Eeli Aalto lahjoittaa maalauksiaan

Kaleva
Oulu Oulun taidemuseo on saanut paikallisen taide- ja kulttuurihistorian näkökulmasta mielenkiintoisen ja merkittävän kuvataidelahjoituksen.
Kulttuurin eri aloilla vaikuttanut kuvataiteilija Eeli Aalto (s.1931) lahjoittaa taidemuseon hallinnoimaan Oulun kaupungin kokoelmaan kymmenen suurikokoista Oulu-aiheista maalaustaan.
Lahjoituskokonaisuus on osa Eeli Aallon tunnettua Sata kuvaa Oulusta -sarjaa, jota kuvataiteilija on esitellyt verkkogalleriassaan jo yli kymmenen vuotta.
Eeli Aallon sadan teoksen Oulu-aiheinen maalaussarja ajoittuu 1990-luvulle. Taiteilija oli tuolloin juuri päättänyt uransa televisiodokumentaristina.
Nuoruudessaan Helsingissä Suomen Taideakatemian koulussa ja pariisilaisessa André Lhoten akatemiassa kuvataidetta opiskelleena hän halusi keskittyä jälleen täysipainotteisesti maalaamiseen.
Alkujaan Viipurista evakkona Ouluun tullut Eeli Aalto tunsi vahvaa kiintymystä nykyistä kotiseutuaan kohtaan.
Oulun taidemuseolle lahjoitetut kymmenen maalausta ovat valmistuneet vuosien 1993-1997 välisenä aikana. Teosten lähtökohdat ovat olleet taiteilijalle omaelämänkerrallisia.
Aiheina ovat myös muille kaupunkilaisille tutut maisemat, tapahtumat ja henkilöt. Taiteilijan ohella maalauksissa esiintyvät muun muassa silloinen sanomalehti Kalevan kulttuurivastaava Kaisu Mikkola, kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaa ja kamarineuvos Atte Kalajoki.
Maisemista on tunnistettavissa eri kaupunginosat ja yhä olemassa olevat rakennukset. Maalauksissa myös vietetään vappua Rotuaarilla, käydään kauppaa torilla ja istutaan Jumalan teatterin katsomossa.
Taidemuseo esittelee lahjoituskokonaisuuden yleisölle 31.8.-16.9. välisenä aikana. Avajaiset ajoittuvat Oulun päivien yhteyteen, jolloin taiteilija Eeli Aalto kertoo yleisölle tarinoita lahjoittamiensa maalausten synnystä, historiasta ja merkityksestä.
Toinen samanlainen yleisötilaisuus järjestetään taidemuseolla näyttelyn päättymisviikonloppuna. Yleisötilaisuuksiin on mahdollista ottaa osallistujia rajoitetusti ennakkoilmoittautumisen kautta.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva