Jalat maassa

Anssi Juntto
Oulu Kun maalailevaa post-rockia soittavat kaverukset miettivät nimeä yhtyeelleen, toiveissa oli skandinaaviselle kalskahtava ytimekäs ja tyylikäs paikannimi. Aikansa pähkäiltyään soittajat päätyivät Uumajan ruotsinkieliseen nimeen - å vain vaihdettiin o:ksi. Viimeisen esteettisen silauksen antoivat kirjoitusasun isot kirjaimet.
UMEO on siinä mielessä kuvaava bändinimi, että se ei ainakaan lupaa valtavirran musiikkia. Tyylikästä kylläkin.
Vaikka UMEO perustettiin Oulussa viime vuoden tammikuussa, on yhtyeen historia paljon pitempi. Rovaniemeltä kotoisin olevat pianisti Mikko Mella ja kitaristi Lauri Hyykoski ovat soittaneet yhdessä yläasteajoista lähtien, ja toinen kitaristi Henri Jaakola on hänkin ollut mukana jo kuutisen vuotta.
Aiempien kokoonpanojen tavoin oikea piano on yhä keskeisessä osassa ja kitarasoundit vahvasti kaiutettuja. Eeppisten ja maalailevien post-rock -biisien kestot vaihtelevat yleensä kuudesta kymmeneen minuuttiin.
Viime aikoina yhtye on pyrkinyt tiivistämään ilmaisuaan.
"Isoimmat biisimme eivät toimisi, jos ne ahdettaisiin muutaman minuutin pakettiin", hämeenlinnalaislähtöinen rumpali Samppa Veikko Kaartinen kertoo.
"Treeniksellä on tullut monesti hankala olo, jos on pätkäisty jostain biisistä väkisin. Kyllä ne ovat lopulta löytäneet sopivan muottinsa", Mella jatkaa.
UMEO luonnehtii musiikkiaan elokuvalliseksi. Siksi onkin luontevaa, että äänimaailma on saanut rinnalleen visuaalisen elementin.
"Toteutimme videoprojisoinnin ensimmäisen kerran Helsingin Kansallisteatterin lavaklubilla toukokuussa. Meillä oli yksi 20 minuutin mittainen teos, jonka taustalle Mikko ja Ville-Matti (Koskiniemi) kuvasivat ja editoivat abstraktin lyhytelokuvan", Kaartinen kertoo.
"Meillä oli ollut visioita sellaisesta jo jonkin aikaa. Silloisen lavaklubin teema oli löyhästi elokuva-aiheinen, joten se oli passeli tilaisuus toteuttaa suunnitelmat."
Abstraktit, liikkuvat kuvat ovat tärkeässä roolissa myös jatkossa. "Olemme kuvanneet lisää materiaalia, ja sitä on tarkoitus käyttää tulevilla keikoilla sen mukaan, millainen infra keikkapaikoissa on", Mella sanoo.
"Omaa projektoria meillä ei vielä ole, mutta hyviä kameroita löytyy."
UMEOn post-rockin ovat ottaneet omakseen etenkin sellaiset, jotka kuuntelevat musiikkia musiikin takia.
"Mutta yllättävän hyvin se on uponnut muihinkin paikalla olleisiin. Ehkä tyylilaji on sinänsä pysäyttävä. Ihmiset kuulevat harmittavan vähän tällaista musiikkia. Monet ovat ihmetelleet, mitä musiikkia tämä oikein on", Mella selvittää.
UMEO luonnollisesti toivoo musiikilleen enemmän kuulijoita. -ep julkaistaan vielä elokuun aikana. Bändi on myös tehnyt hakemuksia showcase-tyyppisille festivaaleille Tampereen Lost In Musiciin Tampereelle, Music Weekille Berliiniin ja Reeperbahn Festivalille Hampuriin.
"Meillä tavoitteet ovat korkealla, mutta pyrimme pitämään jalat maassa", Mella sanoo.
"Sen suhteen olen itsevarma, että menestyminen ei jää ainakaan musiikista kiinni. Pitää vain jaksaa puskea", Kaartinen täydentää.
UMEO ja Laika keikkailevat 45 Specialissa tänään keskiviikkona 14. elokuuta.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva