Nelisilmäinen tyttö etsii töitä

Nelli Ahosola
Jukka-Pekka Moilanen kuvat
Kaleva
Oulu Värtön Pohjantien alikulussa sauvakävelijän askel hidastuu ja suupielet kääntyvät hymyyn.
Syy löytyy juoksevista hevosista, lehmästä, neljäsilmäisestä tytöstä ja rantavahdin tornista.
Mitä tekemistä niillä on yhteisön ja sen asukkaiden kanssa? Katutaitelijat Pärra Andreasson, Jens Müller ja Frederik Hesseldahl kertovat.
Yksinäisten taiteilijoiden aika on ohi, ruotsalainen Andreasson sanoo. Tärkeintä on yhteistyö. Andreasson aloitti katutaiteen tekemisen 30 vuotta sitten. Se veti mukaansa yllättäen ja täysillä.
Andreasson kutsui viikon työrupeamalle Ouluun mukaan kollegansa, saksalaisen Müllerin ja tanskalaisen Hesseldahlin. Jokainen heistä on tehnyt katutaidetta pitkin maailmaa.
Vuosikymmeninä karttunutta osaamista jaetaan eteenpäin keskiviikon luennolla Ympäristötalolla ja työpajassa Oulun vapaalla katutaideseinällä.
Andreasson luokittelee katujen seinämillä nähtävät kuvat kolmeen kategoriaan: tägit ja egoistiset työt, mainokset ja sitten nämä, Andreasson viittoo seinämaalaukseen.
"Jos kysyt mikä ero on tägillä ja katutaiteella, voisit yhtä hyvin kysyä, mitä eroa on sillä mitä me teemme ja mitä lääkäri tekee. Ne ovat aivan eri asioita."
Andreasson ei pidä tägeistä.
Tarinoiden kertominen on tärkeää, sillä muuten ihmiset pitkästyvät. Katutaiteella on myös toinen, oleellisempi tehtävä.
"Katutaiteella kuka tahansa voi vaikuttaa kaupunkiinsa. Silloin ei vain kuluta ympäristöään, vaan lisää siihen jotain", Hesseldahl perustelee.
Hesseldahl vertaa katutaidetta jalkapalloseuran kannattamiseen. Yhteisöllisyyttä voi rakentaa osallistumalla siihen, miltä naapurusto näyttää.
Katutaide ei aina edellytä visuaalisia lahjoja.
"Jos luen seinältä jonkun kirjoittaman runon, tulen hyvälle tuulelle."
Betonissa hymyilee nelisilmäinen tyttö. Kasvojen viereen ilmestyy pian mallina toimineen oululaisen nimi.
"Halusin tehdä tämän, koska moni täällä etsii työpaikkaa. Malli kertoi olevansa avoin kaikenlaiselle työlle."
Työnhakuteos on osa Andreassonin sarjaa, jossa autetaan ihmisiä löytämään työtä maksutta. "Tyttö etsii töitä kaikilla silmillään."
Teoksen rantavahdin torni syntyi, koska se on kaunis. Hesseldahl huomauttaa, että lisäksi se on paikka, jossa ihmisistä huolehditaan.
Vastakkaisella seinämällä laukkaa lauma mustia hevosia. Taiteilijanimellä Tasso tunnettu saksalainen Müller on taitava fotorealisti, joka halusi luoda alikulkuun liikettä.
"Mustien hevosten rinnalle maalaan valkoisen varsan, joka juoksee vastakkaiseen suuntaan. Nuorten pitää muistaa, että he voivat itse tehdä omat valintansa. Valita voi myös toisin."
Värtön Pohjantien alikulun teokset ovat osa Oulun katutaidehanketta. Katutaidehankkeen tekopaikkoina toimivat alikulut ja julkiset pinnat, joihin on tilan omistajan lupa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva