Pieni pala paratiisia

Mirja Rintala teksti ja kuvat
Kaleva
Oulu Valkoisen portin takaa kurkistelee yorkshirenterrieri Nata. Se toivottaa vieraat tervetulleeksi Markkuun ryhmäpuutarhan tontille.
Natan emäntä Aulikki Härö esittelee ylpeänä pientä pihaparatiisia. Kukkapenkit hehkuvat punaisena, oranssina ja valkoisena. Mökin nurkan takana punastelevat mansikat. Varjoisalle terassille on katettu kahvit.
Häröt ostivat oman mökin Markkuun ryhmäpuutarhasta kolme vuotta sitten. Annelin mukaan päätöstä ei ole kaduttu. "Meloimme mieheni kanssa tuossa Oulujoella usein, ja aina ohi mennessä sanoimme, että tuolta me vielä joskus hankimme mökin. Ja täällä ollaan!"
Pariskunta muuttaa mökille kaupungin hälinästä toukokuussa, ja palaa takaisin vasta syyskuun lopussa. "Toiset lähtevät Espanjaan, me tulemme tänne."
Markkuun ryhmäpuutarha perustettiin vuonna 1975. Se sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta. Alueella on 165 mökkiä. Vesipisteet ovat pihalla, ja jokaiseen mökkiin on vedetty sähköt.
Ryhmäpuutarhan puheenjohtaja Eila Haimakainen on viihtynyt alueella 35 vuoden ajan. Hän tietää kaiken Markkuusta ja sen toiminnasta.
"Parasta täällä on hyvä yhteishenki. Aina löytyy apua ja apulaisia. Vaihdamme taimia keskenämme, pidämme hauskaa tapahtumissa ja siistimme aluetta yhdessä", hän kertoo.
Haimakainen esittelee ylpeänä jokirantaan talkoilla rakennettua Marketan kerhotaloa, missä asukkaat voivat käydä saunomassa ja suihkussa. Salin puolella voi pitää juhlat sadalle henkilölle. "Kerhotaloa rakennettiin viisi vuotta yhdessä talkoilla. Talkootyötunteja kertyi 3 800."
Rannassa on venepaikkoja 50 veneelle. Kerhotalon takana miehet pelaavat tennistä omalla tenniskentällä. Puheenjohtaja on erityisen tyytyväinen siihen, että muutama mökki on saanut uusia, nuoria asukkaita. "Saamme leikkipaikalle ja uimarannalle uusia käyttäjiä."
Haimakainen ei osaa kuvitellakaan viettävänsä kesää jossakin muualla. "Tämä on aivan uskomaton paikka. Aamulla kun aukaisen oven, niin olen pihalla. Keväällä käymme hiihtelemässä ja suunnittelemme tulevia töitä. Asumme täällä koko kesän."
Markkuussa vietetään kesää tiiviisti. Naapurukset ovat päivittäin toistensa kanssa tekemisissä. Kaikki alueen suuret työt tehdään yhdessä.
Vuosien aikana alueelle on myös synnytetty useita yhteisiä tapahtumia. "Kesäkauden aloittavat avajaiset. Hernekeittopäivänä valmistamme ison määrän soppaa, jota myymällä on kerätty varoja toimintaan 35 vuoden ajan", Haimakainen selvittää.
Lisäksi alueella vietetään yhdessä juhannusta, elojuhlia ja kauden päättäjäisiä. Kesällä järjestetään myös hartaustilaisuus ja kaikille avoimet urheilukilpailut.

Markkuun avoimet ovet tänään lauantaina kello 12 - 16. Tarjolla on kahvia ja vohveleita. Pysäköintipaikkoja löytyy Markkuuntien molemmista päistä. Opastettuja kierroksia kerhotalolta. Vieraat voivat tutustua niihin pihoihin, joiden portti on jätetty auki.Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva