Kallion kulta- kartasto

Lauri Hirvonen Kaleva
Oulu Oulun yliopistolla eilen torstaina julkistettu taiteilija Shoji Katon taideteos Golden Compositions kytkeytyy kaivosalan nousuun pohjoisessa. Teos sai nimittäin alkunsa tutustumiskierroksella Oulun yliopistolla. Kato näki julisteen Oulussa aloittavasta kaivosalan tiedekunnasta.
Kato kertookin saavansa inspiraatiota mistä vain. Täytyy vain olla avoinna.
"En tiedä, mikä inspiroi seuraavalla hetkellä."
Katon työ voitti Valtion taideteostoimikunnan kuudelle taiteilijalle järjestämän kutsukilpailun. Arvostelulautakunnan mukaan Golden Compositions -teoksessa oli kiehtova idea ja työ on moniulotteinen.
"Se viittaa Laivan kaivoksen historiaan, samalla se on tarina toisesta ajasta ja paikasta. Paikallisuus ja kytkökset pohjoisen alueen elinkeinoihin tuottavat näennäisen abstraktille teokselle kiinnostavan taustatarinan", arvostelulautakunta toteaa.
Teos koostuu 120:stä kivielementistä, jotka on asetettu koekairauksia vastaavasti. Lehtikultaa on lisätty lupaaviin kappaleisiin. Juuri kartta, kivi ja kulta ovat Katon mukaan teoksen avainelementit.
"Mutta tärkeä elementti on myös se, miten ne ovat yhteyksissä toisiinsa", hän sanoo.
Kato ei halua kertoa teoksellaan jotain, vaan hän antaa kivien itse puhua - materaali on ainutlaatuista.
"Noinkin pienellä alueella kivi ei ole koskaan samanlaista."
Teoksen koostumukseen ovat vaikuttaneet paitsi pitkän ajan geologiset voimat, myös esimerkiksi sosiaaliset ja teknologiset prosessit. Ajan ja paikan merkityksen pohdinta on ollut läsnä Katon teoksissa aiemminkin.
Katon mukaan Golden Compositions on hänen töistään kokeellisin. Kivimateriaali on hänelle tuttua, mutta ei näin suuressa mittakaavassa. Hän joutui työssään huomioimaan myös rakennuksen arkkitehtuurin.
Kato on syntyisin Japanista. Hän asui vaihto-oppilaana vuoden Yhdysvalloissa ja koki, että saisi enemmän jos opiskelisi muualla kuin kotimaassaan. Amsterdamin ja New Yorkin kautta tie toi Suomeen 2005.
Parhaillaan Kato opiskelee Kuvataideakatemian tohtorinkoulutusohjelmassa.
Tutkimusaihe ei taivu aivan helposti sanoiksi, mutta kyse on jotakuinkin maailman muodonmuutoksen tarkastelusta geometrian välityksellä.
Katon mukaan Suomi tarjoaa taiteilijalle hyvän ympäristön verrattuna esimerkiksi New Yorkiin tai Japaniin. Ihmiset nauttivat täällä taiteesta rennommin ja vaivattomammin - taide ja arki ovat toisiaan lähempänä.
"Minun ei tarvitse todella yrittää esitellä itseäni taiteilijana."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva