Neljän ihmisen ideasta intiimi festivaali

Markku Rättilä Kaleva
Oulu Koitelinkoski kuohuu vaimeasti tähän aikaan vuodesta, sillä vesi on matalalla.
Koitelinkosken Sahasaaressa käy kuitenkin kohta kuhina, kun alueelle aletaan rakentaa puitteita kolmansille Koiteli elää -festivaaleille.
Kuhina yltyy, kun saareen rantautuu lauantai-iltana 850 musiikin ystävää.
Meteliksi asti meininki ei sentään repeä, vaan festivaali soi intiiminä, "melko akustisena", alueen luontoa kunnioittavana.
Neljän ihmisen - Lauri Tuohimaan, Markku Ojalan, Kirsi Eskolan ja Sirpa Eskolan - rakkaus Koiteliin on synnyttänyt intiimin elokuisen festivaalin, joka kiinnostaa jo laajalti. Niin laajalti, että tapahtuma on ollut loppuunmyyty joka kerta.
Tekijöitä yhdistää paitsi Koiteli-innostus, myös kiiminkiläisyys ja se, että kaikki ovat jotenkin tekemisissä musiikin kanssa.
Ajatuksena oli aluksi järjestää pieni, epävirallinen ja ilmainen akustinen tilaisuus, vähän kuin jammailuhengessä.
"Ajatus lähti kuitenkin heti siivilleen. Koiteli ikään kuin kutsui tällaista festivaalia, se on tarkoitettu tapahtuvaksi", tapahtuman järjestävän Koiteli elää ry:n puheenjohtaja Sirpa Eskola filosofoi.
Musiikki on soinut Koitelissa ennenkin.
"Viime vuonna mukana oli iäkäs pariskunta, joka oli aikoinaan tavannut Koitelin juhannustansseissa. Tänne mahtuu monta tarinaa menneiltä ajoilta, mutta nyt tehdään uusia", Eskola sanoo.
Neljän hengen porukka kasvoi ensimmäisenä vuonna kymmeneksi. Nyt yhdistyksessä on jäseniä kolmisenkymmentä. He ovat tuiki tavallisia aktiivisia ihmisiä, "sekalaista seurakuntaa". Kenelläkään ei ole varsinaista kulttuuritaustaa.
Tekemistä on leimannut alusta asti hyvä meininki.
Kuvaavaa on, että talkoisiin riittää halukkaita jopa enemmän kuin tarpeeksi.
Organisaatio on hiottu toimivaksi. Homma saadaan kasaan nopeasti ja jäljet siivotaan tarkasti, aktiivinen talkoolainen Pia Nevala sanoo. "Ei tarvitse arpoa, mitä tehdä."
Kun järjestelyt on saatu perjantai-iltana tehtyä, jatkosuunnitelma on selkeä:
"Lopuksi syödään. Se on tärkeää", Sirpa Eskola naurahtaa.
Hyvä tuuli huokuu myös kävijöistä. Festivaali on siistin maineessa, niin kuin yleisökin. Jälkeenpäin ei näy, että paikalla olisi ollut joku tapahtuma, Mari Järvinen sanoo. Porukka kunnioittaa ympäristöä.
Aivan pelkillä talkoilla festivaalia ei pystytä viemään läpi.
"Palkallisia ovat turvallisuushenkilöstö sekä ääni- ja valotekniikkaa hoitavat", Eskola kertoo.
Yhteistyötä tehdään myös paikallisen urheiluseuran sekä aluetta hoitavan Oulun kaupungin väen kanssa.
"Saamme aluetta hoitavilta teknistä apua ja henkistä tsemppiä. He ovat mukana suurella sydämellä. Alueelle halutaan elämää", Eskola sanoo.
Ruokatarjoilusta vastaa pitopalvelu Koiteli ja anniskelusta osuuskauppa Arina.
Koiteli elää- festivaali tuntuu olevan hyvin uomissaan, niin kuin vesi kallioisessa Koitelinkoskessa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva