Epätavallinen taival jazzmuusikoksi

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Madetojan musiikkilukiosta valmistuttuaan oululainen Petri "Pope" Puolitaival pääsi suoriltaan opiskelemaan matematiikkaa. Eräänä iltana hän tapasi vanhan saksofonin opettajansa, Olli Tuomaisen, 45 Specialissa.
"Kun kerroin mitä opiskelen, Tuomainen kysyi, että mitä minä siellä teen. Minunhan pitäisi olla soittamassa saksofonia", Puolitaival muistelee.
Samaa hän oli itsekin miettinyt, joten opettajan sanat toimivat kaivattuna sysäyksenä uudelle uralle. Puolitaival harjoitteli vuoden pääsykokeisiin ja pääsi sisään kolmeen musiikkialan kouluun.
Hän valitsi Helsingin Pop & Jazz -konservatorion. Sieltä tie jatkui Sibelius Akatemiaan, josta Puolitaival valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2004.
Mutta kelataan vielä hieman taaksepäin. Lapsena Puolitaival ei juuri kuunnellut jazzia satunnaisen Frank Sinatran ja Stevie Wonderin lisäksi. Ennen Madetojan musiikkilukioon pääsemistä hän ei soittanut mitään soitinta.
Sama mies, joka kannusti häntä muusikon uralle 45 Specialissa, sai Puolitaipaleen alunperin kiinnostumaan jazzista.
"Olli Tuomainen oli saksofonin opettajani ja ensimmäinen tärkeä vaikuttaja, todella cool jazzmuusikko. Hän antoi minulle Charlie Parkerin kasetin, jonka jälkeen kolusin läpi kirjaston musiikkiosaston. Onhan se aika epätavallista. En tiedä muita jazzmuusikoita, jotka olisivat aloittaneet soittamisen niin myöhään."
Maisteriksi valmistuttuaan Puolitaival on soittanut useissa kokoonpanoissa: brasilialaisista rytmeistä ammentavassa Dalindèossa hän soittaa pääasiassa huilua, rockimpi puoli tulee edustetuksi Leningrad Cowboysin
kautta ja lisäksi hän soittaa räppiä ja jazzia sekoittavassa Ricky Tick Big Bandissa.
Yksi parhaista konserteista oli kesäkuussa Ricky Tick Big Bandin kanssa Moersin jazzfestivaaleilla Saksassa.
"Vedettiin suomeksi räppiä ja jengi tanssi ihan innoissaan. Yleensä tapahtuma painottuu freejazziin, joten järjestäjä kertoi, että se oli ensimmäinen kerta, kun festivaalilla tanssittiin."
Aikaa jää vielä omalle Pope Puolitaival Bandille, joka esiintyy tänään Elojazzin jatkoklubilla. Ensimmäiset puoli tuntia Puolitaival soittaa omia kappaleitaan.
Puolitaipaleen oma musiikki ottaa vaikutteita 1960-70-luvun rytmisesti runsaista kudoksista.
"Siinä vaiheessa jazzmusiikkiin tuli vaikutteita esimerkiksi afrorytmeistä vaihtoehdoksi perinteiselle jazzkompille", Puolitaival selittää ja kertoo pitävänsä erityisesti vanhan jazzin akustisesta äänimaailmasta.
Oman settinsä jälkeen Puolitaival isännöi vielä jazzjameja. Lukuisten muiden tapahtuman artistien lisäksi toiveissa on saada houkuteltua jameihin mukaan amerikkalainen Joe Lovano, joka esiintyy Elojazzeilla aikaisemmin samana päivänä.
Puolitaival on iloinen siitä, että Elojazzin kautta kaupunkiin saadaan kansainvälisiä huippumuusikkoja. Toisaalta hän myös harmittelee sitä, että Oulussa ei ole omaa jazzbaaria.
"Oulun kaupungin pitäisi rahoittaa kulttuuria enemmän. Jokainen merkittävä kansainvälinen kaupunki on aina myös kulttuurin kehto."



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva