Luovaa työtä kaupan

Eleonoora Riihinen Kaleva
Oulu Kotkantie on täyttynyt keväisestä tohinasta. Valintakokeet ovat täydessä vauhdissa ja käytävillä istuu ammattimuusikon urasta haaveilevia nuoria. Toisen kerroksen soittoluokasta haaveita siivittää Bachin haikea Air. Meneillään on Kotkanpojan kvartetin harjoitukset.
Nelikkoa kuullaan kulttuuriosuuskunta Osuman aloitusjuhlassa keskiviikkona. Vuosia ajatuksen tasolla pyörinyt osuuskuntamalli on vihdoin konkretisoitumassa.
Osuma on Oulun seudun ammattikorkeakoulun kulttuurialan yksikön opiskelijoiden perustama osuuskunta. Sen tarkoitus on saada kulttuurialan ammatista haaveilevat kiinni työelämään.
"Kouluun tulee viikoittain kymmeniä työtarjouksia, jotka jäävät roikkumaan sähköiselle ilmoitustaululle", osuuskunnan toiminnanjohtaja ja mediatuottajaopiskelija Milla-Maija Kemppainen kuvailee nykytilannetta.
Yritys saattaa hakea esimerkiksi verkkosivuilleen uutta ilmettä samalla, kun ammattiin valmistuva opiskelija etsii työtä ja pohtii, miten saisi jalkaa oven väliin työelämään, Kemppainen havainnollistaa.
"Osuman tehtävänä on yhdistää nämä tahot. Työlle etsitään tekijät osuuskunnan jäsenistä ja työnantajalle tarjotaan heidän tarpeisiinsa räätälöidyt tarjoukset."
Osuman jäseniksi halutaan kaikki kulttuurialan opiskelijat ja tilaajiksi toivotaan yrityksiä, yksityisiä ja yhteisöjä. Toimintaan on haalittu opiskelijoita kaikista koulutusohjelmista, musiikista, tanssista ja viestinnästä.
Kotkanpojan jousikvartetin viulisti Ilpo Suikkanen on ollut rakentamassa perustajajäsenenä osuuskunnan musiikkitarjontaa.
"Kvartettimme edustaa musiikin yksikön klassista puolta. Sitä tilataan mitä luultavimmin esiintymään erilaisiin päivätapahtumiin, kuten häihin ja hautajaisiin".
Osuuskunta keskittyy välittämään tämänkaltaisia keikkatöitä, esiintymisiä, opetustyötä ja projekteja.
Kotkanpojan kvartetin tarkoitus on jäädä pysyväksi yksiköksi, vaikka soittajat vaihtuvatkin opintojen edetessä. Kvartetti jää ikään kuin opiskelijoiden työharjoittelupaikaksi. Työelämälähtöisen opinahjon kylkiäiseksi syntynyt osuuskunta toimii pehmeänä laskuna kulttuuriuralle.
Orkesterinjohtaja ja musiikinopettaja, kvartetin jäsen Sinikka Ala-Leppilampi on Suikkasen tavoin päivittämässä opintojaan. Ammattilainen haluaa lämmitellä soittajan penkkiä nuoremmille.
"Rakennamme osuuskuntaan paikkoja nuoremmille soittajille, jotta heidän olisi helppo jatkaa tästä", Ala-Leppilampi sanoo ja jatkaa: "Osuuskunta on erittäin hyvä harjoittelupaikka opiskelijalle, joka ehkä arastelee pyytää työstään palkkaa."

Työnvälityksen lisäksi
Osuman tarkoitus onkin saada tekijöilleen palkka. Kemppaisen mukaan opiskelijat kokevat oman työn hinnoittelun hankalaksi. Vaikka jokaisen opiskelijan haaveena on oman alan ammatti, voi kulttuuriala vierastaa sellaisia sanoja kuin "verkostoituminen" tai "pitching".
Työn rahallinen arvo ei tunnu olevan selkeä tilaajapuolellekaan. "Opiskelijatöitä otettaisiin vastaan mieluiten ilmaiseksi tai ainakin alihintaan. Osuma haluaa lopettaa hintapoljennan", Kemppainen painottaa.
Oamkin tapahtumatuottaja Mira Kolanen asettuu talon puolesta nuorten tueksi.
"Osuuskunta nostaa yleiseen tietoisuuden sen, ettei kaikkea työtä tehdä vain opintopisteitä vastaan. Monet opiskelijamme ovat lähes ammattilaisia", itsekin tanssijana työskennellyt Kolanen sanoo.
Samalla hinnoittelua saadaan kohdalleen myös kulttuurialan työmarkkinoilla, kun samaa työtä ei tehdä ilmaiseksi toisaalla.
"Luovan työn hinnoittelu on hankalaa ammattilaisillekin. Miten määritellä hintalappu esimerkiksi yhden salsatunnin opetuksesta firman pikkujouluissa?" Kolanen miettii.
Esimerkiksi tätä ja monia muita hintakysymyksiä osuuskunnan jäsenet pohtivat tarkemmin ensi syksynä. Yhteisen hinnaston pohjalta tehtävä laskutus kulkee veroineen osuuskunnan kautta, joka hoitaa myös laite- ja tilavuokraan liittyvän paperityön. Samalla mediatuottajaopiskelijat voivat harjoitella liiketoimintasuunnitelmia ja markkinointia.
"Tavoitteena on, että opiskelija saa rauhassa keskittyä vain työhönsä", Kemppainen kuvailee.
Jousikvartetin harjoituksissa Suikkanen keskittyykin hartaasti vain tulevan keskiviikon ohjelmistoon. Kohdeyleisöä ajatellen jousille on sovitettu myös kevyempää musiikkia, Beatlesia. Nykymusiikin sovelluksista kiinnostunut viulisti haaveilee, että osuuskunta tuottaisi vielä jonain päivänä kokonaisia konsertteja.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva