Keväällä perhosen siivet puhkeavat kukkaan

Lapset tekevät taidetta Jokijärven kulttuurikylässä

Airi Railo

TAIVALKOSKI Jokijärven koulun pihamaalla luotiin viikonloppuna maataidetta, joka valmistuu vasta ensi kevään heräämisen myötä.

Mukana oli viisitoista taiteentekijää 3-vuotiaista 14-vuotiaisiin.

Jokainen suunnitteli sopivan taideteoksen paperille. 3-vuotiaat kertoivat äideilleen, minkälainen työn tulisi olla. Äidin tehtävänä oli piirtää malli paperille.

Luonnoksia valmistui yhteensä 16. Paras valittiin äänestämällä. Ohenojan Lauran ja Julian sekä Hirvosen Lauran yhdessä suunnittelema Perhonen sai eniten kannatusta.

Pihan nurmikerrosta on poistettu perhosen muotoinen alue. Kolot täytetään mullalla ja siihen istutetaan kukkasipuleita. Keväällä, kun perhosen siivet puhkeavat kukkaan, teos on valmis.

Taideleiri kuuluu yhtenä tapahtumana Tuumu- eli Tuu Mukkaan -projektiin. Muita yhteen hiileen puhaltajia ovat Jokijärven kyläseura ja 4H-yhdistys.

Materiaali luonnosta

”Parasta tällaisissa tapahtumissa on kun lapset innoittavat toisiaan; joku tekee spontaanisti jotakin ja toinen keksii siihen vielä lisää”, kertoo taideleirin ohjaaja, taiteilija Jussi Valtakari.

Ohjaajan tarvitsee vain katsoa, että tekemisen suunta on oikea ja antaa lasten luoda vapaasti.

Taideleirin materiaalin hankkijana on ollut 4H-yhdistyksen Raija Karjalainen. Materiaaliksi sopi kaikki koululta, lähiympäristöstä ja luonnosta on löydetty.

Syntyneet taideteokset jäävät koululle. Työt on suunniteltu siten, että ne säilyvät yli talven ja ilahduttavat vielä keväälläkin.

Monen lapsen mielestä mielenkiintoisin työ on ollut aidanseipäistä rakennettu satumetsä. Jonkun mielestä se muistuttaa taikametsää. Heinäseipäät on koristeltu luonnosta kerätyin oksin ja sammalein. Narua ja lankaa, kirkkaita nauhoja ja maaliakin on käytetty.

Ohjaaja, taiteilija Eeva-Kaisa Jakkila kertoo, että aiheet eivät liity mihinkään määrättyyn satuun vaan jokainen on toiminut oman innoituksensa mukaan.

Muotteja kanaverkosta

”Muottina on kaikista mukavin olla”, kertoo Mirka Alapirtti. Tyttö laitetaan lattialla makaamaan, ympärille kiedotaan katiskaverkkoa, erikseen jalat ja kädet, erikseen muu vartalo.

Kun muotti on valmis, se irrotetaan ja päällystetään liimaseokseen kastetulla talouspaperilla. Kuivumisen jälkeen jokainen havaitsee veistoksen esittävän nukkuvaa tyttöä.

”Ehkä maalaamme sen - tai mitä nämä taiteentekijät keksivätkään”, arvelee Eeva-Kaisa Jakkila.

Airi Railo

Satumetsässä. Hylätyt heinäseipäät muuntuivat satumetsäksi Jokijärven taideleirillä.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva