Sulojaan esittelevä naispatsas maksoi vajaat 20¿000 mk

Aki Harju Kaleva
Oulu Oulun Havis Amandaksi nimetty Pohjan neito on istunut suihkulähteensä äärellä Lyötynpuistossa jo yli 46 vuotta.
Kuvanveistäjä Viljo Savikurjen suunnittelema alaston naishahmo oli silloisen Pohjanmaa-yhtiön lahja Oulun kaupungille. Yritys lahjoitti veistoksen kaupungille 50-vuotispäivänsä kunniaksi kesällä 1967. Veistos pystytettiin Pohjanmaa-yhtiön pääkonttorin edustalle.
Savikurjen ja Pohjanmaa-yhtiön väliseen sopimukseen kirjattiin, että patsaan on oltava valmiina Oulussa paikoilleen asetettuna ja pystytettynä 30.6.1967 mennessä.
"Patsas on kooltaan noin 1,5-kertainen", sopimuksessa lukee.
Savikurki toivoi kirjeessään, että patsas sijoitettaisiin kahluu- tai suihkualtaaseen.
Pohjanmaa-yhtiö pyysikin kaupunkia rakentamaan altaan pääkonttorinsa edustalle 15.6.1967 mennessä.
Altaan suunnitelmiin pyydettiin myös Savikurjen "arvostelua". Savikurki totesi suunnitelmat toimiviksi mutta pyysi "rakennustaiteilijoita harkitsemaan, olisiko pientä kohottamista keskustaan päin pidettävä asialle eduksi".
Altaan pohjamateriaaliksi taiteilija toivoi pelkkää betonia.
Tarjousta veistoksen valutyöstä pyydettiin muun muassa Suomen Kuvanveistäjäliiton valimosta ja lapinlahtelaisesta taidevalimosta, joka myös toteutti valun.
Valimomestari Pekka Halonen laski, että työ tulisi maksamaan liikevaihtoveroineen ja kuljetuksineen 7 700 markkaa.
Halonen kirjoittaa vuoden 1966 marraskuussa päivätyssä tarjouksessaan, että patsaan toimitusaika on noin kolme kuukautta.
Tässä vaiheessa veistosta kutsuttiin jo nimellä Pohjan neito. Tätä aiemmin veistos kulki suunnittelupapereissa ja kirjeenvaihdossa työnimellä tyttö.
Pohjanmaa-yhtiö asetti taidevalimolle tiukat vaatimukset. Teoksen valuaineen tuli olla pronssipitoisuudeltaan ja koostumukseltaan korkealaatuista.
Valutyö tehtiin Savikurjen luonnoksen pohjalta. Taiteilija valvoi valutyötä pronssivalimossa ja suunnitteli muun muassa veistoksen jalustan.
Savikurki sai työstään 11 550 markan palkkion. Palkkio maksettiin kolmessa erässä Kansallisosakepankin šekkeinä.
Alastonta naista esittävä veistos ei ole harvinaisuus kuvanveistäjä Savikurjen tuotannossa. Hän suunnitteli uransa aikana useita aistillisesti sulojaan esitteleviä alastomia naishahmoja.
Aikaisemmin ylioppilaat lakittivat Pohjan neidon vappuisin. Teosta pidetään yleisesti yhtenä Viljo Savikurjen onnistuneimmista ulkoveistoksista.
Juttua varten on käyty läpi Viljo Savikurjen, Pohjanmaa Oy:n, Oulun kaupungin ja Taidevalimo Pekka Halosen välistä kirjeenvaihtoa vuosilta 1966 ja 1967.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva