Berliinistä Materan rauhaan

Riikka Tuomivaara Kaleva
Oulu Kolmensadan neliön taiteilijaresidenssi Italian Materassa avattiin Oulun läänin taidetoimikunnan käyttöön elokuun ensimmäinen päivä.
Residenssi on tarkoitettu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa toimiville taiteilijoille.
Ensimmäisenä taiteilijaresidenssiin tutustuu kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen, joka viettää syyskuun puolesta välistä lähtien karun kauniissa maisemissa kaksi kuukautta.
Residenssi sijaitsee historiallisessa Sassi di Materan kaupunginosassa, joka on Unescon maailmanperintökohde.
Kaupunginosa on kuuluisa kallioon louhituista asunnoista, ja tällaiset ovat myös uuden taiteilijaresidenssin puitteet.
Heikkisen tehtävänä on kerätä tietoa alueesta ja kehittää residenssiä valmiiksi vastaanottamaan eri alojen taiteilijoita.
"Avaamme nettisivut ja pidän Materassa yllä blogia, jota toivomme sitten muiden taiteilijoiden jatkavan. Tarkoituksena on ottaa selvää käytännön asioista, liikenneyhteyksistä ja nähtävyyksistä sekä residenssin toimivuudesta."
Matera on Oulunsalon ja sitä kautta uuden Oulun ystävyyskaupunki. Taiteilijaresidenssin myötä kehitetään myös koulutusyhteistyötä paikallisen yliopiston ja konservatorion kanssa.
"Oulun yliopistolla ja ammattikorkeakoululla on jo Erasmus-sopimukset Basilicatan yliopiston kanssa. Lisäksi konservatorion kanssa aloitetaan harjoittelu-, opettaja- ja oppilasvaihdot", kertoo koulutusyhteistyön yksikönjohtaja Riitta Tötterstöm Oulun seudun ammattikorkeakoulusta.
Vuodesta 2004 asti taidetoimikunnan taiteilijaresidenssi on sijainnut Berliinissä, Saksassa ja sitä ennen Tšekin pääkaupungissa Prahassa.
Berliini on tunnetusti nykytaiteen kehto ja erityisesti nuorten taiteilijoiden ykköskohde. Pienessä residenssissä ei kuitenkaan ollut erillisiä työskentelytiloja.
Taidetoimikunnan residenssitoiminnan pääsihteeri Ulla Lassilan mukaan toiveita residenssin paikan muuttamiseen on tullut itse taiteilijoita.
"Olemme aikaisemmin tarjonneet isoja metropoleja, joihin taiteilijat helposti hukkuvat, kun omaa taidetta lähdetään tuomaan esille. Suuremman tilan myötä Materan residenssistä tulee todellinen työskentelyresidenssi, jossa on tilaa myös musiikkikokoonpanoille ja esittävän taiteen ryhmille."
Italian kunniakonsuli ja Oulun ammattikorkeakoulun lehtori Ulla Paananen huomauttaa, että Materan vahvuus on juuri siinä, että se ei ole perinteinen turistikohde.
"Suuret turistivirrat eivät ole pilanneet alkuperäiskulttuuria, joka on varmasti taiteilijoille hyvin inspiroivaa."
Berliinin sykkivää kulttuurielämää jäädään taiteilijoiden keskuudessa myös kaipaamaan.
Kuvataiteilija Anni Arffmanin ja Anja Kurikan mukaan Berliini ja Matera ovat toistensa täydelliset vastakohdat.
"Berliini on Euroopan nykytaiteen keskus, jossa tapahtuu koko ajan, saa kontakteja ja pääsee luomaa uraa", Arffman kertoo.
"Materassa on näkyvillä historia ja taiteen kerrostumat, ja residenssielämä painottuu työskentelyyn. Italia on minulle tuttu paikka, joten varmasti kokeilen uusia tiloja", Kurikka jatkaa.
Taiteilijoiden mukaan ihanteellinen tilanne olisi mahdollisuus käyttää kumpaakin residenssiä.
"Kaikkea ei voi kuitenkaan saada. Toivottavasti Materassa saa työskentelyrauhan eikä siitä tule mikään perhelomakohde", Arffman sanoo.
Taidetoimikunnassa toivotaan, että taiteilijat kertovat residenssiin liittyviä toiveitaan suoraan heille, jotta toimintaa päästään kehittämään yhteistyönä.
"Palautteiden myötä mietitään sopivia ratkaisua perheiden ja muiden käytännön asioiden suhteen", Lassila kertoo.
Kuten Berliinin residenssissä, myös Materassa käyttöaika on kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen.
Taiteilijaresidenssiin on tällä hetkellä avoin haku. Lassilan mukaan Berliinin ja Prahan tilat ovat olleet kovassa käytössä ja Matera on jo herättänyt hyvin kiinnostusta.
Ensi vuonna Materan residenssissä pidetään viralliset avajaiset taiteilijoiden ja alueen yhteistyökumppaneiden kanssa.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva