Konnarin kevät valloittaa

Lasten musiikkinäytelmä
Konnarin kevät Pohjankartanon salissa 23.5. Teuvo Pakkalan koulun ja Jäälin koulun oppilaita, Pohjan sotilassoittokunta. Jäljellä olevat esitykset 25.5., 28.5. ja 29.5.

Konnarin kevät on syntynyt Paavo Sarkkaman ikisuositun Pienet sydämet -musiikkinäytelmän innoittamana tilaustyönä. Esikuvan syntyajasta on maailma oleellisesti muuttunut. Konnarin kevät heijastaa onnistuneesti Pienten sydänten elämänuskoa ja päivittää sen musiikillisesti nykyaikaan.
Teuvo Pakkalan koulun opettaja Maria Portaankorva sävelsi ja sanoitti laulut, joita laulamassa oli koulun 3.-6.-musiikkiluokkien suurkuoro. Käsikirjoitus syntyi Jäälin koulun draamaopetuksen piirissä Tarja Kannus-Kivelän ja Leena Tiaisen ohjaamana. Näyttelijöitä oli molemmista kouluista.
Konnarin keväässä lähdetään luokkaretkelle. Junamatka Helsinkiin on täynnä kommelluksia: jo lähtösuunta ihmetyttää, kun ensimmäinen pysähdys on Jäälissä.
Koululaisia luotsaava opettaja on herkkä hermostumaan, mutta onneksi leppoisa konduktööri, "kiskojen gentleman", ratkaisee ongelmat ja jakaa elämänviisauksiaan. Näytelmän kantava teema onkin suvaitsevaisuus.
Lavastuksen keskeinen apu oli seinälle heijastettu videokuva, josta junan ohi kiitävät maisemat näkyivät. Asemilla ja niiden välilläkin pysähdyttiin tervehtimään paikallisasukkaita tai ihailemaan keväistä luontoa. Päämäärää tärkeämpää oli matka ja yhdessäolo.
Musiikillisesti Konnarin kevät on erittäin onnistunut. Jaakko Nurilan johtama Pohjan sotilassoittokunta soitti kevyen rullaavasti Kaj Skrabbin nasevien sovitusten mukaan.
Ammattimuusikkojen kanssa työskentely selvästi inspiroi kuorolaisia: suuri joukko lauloi rytmisesti ihailtavan tarkasti ja komeasti äänissä Portaankorvan mukaansatempaavia lauluja.
Vaikeusastetta kohottivat laulun lomaan sijoitetut synkooppiset käsientaputukset. Värikkäät asut ja rytminen liikunta ja erityisesti laulajien innostus tekivät esityksestä kerrassaan vastustamattoman.
Juha Sutela



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva