Ruotsiksi halutaan opiskella

Daniel Wallenius Kaleva
Oulu Ruotsinkielisen opetuksen suosio jatkuu Oulussa tasaisen vahvana. Tänä vuonna ensimmäisen luokan Svenska Privatskolanissa aloittaa 17 oppilasta.
Osa koulun luokista on täynnä. Esimerkiksi toiselle luokalle ei mahdu enää yhtään oppilasta.
"Jos jostain esimerkiksi muuttaisi nyt täysin ruotsinkielinen perhe, jolla on sen ikäinen lapsi, pitäisi luokka todennäköisesti jakaa kahtia. Joku ratkaisu meidän olisi keksittävä" kertoo Svenska Privatskolanin rehtori Sampo Backman.
Myös ruotsinkielisen lastentarhan suosio ylittää paikkojen määrän.
"Nuorimpiin ikäluokkiin on jonoa. Sisäänottopaikkoja ei voi kasvattaa, koska tiloja tai henkilökuntaa ei ole," ruotsinkielisen lastentarhan johtaja Jaana Lehtiniemi harmittelee.
Lehtiniemen mukaan vuosittain noin viisi halukasta jää ilman ruotsinkielistä lastentarhapaikkaa.
Backmanin mukaan Svenska Privatskolanin opettajatilanne on hyvä, vaikka ruotsia äidinkielenään puhuvien määrä on Oulussa pieni.
Suuri osa Oulun ulkopuolelta tulevasta henkilökunnasta on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta.
"Helpointa on saada luokanopettajia, aineenopettajia hieman hankalampi. Kaikkein vaikeimmaksi on osoittautunut erityisopettajan saaminen," Backman kertoo.
Suuren haasteen asettaa myös sijaisten rekrytointi. Esteeksi muodostuu yleensä kielitaito. Koska opetuskieli on ruotsi, on sitä osattava kuin äidinkieltään.
"Täällä ei ole ruotsinkielisiä sijaisia. Päädymme yleensä siihen, että joku toinen opettajistamme sijaistaa," rehtori kertoo.
Svenska Privatskolanissa on tänä lukuvuonna 219 oppilasta. Lisäksi lastentarhassa on 50 lasta.
Määrä vaikuttaa suurelta Oulun ruotsinkieliseen väestöön nähden. Väestörekisteritiedoissa äidinkielekseen ruotsin ilmoitti viime vuoden alussa 324 oululaista.
"Osa kaksikielisistä asukkaista ilmoittanee äidinkielensä suomeksi, joten ruotsinkielisten määrä on todellisuudessa tilastoitua suurempi," Backman arvioi.
Svenska Privatskolanissa kieltenopettajana toimivan Hanna-Lena Dahlinin kotona puhutaan molempia kieliä.
Hänelle oli kuitenkin itsestään selvää, että oma tytär käy koulunsa ruotsiksi.
"Suomi on täällä niin vahvassa asemassa, että ympäristö pitää huolen kielitaidosta. Koulun kautta toinen kieli ja kulttuuri pysyvät vahvoina", hän sanoo.
Svenska Privatskolanin lukioon hakeutuu oppilaita myös muualta, kuten Haaparannasta, Suomen ruotsinkielisiltä alueilta ja Oulun suomenkielisistä peruskouluista.
Koulussa on myös täysin suomenkielisistä kodeista tulevia lapsia. Osa heistä aloittaa jo ruotsinkielisessä lastentarhassa.
"Heidän vanhempansa pitävät etuna, että lapsi on kaksikielinen," Lehtiniemi selittää.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva