Taidekoulun iloiset ja rohkeat

Tyylejä, tyyppejä, kuoseja - aatteita vaatteista. Visuaalisen taiteen linjan vuosinäyttely Oulun taidekoululla (Kansankatu 54) 9.6. saakka.

Langoilla katosta roikkumaan ripustetut räsynuket tervehtivät tulijaa taidekoulun eteisessä.
Irrotteleva materiaalinkäyttö tuo matonkuteista, napeista ja lakanoista muovattuihin nukkeihin jonkinlaista voodoo-henkeä, hahmojen iloiset ilmeet kertovat leikkimielestä. Nämä ovatkin voimaesineitä ilon loitsintaan!
Päättyvän lukuvuoden teemana taidekoulun visuaalisen linjan ryhmissä on ollut Iloa iholle. Tämä teema on ollut vuoden aikana valtakunnallinen ja käytössä lasten ja nuorten kuvataidekouluissa kautta koko Suomen.
Teeman myötä on tutkittu erityisesti koristautumista, designia, pukeutumista, muotia sekä kauneusihanteita ennen ja nyt.
Nuorempien oppilaiden ryhmissä teemaa on lähestytty usein sadun kautta ja mukana on myös monenlaisia mielikuvitusolentoja kotikoloineen.
Isompien oppilaiden tehtävissä on tutkailtu asioita, jotka liittyvät identiteetin muodostumiseen, minän ja maailman suhteeseen, julkisuuteenkin. Osa tehtävistä on ollut yhteisiä kaikille ikäryhmille.
Välineiden valikoima on runsas. Mukana on piirustuksia, maalauksia, rakennelmia, animaatiota, sarjakuvaa, vaateveistoksia...
Myös yhteistyö koulun eri linjojen välillä näkyy. Jättipaperinukkien vaatteet olivat mukana taidekoulun helmikuisessa Nuttu nurin, onni oikein -esityksessä kaupunginteatterin suurella näyttämöllä, samoin kuin nyt korkeassa salissa hiljaa heijaavat jäykistetyt vaatteetkin. Esityksessä kuultu Sammakko ja leivos -laulu on saanut myös visuaaliset tulkintansa.
Tämä mahdollisuus ylittää eri taiteenlajien välisiä rajoja tuo taidekoulun opetukseen kokonaisvaltaisuutta, joka on sen suuri voimavara.
Leena Kangas



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva