Ilmakitara soittaa Oulua maailmalle

Lassi Karppinen

OULU Oulun Musiikkivideofestivaalien kansainvälisesti kiinnostavimmaksi ohjelmanumeroksi on noussut ilmakitaransoiton MM-kilpailu. Kitarattomat kepittäjät rokkaavat Oulussa kuudetta kertaa perjantaina. Ohjelmanumero on tänä vuonna siirretty Kauppatorilta Kuusisaareen.

Ainutlaatuiseen maailmanmestaruuskilpailuun on ilmoittautunut seitsemäntoista osallistujaa ympäri planeettaa. Varsinkin Isossa-Britanniassa kiinnostus ilmakitarointia kohtaan on vuosi toisensa jälkeen kasvanut. Perjantaina Kuuskan lauteille nousee kaksitoista brittiä. Heidän lisäkseen esiintyy yksi australialainen, yksi hollantilainen ja kolme suomalaista ilmakitarataiteilijaa.

Ilmakitaratuottaja Marika Lambergin mukaan ilmakitaran soittaminen on briteille eräänlainen kansallisurheilulaji, jonka tahtiin hihat heiluvat ahkerasti pubeissa.

”Järjestäjien pitääkin varautua brittiläisiin ilmakitarahuligaaneihin”, Lamberg nauraa.

Brittijoukkio houkuttelee kaupunkiin myös ulkomaisia toimittajia, joita tapahtumaan on toistaiseksi akkreditoitunut 25 kappaletta. Ilman kitaraa soittavia käy ihmettelemässä neljä dokumenttiryhmää, esimerkiksi yksi Belgiasta, ja brittiläisen BBC:n radio 4.

Tammikuussa kansainvälinen Time-aikakauslehti laski Oulun ilmakitaran MM-kisat mukaan yhdeksi tämän vuoden muutamasta kymmenestä merkkitapauksesta.

”Tänä vuonna ei ole Jay Lenon kanssa neuvoteltu, että voittaja esiintyisi hänen tv-show'ssaan, mutta ulkomainen media on ollut niin kiinnostunut, että voittaja pääsee vouhottamaan moneen muuhun ohjelmaan.”

Kuusisaaren areenaltakaan mestarin ei tarvitse poistua tyhjin käsin, sillä näyttävin huitoja saa palkkiokseen sähkökitaran.

Ilmakitara vinkuu vasemmalla kädelläkin

Lamberg kertoo, että enimmäkseen MM-skabaan ilmoittautuneet ilmakitaristit ovat oikeakätisiä, mutta kädellisyys saattaa riehakkaimmilla esiintyjillä vaihtua lennossa livetilanteessa. Ilmakitaraa on MM-kisoissa soitettu molemmin käsin, jaloin, kerien ja onpa sitä yritetty Jimi Hendrixin mallia seuraten sytyttää palamaankin.

Kilpailun päätuomari on itseoikeutetusti Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen. Ilmakitarassa tyylipisteet jaetaan asteikolla 4.0-6.0.

”Se on sama kuin taitoluistelun pisteytys, mutta ilmakitarassa ei ole pakollisia kuvioita. Arvosteluperusteina voidaan mainita taiteellinen vaikutelma, heittäytyminen ja ilmavuus”, Lamberg mainitsee.

Perjantain ilmakitarakilpailun pienoisena ennakkosuosikkina voitaneen pitää viime vuoden voittajaa, oululaista Markus Vainionpäätä.

Oulun Musiikkivideofestivaali järjestetään 23.-26. elokuuta kahdeksatta kertaa. Festivaalin kivijalka on kotimainen musavideokilpailu, johon on ilmoitettu 154 videota - enemmän kuin koskaan.

Festivaalin budjetti on alkuaikoihin verrattuna satakertainen eli 400 000 markkaa, josta julkisen tuen osuus on vähän alle puolet. Järjestäjät odottavat musiikkivideofestivaaleille yhteensä 20 000 kävijää.

Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva