Taide halaa Oulua

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Taiteilija Meiju Niskalan mielestä tuntemattoman kohtaaminen on erityisen tärkeää aikana, jona ulkopuoliset uhat saavat ihmiset käpertymään omiin oloihinsa.
"Kohtaamalla tuntematon avataan luottamuksen ja ymmärryksen rajoja", Niskala sanoo iloisesti kukkaseppele päässään. Hän istuu Rotuaarilla Kirkkokadun ja Kauppurienkadun risteyksessä, johon ohikulkijat pysähtyvät ihmettelemään maasta kohoavia vihreitä kumpuja ja kirkkaaksi maalattuja koivupenkkejä.
Niskalan viikon kestävä yhteisötaideteos Olennaistamo on juuri avattu.
Tukikohtana toimii kohtaamisen kontti, josta voi löytää itselleen sopivan tavan tuntemattoman ihmisen kohtaamiseen: porinapenkeillä voi aloittaa merkityksellisen keskustelun tuntemattoman kanssa, kirjeiden kautta luodaan yhteys tulevaisuuden oululaisiin ja mitalien avulla kiitetään niitä, jotka tekevät hieman enemmän kuin on pakko ja siten ilostuttavat jokaisen päivää.
Viime kesänä Oulun keskustaa piristi Kaisa Salmen ruusuteos. Olennaistamon tuottajan Heli Metsäpellon mukaan yhteisöteos on jatkoa Uuden Oulun juhlavuoden tavoitteeseen elävöittää julkisia tiloja taiteen keinoin.
"Meijun teos yhdistää hienosti ihmisten välisen vuorovaikutuksen ja kaupungin mahdollisuudet. Syntyy uusi erilainen tilakokemus", Metsäpelto kuvailee.
Vaikka koivupenkille istuminen voi jännittää, ovat oululaiset jo ottaneet ne omakseen. Metsäpellon mukaan viikonlopun ajan käytössä olleet penkit ovat keränneet runsaasti merkintöjä vieraskirjoihinsa.
Erilaiset kohtaamistavat on harkittu tarkkaan ja osa niistä on ennestään tuttuja. Vuosittain Niskala järjestää valtakunnallisen mitalipäivän. Mitalinjakopisteitä on ollut myös Oulussa.
Idea mitalin antamisesta sai alkunsa Niskalan harhaillessa nopan avulla sveitsiläisessä pikkukylässä vuonna 2008. Noppa johdatti kirpputorille, josta löytyi kassillinen vanhoja mitaleja.
Niskala otti ne mukaansa ja jäi odottamaan oikeaa käyttötarkoitusta. Jo samana vuonna pendolinossa sattui vastaan erikoinen kuulutus: "Minä olen kesäpoika Tauno! Tervetuloa tämän kuumaverisen italialaisen Pendolino S80:n kyytiin!"
Lopuksi kuuluttaja vielä lausui Eino Leinon runon. Kun aamu-uniset matkustajat nauroivat yhdessä, Niskala tiesi, että ensimmäinen mitali kuului Taunolle.
Nopean kohtaamisen ja small talkin sijaan tavoitteena ovat merkitykselliset keskustelut. Viikonloppuna Olennaistamoon katetaan illallispöytä, jonka ääressä kolme toisilleen tuntematonta oululaista jakavat ajatuksiaan merkityksellisestä aiheesta.
Illallisia emännöi Meiju Niskala ja mukana keskustelemassa ovat kulttuuriantropologi Taina Kinnunen, kouluttaja-kirjailija Taru Hallikainen, lauluntekijä Jukka Takalo ja pastori Mikko Salmi.
Illalliset on jo varattu täyteen, mutta jokainen oululainen voi seurata niitä internetin välityksellä. Niskala kehottaakin kaupunkilaisia pitämään omia illalliskutsuja samaan aikaan.
"Kutsuilla voi katsoa suoraa lähetystä Olennaistamosta ja keskustella samoista aiheista", taiteilija ehdottaa.
Niskalan mukaan Olennaistamo kertoo siitä, kuinka oleellista elämässä on olla avoin erilaisille kohtaamisille ja keskusteluille.
Viimeisin merkityksellinen kohtaaminen tapahtui Niskalalle taksissa matkalla Oulun lentokentältä keskustaan.
"Kerroin tulevasta teoksestani ja aloimme jutella kyläilemisestä ja kyläilemättömyydestä. Syntyi hyvin merkityksellinen keskustelu", Niskala iloitsee.
Helsingissä asuva taiteilija on tehnyt paljon yhteisöteoksia ympäri Suomea, mutta Olennaistamo on nimenomaan Ouluun suunniteltu kantaesitys.
Täysin vieras alue ei kuitenkaan ole, sillä Niskalan äiti on kotoisin Taivalkoskelta. Olennaistamon suunnittelussa on otettu huomioon paikan ominaispiirteet.
"Esimerkiksi Helsingissä Olennaistamon sisältö voisi olla sama, mutta muoto olisi hyvinkin erilainen", Niskanen sanoo.
"Koska Rotuaari on niin betoninen paikka, koivut ja nurmet tuovat katutilaan hyvän muutoksen. Penkit on Oulun murteen mukaisesti nimetty porinapenkeiksi. Toivottavasti nämä pienet asiat auttavat siinä, että teos ei ole pelottava, vaan pikemminkin halaa oululaisia."

Olennaistamo on auki joka päivä koko tapahtumaviikon ajan maanantaina, tiistaina ja perjantaina kello 12-18, torstaina Taiteiden yössä kello 12-22 ja viikonloppuna kello 12-17. Illalliset toteutetaan lauantaina ja sunnuntaina kello 19-21 ja ne lähetetään internetin välityksellä osoitteessa www.ouka.fi/olennaistamo.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva