Vanha vesitorni ehostuu syksyksi

Kati Luoma Kaleva
Oulu Puolivälinkankaan vesitornin ympärille on toukokuun aikana ilmestynyt korkeuksiin kohoavia telineitä. Niitä tarvitaan, jotta 55 metriä korkean tornin rapautunutta ulkopintaa päästään kesäkuussa kunnostamaan.
Vesitornin ulkopinta saa kesän aikana uudet betonirakenteet. Rakennukseen tehdyssä kuntokartoituksessa huomattiin, että ulkopinnat ovat osaltaan rapautuneet ja raudoituksen suojabetoni pettänyt joissakin kohdissa.
Vuonna 1969 valmistuneen vesitornin betonipintoihin ei aiemmin ole tehty laajamittaista julkisivuremonttia.
Telineiden rakennus aloitettiin toukokuun alussa ja tällä hetkellä ne ulottuvat vesitornin kartiomaisen yläosan juureen saakka. Ennen varsinaisen korjausurakan aloittamista telineet rakennetaan ulottumaan aivan vesitornin huipulle saakka.
"Korjaustöihin päästäneen kesäkuun puolivälissä", arvelee Oulun Veden verkostopäällikkö Tero Kilpeläinen.
Urakka-aika kestää lokakuun loppuun saakka. Kilpeläinen uskoo kuitenkin, että korjaustyöt voivat valmistua jo lokakuun alkuun mennessä. Kustannusarvio saneeraushankkeelle on noin 900 000 euroa.
Käytännössä vesitornin kunnostusta vaativat osat pinnoitetaan eli niihin laitetaan ohut suojaava betonikerros.
Korjausta kaipaavat jalkaosan vino- ja pystypilarit sekä yläosan kartio, joka pinnoitetaan kokonaan. Samassa yhteydessä korjataan porrastiloja ja askelmia.
Tuore betonipinta saattaa olla hieman alkuperäistä pintaa vaaleampi.
"Pyrkimys kuitenkin on säilyttää vanha ulkonäkö ja saada kunnostetusta tornista niin betoninvärinen kuin mahdollista", Kilpeläinen sanoo.
Säiliön ulkopuolella tehtävä remontti ei vaikuta vedenjakeluun mitenkään.
Vesitornin peruskunnostus tehtiin vuosina 1996-1997. Tällöin uusittiin tornin lämmitys, ilmanvaihto ja vesikatto.
Puolivälinkankaan vesitorni edustaa sienimäistä muotoa, joka vielä tornin rakennusaikaan oli uutta. Sittemmin sienimäinen muoto osoittautui edullisimmaksi vesitornin muodoksi.
Oulun toinen toiminnassa oleva vesitorni sijaitsee Maikkulassa Knuutilankankaalla. Maikkulan vesitorni valmistui 1993. Remontit eivät ole sen kohdalla vielä ajankohtaisia.
Oulun ensimmäinen vesitorni on Intiössä sijaitseva kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus.
Torni oli käytössä 1927-1969, Puolivälinkankaan vesitornin valmistumiseen saakka. Vanha torni suljettiin, koska siitä oli tullut liian matala ja pieni vastaamaan uuteen tilanteeseen.
Kolmatta vesitornia ei Ouluun ole suunnitteilla. "Puolivälinkankaan ja Maikkulan vesitornit palvelevat hyvin nykyistä vedenjakelua", Kilpeläinen sanoo.
Vesitornin tarkoituksena on pitää yllä tasaista verkostopainetta vesijohtoverkoissa sekä varastoida vettä kulutushuippuja ja veden tuotantohäiriöitä varten.
Vesijohtovesi pumpataan verkostoon vedenpuhdistamoilta Kurkelanrannasta ja Hintasta. Verkoston vesipaine saadaan aikaan vesilaitosten pumppauksella.
Yöllä vesitornin vesisäiliöt täytetään ylärajaan saakka ja päivän aikana vettä johdetaan kuluttajille säiliöistä painovoimaisesti.
Vesitornit eli ylävesisäiliöt varmistavat tasaisen paineen koko kaupungin alueella ja ovat niin sanottuja itseohjautuvia paineentasaajia.
Tämän vuoksi vesitornit ovat edullisia vesivarastoja ja vedenjakelun varmistajia.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva