Lossi-ilta nostatti kylien välistä yhteishenkeä

Satu Niskanen Kaleva
Oulu Pikkaralan ja Lapinkankaan asukkaat kokoontuivat lauantaina yhteiseen Lossi-iltaan Pikkaralan lossirannassa. Tapahtuman avauspuheen piti muhoslainen kansanedustaja Pirkko Mattila (ps.). Hän muistutti, että seudun kylät ovat vanhempia kuin kirkonkylät.
"Tulen naapurikylästä, Muhoksen Laitasaaresta. Nämä kylät ovat olleet samaa talousaluetta. Nyt niitä erottaa hallinnollinen raja, mutta voi olla, että se poistuu joskus."
Mattilan mukaan lossi-ilta on osoitus siitä, että Pikkaralassa on persoonallista toimintaa. Kylässä ei olla jääty suremaan sitä, ettei lohi enää nouse jokeen.
Pikkaralan lossin historiasta kertoi lossikuski Olli Rahkola. Paikalla aloitettiin lossikuljetukset Oulujoen yli vuonna 1936. Ylikuljetuksille oli tarvetta, sillä alueella oli paljon maatiloja.
"Ensimmäinen lossi rakennettiin paikan päällä. Lossarit asuivat mökissä rannalla ympäri vuoden."
Nykyinen lossi on aiemmin liikennöinyt Madekoskella. Alussa vuokralla ollut lossi on nykyään tiekunnan oma. Tiekunnalle ei koidu lossin käytöstä kuluja, sillä valtio maksaa niistä 80 prosenttia ja kaupunki 20 prosenttia.
Lossi-illassa julistettiin valokuvakilpailu teemalla "elämää ja tunnelmia Oulujokivarressa". Kilpailu on kaikille avoin ja kestää marraskuun puoliväliin. Parhaista otoksista tehdään myöhemmin postikortteja.
Lossi-ilta oli osa uuden Oulun juhlavuoden 2013 tapahtumia, ja sen järjestävät Pikkaralan kylätoimikunta sekä Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki kyläyhdistys ry. Talkoilla toteutetun tapahtuman tarkoituksena oli kohottaa alueen yhteishenkeä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva