Netistä valkokankaalle

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Tänään alkavien Oulun musiikkivideofestivaalien ohjelmisto on jäsennelty uuteen uskoon.
Kun musiikkivideot aikaisemmin esitettiin aakkosjärjestyksessä ohjaajan mukaan, nyt videot on ryhmitelty teemojen perusteella. Aihealueita ovat esimerkiksi Lähikuvassa ihminen, Yön tarinat ja Romanssi.
Vaikka festivaalin logona komeileekin silakka, uusi taiteellinen johtaja Otto Kylmälä ei halua ohjelmiston olevan silli-salaattia. "Ohjaajilta on saatu jo etukäteen positiivista palautetta muutoksesta. Nyt yleisö löytää helpommin videot, jotka itseä saattavat kiinnostaa", Otto Kylmälä kertoo.
Koska MusiXine-tapahtumaa ei tänä vuonna järjestetä musiikkivideofestivaaleista erillisenä tapahtumana, saavat pitkät musiikkielokuvat oman paikkansa videoiden joukossa.
Elokuvanäytökset on rakennettu näytöspareiksi. Suomalaisen animaation 100-vuotismerkkipäivää juhlitaan näytöksellä, jossa on mukana 16 suomalaista musiikkivideota. Vastapainon luo Ulkomaalaiset animaatiohuiput -sarja.
Metallimusiikkia edustaa islantilaisen Ragnar Bragasonin ohjaama fiktiivinen elokuva Metalhead (2013), jonka parina on Don Argottin ohjaama dokumenttielokuva As the Palaces Burn (2014).
Rap-musiikin puolelta esitetään kaksi Kanye Westin tuotantoon liittyvää näytöstä, jotka päättyvät salaisiin parodiavideoihin.
Suomirock tulee esille uutta ja vanhaa yhdistävien näytöksien kautta: Mika ja Aki Kaurismäen ohjaama Saimaa-ilmiö (1981) seuraa Hassisen Koneen, Eppu Normaalin ja Juice Leskinen Slamin yhteistä kiertuetta pitkin Saimaata.
Nalle Sjöbladin ja Arthur Franckin ohjaama Full Steam Ahead (2014) taas esittelee nykymusiikin mielenkiintoisimmat artistit matkalla halki Helsingin saariston.
Kylmälä näkee musiikkivideoiden nykytilan kaksijakoisena. Videot hukkuvat internetin syövereihin, mutta toisaalta hyvällä videolla on mahdollisuus saada paljonkin näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.
Facebookista löytyy Uusia suomalaisia musiikkivideoita -niminen ryhmä, jonne tuotoksiaan jakavat niin vanhat konkarit kuin aloittelijatkin.
"Tämä kanava päivittyy joka päivä, mutta suuremmalle yleisölle ne eivät ole esille. Siksi on hienoa, että Oulussa tehdään töitä, jotta videot saadaan isolle kankaalle."
Musiikkivideokilpailun videoita katsoessaan Kylmälä havaitsi samanismin ja mystiikan nostavan päätään. Myös hip hopin valloituskulku jatkuu edelleen.
"Genrestä on tullut Suomessa suositumpi ja videoiden ideat ovat muuttuneet täysin. Niissä käytetään animaatiota ja tarinallisuutta ja todella luovia keinoja. Mikään genre ei ole vangittu videokliseisiin."
Kameroiden ja tekniikan kehittyminen on mahdollistanut helpomman tekemisen, mutta hyvä laatu voi olla myös petollista.
"Joskus video näyttää todella hyvältä, mutta siinä ei ole mitään sisältöä. Silloin video, jossa on hyvä idea ja kehnompi tekninen toteutus, kiilaa edelle", Kylmälä sanoo.
"Erityisesti oululaisissa videoissa hullutellaan ja rikotaan rajoja. Ei olla kangistuttu kaavoihin."
Musiikkivideoiden ja elokuvien lisäksi festivaali tarjoaa keskusteluja ja oheisohjelmaa.
"Sunnuntaina esimerkiksi järjestetään VHS-ilta, jossa Ylen Veli Kauppinen esittelee kellaristaan pelastamia vanhoja kasetteja", Kylmälä esittelee.
Festivaalin tärkeä tehtävä on saattaa tekijöitä yhteen. Lukuisia musiikkivideoita ohjanneella Kylmälällä on käytännön kokemusta siitä, miten tärkeää omasta työstä on saada palautetta.
Hän toimi tuomarina nuorison edustajana vuonna 2009, kun Pete Veijalainen palkittiin Kultapumpelilla. Samoihin aikoihin Kylmälä oli tehnyt ensimmäisen videonsa ja lähettänyt sen Veijalaiselle. Tänä vuonna Veijalainen on mukana retrospektiivissä.
"Sain Peteltä todella kannustavaa kritiikkiä. Festarien kautta saatu tuki ja verkostot ovat korvaamattomia", Kylmälä sanoo.
Kotimaisen kisan pääpalkinnoista Kulta- ja Teinipumpelista kisaa tänä vuonna 129 uutta musiikkivideota.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva