Valoshow tunnelin päässä

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Hintasta löytyy halli, jonka sisällä rakennetaan tämän vuoden Time Tunnelin suurinta yllätystä.
86 metriä rautakiskoa, 250 siipimutteria ja 25 neliötä valkoista muovilevyä. Näistä materiaaleista on viime kuukausien aikana koottu kuutioita, jotka asetetaan lavalle dj:n seuraksi.
Mutta ennen valojen syttymistä on monta asiaa hoidettavana.
21:ttä kertaa järjestettävä Time Tunnel on yksi Suomen vanhimmista elektronisen musiikin tapahtumista. Se sai alkunsa kulttuuritalo Valveella, silloisella Nukulla, järjestetystä limureiveistä ja kulki Ravintola Foxin ja Seurahuoneen kautta nykyiselle paikalleen Oulun kaupunginteatterille.
Alusta asti tapahtuman on järjestänyt H.A.N.D. Productions eli Jori Nissinen, Jari Rikkinen ja Rene Tauriainen.
Tänä vuonna tapahtuma tekee sukupolvenvaihdoksen, kun järjestäminen siirretään oululaiselle Youth Control -ryhmälle.
"Meille on tärkeää, että tapahtuma kehittyy ja uudistuu. Oma elämäntilanne on sellainen, että Time Tunnelille on aika saada tuoretta verta tekemiseen", Jori Nissinen sanoo.
Pitkän historian omaavaa kulttuuritapahtumaa ei kuitenkaan noin vain heitellä järjestäjältä toiselle.
Nissisen mukaan tänä vuonna eletään siirtymävaihetta, jotta lasku olisi kummallekin osapuolelle mahdollisimman pehmeä. Vanhat järjestäjät siirtävät taitotietoa uudelle porukalle.
Vuosien varrella kertyneet kontaktit, sopimusmallit ja monet muut käytännön asiat ovat Time Tunnelin kokoluokan tapahtumassa kullanarvoisia.
"Näissä asioissa vielä jelpin poikia. Tapahtuman jälkeen käydään läpi, mikä meni putkeen ja missä on vielä kehitettävää", Nissinen kertoo.
Viime vuonna tapahtuma juhli 20-vuotispäiviään ja sen kunniaksi otettiin käyttöön kolmas näyttämö. Alue kuitenkin todettiin liian suureksi.
"Tänä vuonna on pyritty saamaan aikaan sopivan tiivis tunnelma. Lavoja on kaksi, ja niissä kummassakin on täysi klubi päällä. Lämpiö toimii lounge-alueena", kuvailee Timo Juuti Youth Controlista.
Nissisen mielestä on älytöntä tehdä joka vuosi niin paljon töitä viiden ja puolen tunnin vuoksi. Hän väläyttää mahdollisuutta kaksipäiväisestä Time Tunnelista.
"Ihan samalla vaivalla ja työmäärällä tapahtumaa voitaisiin venyttää. Siinä on yksi haaste uudelle porukalle."
Sukupolvenvaihdoksen myötä Time Tunnel muuttuu, mutta hienovaraisesti. Nissinen kuvailee uutta porukkaa "kivaksi kasvojenpesuksi" tapahtumalle.
Sisällöntuotanto on siirretty jo kokonaan uusien järjestäjien harteille. Artistikattauksen lisäksi myös eri huoneiden musiikilliset painopisteet muuttuvat. Yläkerran soul- ja funk -painotteinen lounge muuttuu klubitilaksi.
"Pyrimme pitämään tapahtuman sellaisena, että jos on ennen nauttinut Time Tunnelista, niin varmasti tulee nauttimaan jatkossakin. Uudistumme kunnioittamalla vanhaa", Juuti kuvailee.
Tämän vuoden pääesiintyjä on ensimmäistä kertaa Oulussa esiintyvä ranskalainen Fred Falke. Muuten ohjelmistossa on luotettu suomalaiseen osaamiseen, joka järjestäjien mukaan myös kestää kansainvälisen vertailun.
Monen oululaisen elektronisen musiikin harrastus on alkanut Time Tunnelista. Youth Controlin Juha Moisala vieraili tapahtumassa ensimmäisen kerran vuonna 1999.
"Silloin syntyi vahva kokemus siitä, että löysin oman paikkani. En ollut aikaisemmin kuullut sellaista musiikkia, mutta pian sen jälkeen aloin soittaa itsekin levyjä", Moisala muistelee.
Nissinenkin intoutuu hetkeksi muistelemaan menneitä. Aikoja, jolloin dj-pöydän taakse piti raahata satoja kiloja vinyylejä. Elektronisen musiikin tekemisen ja soittamisen kustannukset olivat aivan toista luokkaa.
"Otin lainaa, että sain ostaa levyjä. Pikkuhiljaa maksoin sitten keikoilta saaduilla rahoilla takaisin", hän hymähtää.
"Nyt riittää pieni muistitikku", Moisala ja Juuti lisäävät.
Vaikka dj-pöydän taakse ei enää tarvitse raahata vinyylirivistöä, riittää lavatekniikassa töitä. Pääsemme takaisin projektiin, joka rakentuu Hintan hallissa.
Time Tunneliin on joka vuosi pyritty tuomaan uusi mieleenpainuva lavashow, ja uudet järjestäjät aikovat pitää perinteen yllä.
Youth Controlin jäsenet ovat vääntäneet rautakiskoa kuutioiksi ja laittaneet päälle valkoista muovilevyä. Kuutioita rakennetaan Time Tunnelia varten yhteensä 20 kappaletta. Valkoisen muovilevyn lisäksi kaikki tarvittava on löytynyt paikallisesta rautakaupasta.
Palikoista kootaan lavalle geometrinen rakennelma, jonka pinnoille ammutaan grafiikkaa kolmen videotykin voimin. Tällainen niin sanottu 3D mapping -tekniikka on Suomessa vielä harvinaista.
"Tavallisempaa on, että videota heijastetaan esimerkiksi rakennuksiin. Esiintymislavan ja visuaalisen ilmeen rakentamista 3D mappingin ympärille ei meidän tietääksemme ole Suomessa vielä tehty", Juuti sanoo.
"Grafiikka on suunniteltu juuri kyseistä rakennelmaa varten. Syntyy visuaalinen elementti, joka näyttää kolmiulotteiselta."
Jori Nissinen kuuntelee vieressä tyytyväinen ilme kasvoillaan.
"Juuri tällaista uutta näkökulmaa tapahtuma kaipaa."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva