Täydet 360 astetta videolla

Anna-Mari Kilpijärvi Kaleva
Oulu Videokuva keittiöstä näyttää, kuinka kokit valmistavat annoksia. Älypuhelinta tai tablettia kääntämällä myös videokuva seuraa mukana ja näyttää keittiön koko komeudessaan.
Täydet 360 astetta näyttävä panoraamavideo on kehittyvä tulevaisuuden ala. Maailmalla ja Suomessa videoita tuottavia yrityksiä on muutamia.
Oululainen Finwe on työskennellyt 360-panoraamavideoiden parissa viime vuodesta.
Idea 360-videosovellukseen lähti uskaliaasta ajatuksesta.
"Yksi perustajajäsen oli miettinyt käyttöliittymän toteuttamista panoraamakuvan kautta. Ajattelimme, että jos saisimme pelkän panoraamakuvan sijasta 360-videon pyörimään siinä käyttöliittymässä, pystyisimme erottautumaan muista", Finwen toimitusjohtaja Juha Kela kertoo.
Käytännössä idea on kantanut hyvin. Finwella on kysyntää kotimaan lisäksi ulkomaille. Yritysyhteistyötä Finwe tekee muun muassa Intelin kanssa.
Intel tulee Kelan mukaan esittelemään Finwen kehittämää 360 VideoBall -sovellusta yhtenä päädemonaan Saksan IFA kuluttajaelektroniikan messuilla syyskuussa.
Finwellä on myös käynnissä yhteistyö- ja sopimusneuvotteluja alan johtavien yritysten kanssa. Tässä vaiheessa Kela ei vielä pysty kertomaan asiasta enempää.
"Näinä vaikeina aikoina korostuu yhteistyön merkitys. Tällä alalla on erittäin tärkeää verkostoitua", hän muistuttaa.
360-video näyttää nimensä mukaisesti koko ympäröivän ympäristön. Panoraamavideossa usean eri kameran tuottamat kuvamateriaalit yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi.
Videoiden katseluun Finwe on kehittänyt oman mobiilisovelluksensa. 360-kuvaamisen, asiakashankinnan sekä tuotekehittelyyn tarvittavat materiaalit toteuttaa Kelan perustama, 360-videokuvakseen erikoistunut perheyritys, FinCloud.
Sovellusmarkkinoille tuotiin kesällä 360 VideoBall -sovellus, jolla ihmiset voivat testata valmiiden videoiden lisäksi omia videoitaan.
Sovellusta on ladattu iOS- ja Android-sovelluskaupoista toista tuhatta kertaa.
"Olemme rohkeasti kertoneet, että meillä on maailman nopein älypuhelimissa ja tableteissa toimiva videosovellus. Vielä kukaan ei ole sitä kiistänyt, lähinnä on kyselty sen tekemisestä ja yhteistyöstä", Kela kertoo.
360-videosta halutaan kehittää interaktiivinen käyttöliittymä.
"Haluaisimme kehittää käyttöliittymän vuorovaikutteisuutta. Jos esimerkiksi huomaat itsesi musiikkitapahtuman videosta, voit tagata itsesi videoon ja jakaa sen vaikka Facebookissa", Kela visioi.
Älykodeissa olisi hänen mukaansa mahdollista tuoda videon päälle eri mittausarvoja, jotka kertoisivat esimerkiksi lämpötiloista tai muista arvoista.
Tulevaisuudessa videoita olisi mahdollista käyttää esimerkiksi erilaisissa yhteyksissä aina viihteestä alue- ja opastekarttoihin ja asuntoesittelyihin.
Esimerkiksi koulutuskäyttöön kuvatut 360-videot koneiden ja laitteiden asennuksesta tai lääketieteellisistä operaatioista voisivat saada lisää sisältöä, kun tilanteesta ei jäisi mustia aukkoja, vaan kokonaisuus tallentuisi joka kulmasta.
Vielä toistaiseksi riittävän laadukasta 360-panoraamavideota on mahdollista kuvata vain erikoisrakenteisella kameralla. Tekniikan kehittymisen myötä 360-videoiden kuvaaminen voi Kelan mukaan tulla mahdolliseksi myös puhelimella.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva