Ruustinnan opit pätevät edelleen

Liisa Lehto-Peippo Kaleva
Haapavesi Ruustinna Nora Pöyhösen ajatus Haapaveden kasvitarha- ja keittokoulun perustamisesta ei ole muuttunut miksikään 120 vuodessa.
"Hänen mielestään nuorten naisten kautta maaseudun elämänlaatua saataisiin paremmaksi", Haapaveden ammattiopiston rehtori Erkki Juola sanoo.
Naiset tarvitsevat koulutusta, koska heidän merkityksensä lasten kasvattajana, taloudenpidossa ja kodinhoidossa on niin tärkeä. "Tämä pätee edelleen Norassa", Juola toteaa.
"Tsaarin aikana, ennen Suomen itsenäistymistä perustettu koulu on aallonpohjista huolimatta aina löytänyt paikkansa alueellisena ja jopa valtakunnallisena kouluttajana. Nora tunnetaan edelleen Haapaveden emäntäkouluna. Nykyisin ei enää juuri ole emäntäkouluja, jotka toimisivat perinteisellä linjalla. Muut ovat muuttaneet toimialansa kokonaan."
Koulu oli pohjoisen Euroopan ensimmäinen maalaistalojen tyttäriä kouluttanut oppilaitos. Nyt 120 vuotta täyttävä kasvitarha ja keittokoulu ovat osa Haapaveden ammattiopistoa, jonka palvelu- ja luontoalan osasto on Nora.
Maaseudun ruoka oli yli sata vuotta sitten hyvin yksipuolista. Syötiin perunaa ja sianlihaa. Vihanneksia ei juuri ollut. Ne tulivat pohjoiseen Suomeen pitkälti emäntäkoulun kautta.
Apulaisrehtori Ritva Joki-Kolehmainen luettelee kymmeniä erilaisia vihanneksia, joita viljeltiin Paakkilan pappilassa, jossa kasvitarha- ja keittokoulu ensin toimi. Vihannesten joukosta löytyvät porkkanat, punajuuret, nauriit ja monenlaiset kaalit, mutta mukana on monia erikoisuuksia, joita ei nykyisin juuri käytetä.
Puistoon kuului muun muassa kurpitsatarha, jossa oli lähes 30 eri lajia kurpitsaa. Kun pappilan kurpitsasato oli parhaimmillaan 1800-luvun lopussa, suurimman kurpitsan ympärysmitta oli lähes kaksi metriä.
Puutarhassa kasvoi mansikkaa ja marjapensaita, mikä oli harvinaista tuohon aikaan.
Toimittuaan noin 15 vuotta pappilassa koulua piti laajentaa, ja Nora Pöyhönen osti tilan Mustikkamäeltä.
Kauppa sisälsi rakennuksia ja 560 hehtaaria maata. Tällä hetkellä Noran alueelta löytyy yli 670 erilaista kasvia.
Paakkilan omistaa seurakunta. Pappilaa ja sen puutarhaa on herätty vaalimaan seurakunnan ja kannatusyhdistyksen voimin. Puutarhassa on vuokrapalstoja.
Ruustinna oli myös kokeilunhaluinen. Sekin perinne on Norassa tallella. Esimerkiksi viime syksyn upeat suippokaalit syntyivät kokeilun tuloksena.
"Perinteinen, vankka pohja kantaa, mutta toiminnan pitää olla tässä ajassa. Siksi ideoidaan uutta", Joki-Kolehmainen sanoo.
Tulevaisuus näyttää Joki-Kolehmaisesta hyvältä.
"Puutarhalle tuli ennätysmäärä opiskelijoita."
Lauantaina Ritva Joki-Kolehmainen ja Liisa Majava julkaisevat Ruustinnan matkassa -teoksen. Se on henkilökuva Nora Pöyhösestä ja samalla keittokirja, johon on kerätty koulussa käytettyjä ruokareseptejä.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva