Yksi vanhimmista ja kauneimmista

Anni Hyypiö Kaleva
Muhos Vaikka maailma vuonna 1634 valmistuneen kirkon ovien ulkopuolella on muuttunut valtavasti, on Muhoksen kirkko selvinnyt myllerryksistä hämmästyttävän hyvin.
Tänään 380 vuottaan juhlistava kirkko on Suomen vanhin lähes alkuperäisessä asussaan oleva puukirkko.
Edelleen ahkerassa käytössä oleva kirkko on kuntalaisten ylpeydenaihe, tietää kirkkoa kesän ajan esittelevä Elli Laakkonen.
Kotiseutuylpeys mitattiin viimeksi Apu-lehden Suomen kauneinta rakennusta koskevassa äänestyksessä, jossa Muhoksen kirkko ylsi komeasti toiseksi.
Lähes 400 vuoden iästä huolimatta torninrakentaja-Hannun rakentamaa kirkkoa ei pidetä kunnan ensimmäisenä, sillä perimätiedon mukaan alueella oli kirkot Kirkkosaaressa ja nykyistä kirkkoa taaempana Kirkonniemellä.
Tyyliltään nykyinen kirkko on suorakaiteen muotoinen pitkäkirkko eli niin kutsuttu tukipilarikirkko.
Kirkon sisustuksen vanhimpaan kerrokseen kuuluu 1600-luvun loppupuolen saarnastuoli, jonka katoksen veistosryhmän sanotaan olevan peräisin Saksasta kolmekymmenvuotisesta sodasta. Iäkkäitä erikoisuuksia ovat myös 1800-luvulta säilynyt hiippakunnan komein virsitaulu ja tinasta valmistettu kastevati vuodelta 1707.
Muhoksen kirkko ei olisi selvinnyt vuosisatoja ilman restaurointia ja ylläpitoa. Kirkkoa korjattiin perusteellisesti jo vuonna 1762, jolloin rakennettiin myös "pohjalaista renessanssityyliä" edustava kellotapuli.
Nykyisen uusgoottilaisen muotonsa kirkko sai 1870-luvulla mittavien korjausten myötä.
Tuorein kunnostus on tehty 1980-luvulla, jolloin koko kirkko maalattiin sisältä ja ulkoa 1800-luvulta peräisin olevilla värisävyillä.
Pitkästä iästä huolimatta Muhoksen kirkkoa ei päästetä eläkepäivien viettoon.
Viittäsataa istumapaikkaa täyttävät edelleen säännöllisesti niin jumalanpalvelukseen osallistuvat kuin kesähäiden vieraat.
Perinteisten kävijöiden ohella Muhoksen kirkko toivottaa kattonsa alle tervetulleiksi myös hieman erikoisemmat vieraat, kirkkotornin naakat.
"Naakkojen ja kirkon yhteiselo sujuu niin hyvin, että seurakunta on rakentanut torniin pesintää helpottavan tasanteen. Naakatkin ovat tervetulleita vieraita", Elli Laakkonen nauraa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva