Ankat seikkailevat tällä kertaa Oulussa

Antti Ervasti Kaleva
Oulu Keskiviikkona ilmestyi uusin Aku Ankka -lehti, jonka avaustarinassa Aku, Roope sekä Tupu, Hupu ja Lupu seikkailevat Oulussa.
Viisikko saapuu kiireisenä Ouluun vanhan Transporter-volkkarin näköisellä autolla ja törmää ensi töikseen ankaksi piirrettyyn Toripolliisi-patsaaseen kauppatorilla.
Käy ilmi, että Roopella on kiire Oulussa pidettäville tiedemessuille, jossa hän kilpailee Kulta-Into Piin kanssa siitä, kumpi onnistuu ostamaan messuilta nerokkaamman keksinnön.
Kari Korhosen piirtämässä ja käsikirjoittamassa sarjakuvassa Oulu näyttää Rotuaareineen ja Linnanmaan palloineen mukavasti Oululta, mutta tiedemessujen pitopaikkaa ei tunnista.
Oululaiset teknologianörtit ovat hyvin edustettuina, ja he puhuvat tietysti Saara Pääkkösen ouluntamaa murretta.
Siinäpä onkin oulun murteen intoilijoille tehtävää bongata virheelliset sanonnat ja muodot puhekuplista. Ainakin seuraavanlaisia tarttui haaviin.
"Harvassa ne on pulliat lompakot ja hövelit sijottajat tänä pänä."
Tänä pänä vähän oudoksuttaa avojalakasta. Harvemmin Oulussa niin sanotaan, vaan täällä sanotaan että nykyjään.
"Me oltais mieluusti se täällä pijetty, vaan erräänä päivänä se kummiski lähti käläppimmään. Halus kuulemma innovoija päivät läppeensä."
Käläppimmään kuulostaa enemmän savon murteelta kuin oulun. Oululaista on käläppimään yhdellä m:llä.
"Nämä tulupat ko survoo korviin, niin rupiaa näkkeen pimiässä." "Katoppa ko insinöörin on kauhian vaikia olla neuvomatta."
Ko sanan sijasta Oulussa käytetään sanaa ku.
"Ropone, elä meem mihinkää! Isälles tullee ikävä."
Ei varsinainen virhe, mutta puhetta jäljittelevä kirjoitusmuoto näyttää luettuna pöliältä. Oulussa kyllä sanotaan ihan katkaisemalla, että elä mee mihinkää. Toisessa puhekuplassa liimakirjaimet tuntuvat luontevammilta.
"Se oli Pelottoman Pelle yhen lukukauven Linnanmaalla luennoimasa yliopiston teknisev viisauvel laitoksella."
Sarjassa ankat puhuvat tietysti kirjakieltä, ja muutamat hahmot puhuvat ihan muiden alueiden murretta. Oulun murretta puhuviin ankkoihin voi tutustua Carl Barksin klassikoista koostetussa Avojalakanen ankka -albumissa (2002), jonka oulunsi Ilkka Mannermaa.
Korhosen sarjakuvassa esiintyy monia oululaisia ilmiöitä. Kumman tutun oloinen keksintö on korvatulpat, jotka auttavat näkemään pimeässä.
Pax-Mart-sovittelijarobotti näyttää Oulussa nuoruutensa viettäneeltä presidentiltä.
Tuttua on myös Aku mainitsemassa Kauko Räyhkä & Kurtun hitissä Kauralle.
Oulussa seikkailevat ankat on seitsemäs ja viimeinen osa Aku Ankka -lehden viime vuonna alkanutta maakuntakiertuetta. Aiemmin ovat ilmestyneet teemanumerot Pohjanmaalta, Saimaalta, Turusta, Kainuusta, Helsingistä ja Lapista.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva