Mollisointuiset jäähyväiset

Eleonoora Riihinen Kaleva
Oulu Aviopari Miklos Spanyi ja Magdy Mikaelberg ovat syntyneet Unkarissa, heillä on Suomen passi, mutta asuvat kohta Saksassa.
"Aika perinteinen tarina, jos olet muusikko", Spanyi toteaa. Mutta millaisia muusikoita he ovat? Spanyi on vanhan musiikin taitaja, 1600-1700-luvun barokin ja klassismin virtuoosi, joka on ollut mukana yli 100 levyllä.
Spanyi hallitsee harvinaisimmatkin klaveerit: cembalon, klavikordin, urut, fortepianon ja tangenttiflyygelin. Palkittu muusikko on kiertänyt ympäri maailmaa opetuskeikoilla ja konserteissa. Hän on syventynyt erityisesti Carl Philipp Emmanuel Bachin klaveerituotantoon.
Mikaelberg puolestaan on konsertoiva alttolaulaja ja kuoronjohdon opettaja. Molemmat ovat opettaneet musiikkia Oulun konservatoriossa.
Parikymmentä vuotta sitten unkarilaislehti vertasi Spanyita ja Mikaelbergia muuttolintuihin, jotka ovat pesiytyneet Liminganlahden rauhaan. He lähtivät sekasortoisen maan miljoonapääkaupungista Budapestista Liminkaan. Pariskunta rakensi talon ja tarkoitus oli jäädä pohjolaan pysyvästi.
Toisin kävi. "Nyt varmaan kirjoitettaisiin, että muuttolinnut ovat lähdössä etelään", Mikaelberg sanoo.
Muutolle on vain yksi selkeä syy: Spanyin työ.
"Alkuaikoina tykkäsin opettaa konservatoriolla, mutta myöhempinä vuosina työnkuva muuttui. En tuntenut oloani enää kotoisaksi. On vaikeaa välittää 10-14-vuotiaille Bachin esittämisen nyansseja. Kaipasin korkeakouluympäristöön", Spanyi kertoo.
Musiikkikoulutuksen hajauttaminen Oulun konservatoriolle ja Oulun ammattikorkeakoululle oli pariskunnan mielestä hirveä takaisku alueen musiikkiopetukselle. Heidän mielestään oli järjetöntä hajottaa ehjää järjestelmää, joka tuotti kansainvälisiä huippumuusikkoja.
Saksasta Spanyi löysi sen työpaikan, mihin Oulussa ovet eivät auenneet. Hän sai pysyvän vanhan musiikin dosentin viran Mannheimin musiikkikorkeakoulusta, jossa hän on käynyt opettamassa kolmen vuoden ajan konservatoriotyönsä ohessa.
"Tällä osaamisella ja tällä kokemuksella haluan olla mahdollisimman hyödyllinen. Nyt sain sen mitä halusin. Oppilaani ovat äärimmäisen motivoituneita ja taitavia. Olen tästä mahdollisuudesta hyvin innoissani."
Lähtö tuntuu pariskunnasta ristiriitaiselta, jopa vähän katkeransuloiselta. Parinkymmenen vuoden aikana heistä ehti tulla suomalaisia ja liminkalaisia. Omaa kotitaloa ei saa pakattua mukaan, eikä neljää vuodenaikaa.
"Vaikeudet ovat kuin ponnistuslauta, josta lähdetään kohti uusia seikkailuja. Kaikki ovet eivät auenneet täällä, mutta sitten ne aukesivat muualla. Olemme nyt hyvin onnellisia", Mikaelberg sanoo.
Muusikot eivät jätä Suomea unohtamatta kaikkea hyvää.
"Kaksikymmentäkaksi vuotta sitten muutimme tänne maasta, jonka poliittinen ja yhteiskunnallinen systeemi tuhoutui juuriaan myöten silmiemme edessä. Suomessa saimme asua ja kasvaa läntisessä maailmassa. Olemme siitä äärimmäisen kiitollisia", Mikaelberg sanoo.
Spanyi ja Mikaelberg esiintyvät toistaiseksi viimeisen kerran Oulun tuomiokirkon jäähyväiskonsertissa tiistaina.
Spanyi esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa juurikin tuomiokirkossa. Se oli elokuussa 22 vuotta sitten.
"Sen muistan, että silloin oli hyvin vähän yleisöä. Heitä oli seitsemän ihmisen joukko. Jos tiistaina kirkossa on kahdeksan ihmistä, niin sehän on jo parannusta", Spanyi sanoo huvittuneena.
Kirkonpenkit eivät varmastikaan jää tyhjiksi, sillä hyvästejä kuuntelemaan on kutsuttu pariskunnan ystäviä. Heitä on kertynyt paljon vuosien saatossa.
"Ei tämä jää viimeiseksi kerraksi, kun esiinnymme Oulun tuomiokirkossa", Mikealberg vakuuttaa.
Muuttolinnut tulevat vielä visiitille.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva