Ilmainen panOulu on harvinaisuus

Jaana Kangas Kaleva, STT
Helsinki-Oulu Lentokone laskeutuu Oulun kentälle, matkustaja avaa kännykän ja sillä netin kaupungin ilmaisella langattomalla yhteydellä.
Helsingin kauppatorilla turisti ei saa ilmaista kaupunki-wlan-yhteyttä auki kuin hyvällä tuurilla. Tampere mainostaa langatonta verkkoa, joka vaatiikin yllättäen tunnuksen ja maksaa.
Kattava, kaupungin tarjoama ilmainen nettiyhteys on harvinaisuus. Muutama vuosi takaperin kunnat suunnittelivat ja perustivat vielä innolla wlan-verkkoja keskustoihinsa. Nyt niiden laajentaminenkin on koettu turhaksi.
Oulun kaupungin tarjoama panOulu on kuitenkin poikkeus. Avoin nettiyhteys on lunastanut paikkansa etenkin opiskelijoiden ja kaupungin työntekijöiden keskuudessa.
PanOulu-verkon laajentaminen tulee käsiteltäväksi uuden Oulun strategiassa. Tällä hetkellä mietinnässä on koulujen langattomien yhteyksien toteuttaminen.
"Strategiassa mietitään, halutaanko verkkoa laajentaa ja jos halutaan, niin minne. Näköpiirissä ei ole, että panOulu ajettaisiin alas", Oulun kaupungin tietohallintopäällikkö Juhani Heikka kertoo.
Kaupunkien wlan-buumi loppui lyhyeen, sillä niin monella suomalaisella alkoi olla nettiyhteydellä varustettu laite aina mukanaan.
"Wlan-verkkoja ei pidetä enää kovin tarpeellisina, koska niin monella on 3g-datayhteys tietokoneessaan, tabletissaan tai älypuhelimessaan", arvelee tietoturvakonsultti ja tietokirjailija Petteri Järvinen.
Wlan-yhteys hyödyttää nykyään lähinnä ulkomaisia turisteja, jotka joutuvat maksamaan kallista roaming-maksua kotimaansa operaattorille.
Toisaalta maksut ovat tällä hetkellä laskussa.
"Voi hyvinkin olla, että viiden vuoden tähtäimellä avointa wlania ei enää tarvita turisteillekaan", Järvinen uskoo.
Hän arvelee, että kunnat ovat lisäksi jarruttaneet wlan-suunnitelmiaan kovien kustannusten tai tietoturvariskien pelossa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on nykyään vaikea löytää avointa wlan-verkkoa, vaikka niitä ennen oli paljon.
Jopa koko kaupungin kattavaa langatonta nettiyhteyttä on pohdittu joissakin kunnissa. Vantaalla kunnallista langatonta verkkoa halusi kaksi vuotta sitten yli 20 kaupunginvaltuutettua.
Helsingissä on aika ajoin keskusteltu kaupungin avoimen verkon laajentamisesta ydinkeskustasta eteenpäin.
Kaupungin tietotekniikkapäällikkö Markku Raition mukaan toimeen ei ole ryhdytty lähinnä siitä syystä, että langattomien verkkojen tarjonta ja yhteyksien saatavuus kaupungin alueella ovat muutenkin hyvät.
"Kaupungin verkon langattomien tukiasemien kantama on rajallinen. Kaupungin tarjoamaa kattavaa peittoa ei ole nähty mielekkääksi rakentaa."
Myös Oulussa, jossa ilmainen verkko toimii keskusta-alueella hyvin, palvelu aiheuttaa eripuraa. Yhteyden toimivuutta ei pystytä lupaamaan sataprosenttisesti.
"Se on sellainen säännöllinen keskustelunaihe, kun wlan kuuluu joillekin ja suurimmalle osalle ei", sanoo Heikka.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva