaan ampujan edestä poispäin lentäviä kiekkoja), skeet (kiekot heitetään torneista puoliympyrän muotoisella radalla) ja sporting (muistuttaa hieman golfia, vaihtelevia ampumarasteja).

Kivääri: Ammutaan maalitauluun. Kolme ryhmää: 10 metriltä ilmakiväärillä, 50 metriltä pienois- tai urheilukiväärillä ja 300 metriltä ammuttavat lajit.

Riistamaalit: Ammutaan kiväärillä liikkuvaan pahvitauluun. Villikarjun kuvaan ammutaan 10 metristä tai 50 metristä, hirven 100 metristä.

Pistooli: Ammutaan 10-renkaiseen pistoolitauluun, jossa kympin halkaisijan koko vaihtelee aseen ja matkan mukaan.

Practical: Testaa ampujan ampuma- ja aseenkäsittelytaitoa. Kilpailussa erilaisia, ei vakioituja osuuksia. Suoritukset sääntöjen puitteissa vapaamuotoisia. Kilpaillaan 5–10 ampujan ryhmissä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva