Pumpelijahti on alkanut

Kotimaisessa kilpailussa mukana ennätysmäärä uusia videoita

Janne Knuuti

OULU Kahdeksannen kerran järjestettävien Oulun musiikkivideofestivaalien (23.-26.8.) kotimaisessa kilpailussa on mukana ennätysmäärä uusia videoita. Kaikkiaan 154 teosta kilpailee himoitusta Kultapumpeli-pystistä.

Perinteisten Kulta- ja Kansanpumpeleiden sekä kunniamainintojen lisäksi tämänvuotisessa Pumpeligaalassa jaetaan ensimmäisen kerran Teinipumpeli nuorelle ja lupaavalle musiikkivideo-ohjaajalle.

Festivaalituottaja Taina Ronkaisen mukaan viime vuosien yleisötungoksesta on opittu sen verran, että tällä kertaa kotimaisten videoiden näytökset on siirretty Nukun studiolta isommille areenoille. Kilpailuvideoita näytetään Nukun isossa salissa ja pääkirjaston Teuvo Pakkalan salissa.

Kilpailun tuomaristo on perinteiseen tapaan hyvin arvovaltainen. Tuomaristoa johtaa amerikkalainen Andrea Clark, joka on USA:n Music Video Production Associationin (MVPA) apulaisjohtaja.

Kansainvälistä ja monipuolista

Torstaina alkavien musiikkivideofestivaalien kansainvälisistä näytöksistä huokuu monipuolisuus. Katseltavaa riittää USA:ssa palkituista videoista aina puolalaisiin animoituihin musiikkivideoihin saakka.

Tämän vuoden nostalgia-annoksen tarjoilee amerikkalaistutkija ja keräilijä Jack Stevenson, joka on koonnut trailereita ja katkelmia 1960-luvun rock-elokuvista ja ajan artistien tv-esiintymisistä. Mukana on esimerkiksi ainutlaatuinen taltiointi Rolling Stonesin Hyde Parkin konsertista 1969.

Mielenkiintoista katseltavaa ovat varmasti myös viime vuosien parhaita ruotsalaisia videoita luotaava Mekano Baby -näytös sekä varsinkin Julien Templen ohjaama The Filth and The Fury -dokumentti, joka käsittelee legendaarista punk-bändiä Sex Pistolsia.

Kulttipätkiä Oulusta

Erikoisnäytöksissä on joka vuosi tutustuttu tarkemmin yhteen kotimaiseen musiikkivideo-ohjaajaan. Tänä vuonna pureudutaan maailmalle eniten levinneitä suomalaisvideoita ohjanneen Miikka Lommin töihin.

Lommi on tehnyt Music TV:lläkin nähtyjä videoita mm. Kemopetrolille, Bomfunk MC´s:lle ja viimeisimpänä The Rasmukselle.

Lommin videoita ei sen sijaan nähdä Rillumareistä Dingoon -näytöksessä, jossa käydään läpi suomalaisen musiikkivideon esihistoriaa. Musiikkivideotutkija Antti-Ville Kärjen koostama paketti sisältää näytteitä ennen 1990-lukua tehdyistä videoista, elokuvista ja tv-ohjelmista. Näytös pohtii nykyisen musiikkivideotuotannon suhdetta esihistoriallisiin edeltäjiin.

Oululaista väriä festivaalien erikoisnäytöksiin tuo kulttimaineen internetissä ja Moon Tv:llä saavuttanut Acid Cinema. Tämän riippumattoman oululaisryhmän enemmän tai vähemmän taiteellisia tuotoksia esitellään peräti kahdessa näytöksessä. Joukossa ovat lyhytelokuvat Planet of the Bouncers - Portsareiden planeetta sekä realistisesti pihapoliisien arkipäivää kuvaava Kyylät.

Uutta Darudea. Kultapumpelia himoitsee tämäkin Juuso Syrjän ohjaama Darude-video Out of Control.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva