Herra Näppylä puhuu järkeä

Eeva Kauppinen Kaleva
Oulu Mielipuolen päiväkirja tärähti Martti Suosaloon jo 17-vuotiaana lukiolaisena Oulussa.
Tänään Suosalo esiintyy pikkuvirkamies Arkadi Ivanovitš Poprištšina Oulun kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.
"Kun menin Oulun nuorisoteatteriin 1970-luvun lopulla, hoksasin että tämä on mun homma. Lueskelin kauheasti näytelmiä. Isä yritti sivistää minua ja osti joululahjaksi venäläisiä klassikoita. Luin Mielipuolen päiväkirjan ja ihastuin", Suosalo kertoo.
"Jo silloin näin sen kiehtovana jännitysnäytelmänä."
Gogolin novelli jäi 30 vuodeksi pyörimään takaraivoon.
"Gogolin tavassa kertoa asioita on jotakin, mikä on minulle helppolukuista. Helppo hypätä siihen kelkkaan. Teksti ei ole pähkähullun puhetta vaan asioissa on hirvittävän paljon järkeä. Ne on vaan laitettu mielipuolen suuhun."
Suosalo opiskeli Kastellin lukiossa kaksi vuotta venäjää. Vieläkin hän muistaa venäjän kyrilliset kirjaimet, muttei välttämättä ymmärrä kaikkea lukemaansa.
"Sekin on hienoa Gogolissa, että henkilöiden nimet tarkoittavat jotain. Poprištšin esimerkiksi tarkoittaa näppylää, finniä. Siinä on yhteys omaan elämääni, sillä meidän suvun nimi ennen Suosaloa oli Finni. Elikkä venäjäksi Poprištšin."
Venäjän pupyryšek todella kääntyy näppyläksi tai näpyksi.
"Siellä minä lueskelin näytelmiä luokan takapenkillä, kun muut opetteli matikkaa. Mutta opettajat olivat hienoja, he antoivat mun lukea, kun tajusivat, ettei tosta mitään tule muutenkaan koulumenestyksen suhteen."
Mielipuolen päiväkirja oli Tarmo Mannin bravuuri Kansallisteatterissa 1980-1989. Martti Suosalo näki Mannin infernaalisen tulkinnan teatterikouluaikanaan.
"Mannin Poprištišin oli alusta asti hyvin mielisairas fyysisesti ja gestiikaltaan. Halusin tehdä aivan päinvastaisen. Halusin kunnioittaa tekstiä ja saada sen esille. Ei niinkään, että briljeeraan hullun esittämisellä - mitä Tarmokaan ei tehnyt; hän oli vaan Jumalan hullu ihminen."
"Mitä pidemmälle esityksessä pystyy vedättämään, että kaikki on hyvin perusteltua ja järkevää, sitä hullummaksi asia lopussa paljastuu", Suosalo perustelee.
Hän ihailee, kuinka Gogol ennustaa novellissaan Euroopan tapahtumat.
Todisteeksi Suosalo siteeraa Popriištišinia:
"Päätin paneutua valtiollisiin kysymyksiin. Sain selville, että Kiina ja Espanja ovat samaa maata."
"Kun Englanti nuuskaa, niin Ranska aivastaa."

Tarmo Manni esitti Mielipuolen monologin 348 kertaa. Suosalo on ehtinyt 150 kertaan.
Viime aikoina Martti Suosalo on haastanut itsensä monologeilla, debytoinut nukketeatterissa ja tulkinnut Jacques Brelin ja Vladimir Vysotskin lauluja.
Ryhmäteatterin Jatkuvaa kasvua -kantaesityksessä Suosalo näyttelee perusinsinööri Antero Alapylpyrää. Suosalo on sanonut, että Antero on hänestä itsestään ja sukulaisista koottu torso. Esitys valittiin Tampereen Teatterikesään.
"Pyöritän Luolamiestä, Mielipuolen päiväkirjaa, Breliä ja Vysotksia. Minulla on nyt tämmöinen vuosi, etten harjoittele mitään isompaa uutta ensi syksynä enkä vielä keväälläkään. Esitän näitä mitä on ja teen pikku kiertueita. Olen huomannut, että se on tehnyt ihan hyvää. On tullut hirveästi uusia ideoita ja systeemeitä, mitä voi taas kehitellä."
Suositulle ja kysytylle taiteilijalle on tullut välillä sellainen olo, ettei itse pysty päättämään asioista.
"Silloin pitää vähäksi aikaa hypätä ulos, että saisi edes kuvitteellisen olon hallitusta tilasta."
Suosalon missio on kehittää itseään näyttelijänä eri tavoin. Siksi hän valikoi erilaisia juttuja.
"Teen asioita, joita tavallaan pelottaa tehdä."
Sellainen oli esimerkiksi australialaisohjaaja Neville Tranterin ohjaama aikuisten nukketeatteriesitys 3D jättinukeilla Turun Linnateatterissa.
"Ikäiseni näyttelijät yleensä rupeavat ohjaamaan, kirjoittamaan tai menevät teatterinjohtajaksi. Minua se ei kiinnostaa vaan teen kaikkea tämmöistä, mikä kuuluu näyttelijyyteen. Yritän kasvattaa ammattitaitoani laajemmaksi."
"Nyt otan kitaratunteja ja yritän laulaa oman säestyksen turvin. Erään flamencomestarin kanssa harjoitellaan Georges Brassensin kappaleita biisi kerrallaan."
Brassens (1921-1981) oli ranskalainen chanson-laulaja ja runoilija.
Onko siis tulossa Brassens-ilta?
"Siihen menee aikaa, kun niitä kääntää. Mutta kyllähän me Brelin laulujakin tehtiin yksi kesä ja saatiin viisi biisiä käännettyä. Mutta nyt en käytä kesääni siihen. Pikkuhiljaa. Konkreettisia kappaleita on mielekkäämpää opetella. Ne jäävät repertuaariin tavallaan."
Annetaanpa Gogolille ja herra Poprištšinille viimeinen sana:
"Ihmiset kuvittelevat aivojen sijaitsevan päässä, vaikka näin ei suinkaan ole. Nehän tulevat tuulen mukana Kaspianmeren suunnalta."
Martti Suosalo: Mielipuolen päiväkirja, Oulun kaupunginteatterin suuri näyttämö 23.5. kello 19 sekä 8.10. ja 9.10 kello 19.
Martti Suosalo: Luolamies, kesäteatteriravintola Naurava Kulkuri Oulu 27.7., 28.7., 3.8., 4.8., 10.8. ja 11.8. kello 20.



Creative Commons -lisenssi
Artikkelin lähde Kaleva